A reformáció ma is aktuális

A reformáció évfordulója ünnepnap. 1517. október 31-én kezdődött és 506 éve tart. Ebben a távlatban pedig ott rejlik a lehetőség, hogy elgondolkodjunk azon, ennyi idő múltán hogyan kapcsolódunk a reformációhoz. Mi él bennünk ma elevenen, ha erre az ünnepre gondolunk?
Október a reformáció hónapja. Ebben a hónapban különböző programokon megemlékezéseket tartunk, ahol gyakran felelevenítjük a reformátorok életét, tetteit, hitüket. Ápoljuk a ránk hagyott félévezrednyi örökséget és őrizzük annak tiszta tanítását. Tesszük azért, hogy méltó utódaiként a reformátoroknak mi is helyt tudjunk állni saját korunkban. Az ünnepélyes emlékezésekben és a programok sűrűjében egy dologról mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Arról, hogy a reformáció nem csak a múlté, hanem ma is aktuális, ma is a miénk lehet. Hogyan? Úgy, hogy a reformátoraink nem a tökéleteset alkották meg, hanem csak hozzáláttak a reformáció nagy és talán soha véget nem érő munkájához.

Megjelentek a 2023. évi NTP felhívásai 3 újabb kategóriában!

Újabb 3 kategóriában elérhetőek a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, (a továbbiakban: NKT) által meghirdetett, a Nemzeti Tehetség Programból (NTP) megvalósuló és a Nemzeti Kulturális Alap (a továbbiakban: NKA) által kezelt 2023. évi NTP pályázati felhívások.  

Lázár János miniszter lesz a novemberi Károli Szabadegyetem vendége

2023. november 7-én 18 órakor a Károli Szabadegyetem meghívott vendégével, Lázár János építési és közlekedési miniszterrel beszélget Trócsányi László rektor. Az est folyamán életútinterjú keretében ismerhetik meg az érdeklődők Lázár János szakmai- és karrierútját, életének fontosabb állomásait.

Óriási siker volt a KREaktív tehetségkereső verseny döntője

Október 24-én zajlott Trócsányi László rektor kezdeményezésére a Károli Közösségi Napok keretében a Károli Gáspár Református Egyetem első KREaktív tehetségkereső versenyének döntője.

Sikeresen lezajlott az European Convention on Human Rights nemzetközi konferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Közjogi Intézetének szervezésében kétnapos angol nyelvű nemzetközi konferenciát rendeztünk 2023. október 19-20.-án a Károlyi-Csekonics Palotában Az emberi jogok európai egyezményének nemzetközi konferenciája – Az Emberi Jogok Európai Egyezményének 30 éve Magyarországon, a lelkiismereti és vallásszabadság az Emberi Jogok Európai Egyezményének 70 éves történetében címmel. A rendezvényt, amelynek fő szervezője Dr. habil. Köbel Szilvia volt, Prof. Dr. Trócsányi László, az Egyetem rektora nyitotta meg. A konferencián együttműködő partnerként jelen volt két nemzetközi szervezet (ORFECT, ICLARS) is. A magyar előadók mellett olasz, spanyol, holland, lengyel és görög előadók magas színvonalú előadásaikkal járultak hozzá a konferencia sikeréhez.

Az egyetemi hitéletről beszélt Balla Péter rektorhelyettes

Egyre több hallgató és oktató tart igényt a lelkészi és lelkigondozói jelenlétre, a közös magvetés pedig már most a gyümölcstermés ígéretével kecsegtet. Balla Péterrel a Károli Gáspár Református Egyetem hitéleti megújításáról beszélgettünk.

A mesterséges intelligencia életeket ment

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának A smart egészségügy víziója az Országos Mentőszolgálat szemszögéből című előadásával folytatódott a Károli Szabadegyetem október 19-én. A meghívott vendéggel Trócsányi László rektor, az esemény házigazdája beszélgetett az előadás után.

Az őszi tréninghét a KREaktív tehetségkereső versennyel veszi kezdetét

Október 24–27. között kerül megrendezésre a Károli Közösségi Napok rendezvénysorozat, melynek nyitórendezvénye az őszi félévben az első KREaktív tehetségkereső verseny döntője. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán mutatkoznak be a tehetségkereső verseny döntőjébe jutott hallgatók, összesen harmincnégyen mutathatják be produkcióikat a nézőközönségnek.

Együttműködési megállapodás a Pénzügyminisztériummal

Október 18-án Trócsányi László rektor együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály pénzügyminiszterrel, mely együttműködés lehetővé teszi, hogy egyetemünk hallgatói a Pénzügyminisztériumban töltsék gyakornoki idejüket. Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán Rektor úr mellett Szuchy Róbert oktatási rektorhelyettes is részt vett.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép