Megjelent a Nyugat-Balkán – Visegrádi Ösztöndíj (Western Balkans-Visegrad Fellowship)

A Visegrad Fund honlapján megjelent egy újonnan indított ösztöndíjprogram Nyugat-Balkán – Visegrádi Ösztöndíj (Western Balkans-Visegrad Fellowship https://www.visegradfund.org/apply/mobilities/western-balkan-visegrad-fellowships-2/?c=about ) címmel, amely a nyugat-balkáni országok és visegrádi négyek országainak doktorandusz hallgatóinak és PhD-val rendelkező oktató-kutatóinak biztosít rövid távú (2-10 hét) ösztöndíjpályázati lehetőséget kutatásokhoz.

Az ösztöndíj program keretében a WB6 országokból - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszóvó, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia - lehet pályázni a V4 országok - Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia - kutatóhelyeinél folytatandó kutatósokra, ahogy fordítva is a V4-es országokból lehet pályázni a WB6 országok kutatóintézményeinél (Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Észak-Macedóniában, Koszovóban* vagy Szerbiában) megvalósítandó kutatásokhoz nyújtandó ösztöndíjra.

A program célja, hogy segítse a részvételt magán- vagy állami fenntartású felsőoktatási intézményeken (főiskola, egyetem, akadémia), kutatóintézetekben, könyvtárakban/levéltárakban, laboratóriumokban folyó kutatásokban.

A program az International Visegrad Fund és a Western Balkans Fund közös támogatásával valósul meg.

Az ösztöndíj ideje alatt a kutató

  • saját kutatást végez vagy részt vesz a fogadó intézményben folyó kutatásokban
  • felsőoktatási intézményben előadásokat vagy szemináriumokat tart
  • nyilvánosan elérhető könyvtárakban vagy archívumokban kutat.


A megpályázott ösztöndíjak legkorábban 2024 szeptemberében kezdődhetnek, és legkésőbb 2025 júniusában kell befejeződniük.

A támogatás ösztöndíjként kerül kifizetésre, amelynek összege 500 EUR/hét és két részletben kerül folyósításra:

  • részlet (80%) a fogadó intézménybe történő érkezés megerősítését követően
  • részlet (20%) pedig az összefoglaló jelentés kézhezvételekor kerül átutalásra.


Ezenfelül minden pályázó igényelhet/pályázhat egy összegű, legfeljebb 500 euró összegű utazási támogatásra, amely a becsült utazási költségek alapján kerül kiszámolásra. Fontos megjegyezni, hogy az utazási támogatás nem képezi automatikusan részét a megpályázott ösztöndíjnak.

Az elektronikus pályázatot a My Visegrad ( https://my.visegradfund.org/Account/Login ) rendszeren keresztül egyénileg szükséges benyújtani.

Határidő: 2024. június 15. (déli 12 óra)

A pályázatnak a következő feltöltött dokumentumokat kell tartalmaznia:

  • érvényes személyazonosító okmány (útlevél) szkennelt másolata;
  • a doktori képzésre való beiratkozást igazoló hivatalos dokumentum angol nyelven is vagy a PhD oklevél szkennelt másolata - amennyiben az oklevél nem kétnyelvű, annak angol nyelvű fordítása (a fordítást nem szükséges hivatalosan hitelesíttetni);
  • a fogadó intézmény által aláírt/bélyegzővel ellátott meghívólevél, amely tartalmazza az ösztöndíj pontos időtartamát, jellegét és a tervezett eredményeket/produktumokat angol nyelven;
  • a pályázó kapcsolt (hazai) intézménye vagy független pályázók esetén a témához kapcsolódó szakértő által kiállított ajánlólevél angol nyelven.


Kérjük, hogy a fogadó intézmény által aláírt/bélyegzővel ellátott meghívólevél előkészítéséhez az érdeklődők legkésőbb 2024. május 20-áig szíveskedjenek felvenni a kapcsolatot a Pályázati Osztály munkatársaival a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.