KÁROLI 30
KÁROLI 30

Programok

Központi és kari tervezett programok

FEBRUÁR

02. 24.
9:30-14:00
A Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem közös emlékezése
– 30 éves a Károli Gáspár Református Egyetem

Magyar Tudományos Akadémia
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Az egyetem a 2023. február 24. és október 1. közötti ünnepi programsorozat nyitóalkalmát a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartja, ahol felidézi az egyetem nagy múltú alapítóit, tudósait, méltatja a közelmúlt, a jelen büszkeségeit és egyúttal küldetéséhez, szellemiségéhez igazodva bemutatja az egyházi egyetemi oktatás jelenét, a jövő kihívásait, a jelenlegi vezetés vállalt feladatait, céljait.

Bővebben

2023. február 24-én, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Hit és Tudomány címmel vette kezdetét a Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulójára rendezett ünnepi programsorozat. A nyitóünnepség dátuma a Magyarországi Református Egyház Zsinatának 1993. február 24-i ülésére utal, ahol döntés született az egyetem megalapításáról.

A rendezvény teljes egészében visszanézhető az alábbi linken:


Az emlékünnepségről szóló részletes beszámolónk itt olvasható:
https://portal.kre.hu/index.php/2369-30-eves-a-karoli-gaspar-reformatus-egyetem-2023.html


02. 24.
15:00
Dr. Hegedűs Loránt református püspök tiszteletére állított emléktábla-avatás
Károlyi-Csekonics-palota
1088 Budapest Reviczky utca

Hegedűs Loránt református lelkész (1930. november 11. – 2013. január 26.)

1991-től 2002-ig a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, 1991–1997-ig a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, író és teológus, akinek döntő szerepe volt az első magyar református egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem létrehozásában.

Bővebben

A Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulóján Dr. Hegedűs Loránt református püspök tiszteletére állíttatott emléktáblát a Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem 2023. február 24-én a Károli Gáspár Református Egyetem Reviczky utca 6. szám alatti épületében, a Károlyi-Csekonics-palota Aulájában.
Az emléktáblát Babusa János szobrászművész készítette.

Az emléktábla-avatásról szóló képes beszámolónk itt olvasható:
https://portal.kre.hu/index.php/2371-felavattak-a-dr-hegedus-lorant-puspok-tiszteletere-allitott-emlektablat.html


02. 28.
09:00
III. Ipar 4.0 – „Túl a válságokon? Energia és fenntarthatóság”
konferencia
Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kar
Budapesti Francia Intézet (1011 Budapest Fő u. 17.)

Az évtizedek óta zajló ipari-technológiai forradalom fokozatosan, de gyökeresen átalakítja életünket, miközben járványok, háborúk és gazdasági válságjelenségek alakítják életünket. A konferencia központi kérdése az energiabiztonság és a fenntarthatóság. A konferencia 4 tematikus és egy hallgatói szekcióval járja körül a témát.

Bővebben

2023. február 28-án a Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kar szervezésében került megrendezésre a III. Ipar 4.0 Válságokon túl? Energia és fenntarthatóság című konferencia a Francia Intézetben.
A konferencia a jelenlegi világunk legaktuálisabb rövid és hosszabb távú folyamataival foglalkozott. Az instabillá vált, számos konfliktussal küzdő környezet problémáira keresték az előadók a mély és tudományos válaszokat. Technológiaváltás és klímaváltozás, járvány és háború – mind olyan jelenségek, fogalmak, amelyek egy forrongó, mozgásban lévő világot írnak le. Ilyen helyzetekre a hétköznapok rövid távú válaszokat adnak, míg a tudomány tartósan működő, hosszú távú megoldásokra törekszik. Ennek megalapozásában segített a konferencia.
Az egyetem feladata a jövőképalkotás – ebben a feladatban vállalt szerepet a GESZK konferenciája, annak 40 előadója és mintegy 150 résztvevője az ország 8 egyeteméről és a Károli számos karáról.MÁRCIUS

03. 02.
16:00-19:30
Lelki éhség 7.0 – A pásztor és az egyház elhívásában
konferencia
Ráday Ház
1092 Bp., Ráday utca 28., bejárat a Markusovszky tér felől

A lelkipásztori hivatás éve kapcsán a Hittudományi Kar konferenciája több oldalról közelíti meg a lelkészi létformát: a rendezvény során a lelkészi élethelyzettel, életkérdéssel kapcsolatos előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket.

Bővebben

A lelkipásztori hivatás éve kapcsán a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara szeretettel hív minden érdeklődőt a március 2-án megrendezésre kerülő Lelki éhség 7.0 – A pásztor és az egyház elhívásában című konferenciára.

Az esemény helyszíne: Ráday Ház (1092 Bp., Ráday utca 28., bejárat a Markusovszky tér felől)
Regisztrációs linkje: https://forms.gle/YBffT7pEzDbMksZBA

Program:

16:00-16:10 Köszöntés: Prof. Dr. Siba Balázs

16:10-16:35 Járay Márton: Az elveszett pásztor – Egy lelkészkutatás tanulságai

16:35-17:00 Dr. Bodó Sára: A lelkipásztori hivatás útjai – A Tiszántúli Református Egyházkerületi Pasztorációs Intézet tapasztalatai alapján

17:00-17:25 Mucsi Zsófia: A lelkészek lelki egészség-védelmének (lehetséges) színterei az egyházban

17:25-17:45 Diszkusszió

17:45-18:15 Szünet

18:15 – 19:30 Kerekasztal-beszélgetés – „Vocatio Interna et Externa – Hányféle az elhívás? A lelkipásztori szolgálat sokszínűsége egyházunkban”
Beszélgetőpartnerek: Balog Zoltán, Lenkey Mária, Makay László, Pólus Ibolya
Moderátor: Szabóné dr. László Lilla

A konferencia Facebook eseményéhez itt lehet csatlakozni: https://www.facebook.com/events/1323499128223319


03. 23.
17:00
Gárdonyi Zsolt Áldáskívánás négyszólamú vegyeskarra és orgonára a Károli Gáspár Református Egyetem 30. évfordulójára című művének kottabemutatója
Károlyi Csekonics-palota
1088 Budapest, Múzeum utca 17.

A Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulójára komponált Áldáskívánás négyszólamú vegyes karra és orgonára írt zenemű, melyet Gárdonyi Zsolt zeneszerző, orgonaművész, a Károli Gáspár Református Egyetem díszpolgára komponált. A kórusmű olyan verseket önt zenébe a Károli-Bibliából, amelyek a zeneszerző számára különös jelentőségűek. Az alkotás középtengelyében a református egyház jeligéje áll, a bibliai idézeteket a református köszöntés, az Áldás, békesség! megzenésítése foglalja keretbe.

Bővebben

A kottabemutatón Gárdonyi Zsolt zeneszerzővel Méhes Balázs dékánhelyettes, a Pedagógiai Kar Egyházzenei és Zenepedagógiai Tanszék tanszékvezető főiskolai tanára beszélget. A rendezvényen köszöntőt mond Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora és Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatója. A rendezvény keretében Gárdonyi Zsolt zeneszerző az Áldáskívánás című kórusmű születését zenei illusztrációkkal kiegészítve mutatja be az érdeklődőknek.

A zeneszerzővel készült interjú az alábbi linken olvasható:
https://portal.kre.hu/index.php/2373-a-zenet-nem-kitalaljuk-inkabb-megtalaljuk-interju-gardonyi-zsolt-zeneszerzovel.html
A kottabemutatóról képes beszámolónk itt olvasható:
https://portal.kre.hu/index.php/2392-zenes-beszelgetes-kereteben-mutattak-be-az-aldaskivanas-c-muvet.html


03. 31.
19:30
Jótékonysági koncert a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére
Zeneakadémia
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Az ünnepi emlékév keretében a Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem jótékonysági koncertet szervez a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. A befolyt támogatás a szíriai Aleppói Református Egyházközség segítségével jut el a nehéz helyzetbe került testvérekhez.
A jótékonysági koncert keretében kerül bemutatásra a Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulójára komponált
Áldáskívánás négyszólamú vegyes karra és orgonára írt zenemű, melyet Gárdonyi Zsolt zeneszerző, orgonaművész, a Károli Gáspár Református Egyetem díszpolgára komponált. Az alkotás a magyar református „áldás, békesség” köszöntéssel keretezve a Károli-Biblia áldó igéit szólaltatja meg.

A Liszt Ferenc Zeneakadémián megrendezésre kerülő jótékonysági koncertre korlátozott számban támogatói jegyek ide kattintva válthatók, valamint a helyszínen is lehetőség nyílik az adományok átadására, a bank-terminálon keresztül és a kihelyezett adománygyűjtő pontokon.

Bővebben

A rendezvényről bővebben ide kattintva olvashatnak.ÁPRILIS

04. 14-16.
KAPSZLI Pszichológiai Napok - Mérleghinta
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
Pszichológia Intézet

Bővebben

2023-ban ismételten megrendezésre kerül a KAPSZLI Pszichológiai Napok, amely hazánk legnagyobb háromnapos, ingyenes pszichológiai konferenciája, ehhez pedig idén is méltó programmal készülnek a szervezők.
Az idei év konferenciája a Mérleghinta címet kapta és az egyensúlykeresés témakör köré szerveződik: legyen szó a belső nyugalomról, a kapcsolati játszmákról, a munka és a magánélet egyensúlyáról, a különböző szélsőséges nézetekről. A résztvevőket és az előadókat az egyensúlykeresés játékára hívják egy pszichológiai mérleghintán.
A konferenciáról további információ a rendezvény Facebook-eseményénél érhető el.


04. 19.
Gergely András emlékkonferencia
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar


04. 20.
09:00-16:00
Károli Sportnap
Margitszigeti Atlétikai Centrum

Bővebben

Április 20-án 9 órától kerül megrendezésre a tavaszi Károli Sportnap, amelynek ezúttal a Margitszigeti Atlétikai Centrum ad otthont. Az egész napos rendezvényen több sportágban és csapatsportban is kipróbálhatják magukat a résztvevők, valamint a szervezők további érdekes programokkal várnak mindenkit. A szervezők a sportprogramok mellett tombolával is várják a hallgatókat, ahol értékes fesztiváljegyeket nyerhetnek. A sportnap keretében a KRE SC szakosztályai is bemutatkoznak.
A sportnap lezárásaként este táncházzal is várják az érdeklődőket az Aranytíz Kultúrházban.


04. 20-21.
Többnyelvűség a kortárs művészetekben
konferencia
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar


04. 20-21.
Nyelv és szakrális kommunikáció az ökumené jegyében
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar


04. 21.
Műhelykonferencia a Szociológia Tanszék 10 éves fennállása alkalmából
Károlyi-Csekonics-palota
Szivarszoba
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

Bővebben

Az egynapos konferencián a KRE BTK Szociológia Tanszékének jelenlegi és volt oktatói számolnak be aktuális kutatásaik legfontosabb eredményeiről. A szervezők továbbá lehetőséget nyújtanak volt és jelenlegi hallgatók kutatási eredményeinek bemutatására is. A rendezvény első részében plenáris előadások hangoznak el, majd egymást követő három tematikus szekcióval folytatódik a nap.


04. 27.
13:00-16:30
Károli Rapid Sakkbajnokság
Károlyi-Csekonics-palota
Szivarszoba
A versenyre a Károli Gáspár Református Egyetem munkavállalói és hallgatói egyaránt jelentkezhetnek.

Bővebben

Az eltérő tudásszintekre tekintettel a Károli Rapid Sakkbajnokságot két koedukált kategóriában hirdetik meg a szervezők: értékszámos kategória, amatőr kategória

A versenyt megelőzően a jelentkezők részére ingyenes gyakorlási lehetőséget biztosítanak.


Április vége
Nevelés- és iskolatörténeti konferencia
Pedagógiai KarMÁJUS

05.11.
Betű és Lélek III.
konferencia
Károlyi-Csekonics-palota
Betű és Lélek III. címmel szervez konferenciát a Keresztény Jogakadémia és a KRE Állam- és Jogtudományi Kar Kálvin János Keresztyén Szociális Kutatóműhelye 2023. május 11-én.

Bővebben

A konferencia részletes programja ide kattintva tekinthető meg.
A jelentkezéseket 2023. május 10-ig várjuk. Regisztráció az alábbi linken: https://ajk.kre.hu/betu.es.lelek/


05. 18.
12:00
Tehetség – Hit – Identitás
konferencia
Pedagógiai Kar
Online
A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara szeretettel meghívja a tehetséggondozás területén elkötelezett kutatókat és gyakorlati szakembereket Tehetség – Hit – Identitás címmel szervezett konferenciájára. A konferencia időpontja: 2023. május 18. (csütörtök) 12.00 órától.

Bővebben

A konferencia online formában kerül megvalósításra. A konferencia célja a tehetséggondozás elméleti és gyakorlati kérdésköreinek, a hit tehetséggondozásban, képességek kibontakoztatásában betöltött szerepének pontosítása. Előadásokat és publikációkat a pedagógia, a pszichológia és a teológia tudományterületeiről várunk.

Regisztrációs link és további információk: https://pk.kre.hu/index.php/1935-tehetseg-hit-identitas-konferencia


05. 19-20.
Károli Közösségi Nap
Balatonszárszó


05. 22-24.
Hit, Kegyelem, Akarat
konferencia
Ráday Ház
1092 Bp., Ráday utca 28., bejárat a Markusovszky tér felől
Mi a kapcsolat hit, kegyelem és akarat között, a kora keresztény egyházatyák és az újkori hitviták között, és milyen tanulságai lehetnek ennek ránk nézve? Ezeket a kérdéseket járja körül a konferencia, melyre tudományterülettől függetlenül várják az érdeklődőket.

Bővebben

https://www.parokia.hu/v/ahol-teologia-es-filozofia-osszeer/


Értékek, gazdaság
konferencia
Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kar
Értékek, gazdaság témakörben szervez konferenciát a Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kar a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Társadalom- és Kommunikációtudományi Intézetével közösen. A rendezvény a 2022 októberében megrendezett Cseh-Szombathy László emlékkonferencia folytatásaként, a Kopp Mária Intézettel (KINCS) kötött együttműködési megállapodásban foglaltak szerint várja az érdeklődőket.


Mit jelent számomra a Himnusz?
fotókiállítás
Pedagógiai Kar


05. 26.
A történeti forráskutatás sokszínűsége – hivatalos és magánlevek
konferencia
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar


05. 27.
Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs verseny
Pedagógiai Kar
A kulturális értékeink iránti tisztelet, a kortárs magyar költészet egyik legnagyobb alakjaként számontartott Kányádi Sándor eszmei hagyatéka megőrzésének jegyében a hagyományápolás szándékával alapította 2020-ban a Pedagógiai Kar (korábban Tanítóképző Főiskolai Kar) a versenyt a Kányádi család támogatásával.

Bővebben

A versmondó és versillusztrációs versenyen a magyarországi és a Kárpát-medencei felsőoktatási intézmények hallgatói vehetnek részt. A versmondó versenyen külön kategóriában indulhatnak azon felsőoktatási intézmények nem magyar anyanyelvű hallgatói, akik a magyar nyelvet idegen nyelvként tanulják.

A versenyről további információ: https://pk.kre.hu/index.php/esemenyek/kanyadi-verseny


1848-49-es honvédek 1867 utáni sorsa
Bölcsészet- és Társadalomtudományi KarJÚNIUS

06. 01.
Innováció és megújulás a kézművesiparban a kora újkortól napjainkig
(közös konferencia a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és a Magyar Tudományos Akadémia VEAB Kézművesipartörténeti Munkacsoporttal)
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar


06. 15–17
Hugo Sinzheimer Moot Court Competition (HSMCC)
nemzetközi munkajogi jogesetmegoldó és perbeszéd verseny
Állam- és Jogtudományi Kar
2023-ban Budapesten, egyetemünkön rendezik meg a 8. Nemzetközi Munkajogi Perbeszédmondó Versenyt, a Hugo Sinzheimer Moot Court Competitiont (HS MCC). Az európai munkajogi versenyre 13 országból érkeznek joghallgatók, akik idén a Károlyi-Csekonics-palotában versenyeznek három napon keresztül június 15-17. között. Az Állam- és Jogtudományi Kar Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék szervezésében megvalósuló eseményre mintegy 100 résztvevőt várnak, köztük neves európai egyetemek joghallgatóit és neves munkajogász professzorokat, oktatókat.

Bővebben

A versenyről bővebben ide kattintva olvashatnak.JÚLIUS

07. 05-09.
Kárpát-medencei szakkollégiumok találkozója

Prof. Dr. Trócsányi László rektor kezdeményezésére az emlékévben elsőként kerül megrendezésre a Kárpát-medencei szakkollégiumok találkozója, melynek az egyetem ad otthont július 5–9. között. Intézményünket a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium, a Bocskai István Jog- és Társadalomtudományi Szakkollégium, valamint a Károli Interdiszciplináris Akadémia képviseli.SZEPTEMBER

09. 04.
Tanévnyitó ünnepség

A Károli Gáspár Református Egyetem 2023/2024. tanévének ünnepélyes megnyitása.


09. 30.
Károli Egyetem Napja

Az ősz folyamán az Egyetem Napja ünnepség alkalmával a Károli Gáspár Református Egyetem munkatársainak kitüntetései, az Egyetem díszpolgára címek, továbbá az egyetem Támogatói Díjak kerülnek átadásra.


Max Weber és Ernst Troeltsch munkássága
vallásszociológiai konferencia
Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kar


Benedek Elek összművészeti konferencia
Pedagógiai KarOKTÓBER

Nemzetközi konferencia - a Károli 30 emlékév zárókonferenciája


Az Állam- és Jogtudományi Kar 25 éves fennállásának ünnepe
konferencia
Állam- és Jogtudományi KarNemzetközi Egyházjogi konferencia
Állam- és Jogtudományi Kar


Jubileumi könyvbemutató I. II.
Állam- és Jogtudományi Kar


Tavasz és Ősz
Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola – Alumni találkozó
Állam- és Jogtudományi Kar


Ősz
„Zöld konferencia”
Állam- és Jogtudományi KarKRE separator