podcast logó2022. október 17-én elindult a Károli-egyetem ismeretterjesztő podcast sorozata Tudományról, hitről, hivatásról – könnyedén, érthetően címmel. Az egyetem legújabb podcast műsorában változatos témákkal várjuk a Károli Közösség tagjait: a továbbtanulással kapcsolatos témák mellett életvezetési tanácsokkal is foglalkozunk, egyetemi oktatóink segítségével pedig a társadalmat foglalkoztató aktuális témákat igyekszünk feltárni és körbejárni, emellett hitéleti tartalmakkal is várjuk hallgatóinkat.

Károli Podcast #23 | A szívre hallgatva kell jó döntést hozni - D.Tóth Norbert rendőr őrnagy, jogász szakos hallgatóval beszélgettünk

2024. június 21.

Nehéz családi háttérből, hideg téli éjszakákból az NKE pulpitusáig és a Károli jogi karáig jutott el D. Tóth Norbert rendőr őrnagy. Társadalmi felelősségvállalásról, rendőri hivatásról, karrierről és eredményességről beszélgettünk, kitérve arra, mennyire fontos a környezetünkben élők támogatása. A Károli Podcast huszonharmadik epizódjában D. Tóth Norbert rendőr őrnaggyal, jogász szakos hallgatóval beszélgettünk a társadalmi felelősségvállalásról és rendőr karrierről.

A beszélgetés során többek között azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy hogyan látják a rendőrség szerepét a mai társadalomban. Hogyan látja a saját szerepét a társadalmi felelősségvállalás előmozdításában mint rendőr és mint magánember?

KORÁBBI EPIZÓDOK

Károli Podcast #22 | Warriors and worriers – a versengés pszichológiája Prof. Dr. Fülöp Mártával beszélgettünk

2024. június 10.

Életünk során nap mint nap találkozunk olyan szituációkkal, amelyekben versengésre kényszerülünk másokkal. Ez a jelenség pedig nem a modernkor velejárója, hanem már jóval korábban megjelent. De mégis honnan ered az emberekben a versengésre való törekvés? A Károli Podcast huszonkettedik epizódjában Prof. Dr. Fülöp Mártával, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Szociálpszichológiai és Interkulturális Pszichológiai Tanszék egyetemi tanárával beszélgettünk a versengésről.

A beszélgetés során többek között azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy milyen hatása van a versengésnek a társadalmi egyenlőtlenségekre és az esélyegyenlőségre? Milyen módon lehet hatékonyan kezelni és csökkenteni a versengés negatív hatásait, például a stresszt és az alacsony önértékelést?

Károli Podcast #21 | Károlitól Kínáig – Kozics Kamillával, egyetemünk alumni hallgatójával beszélgettünk

2024. május 24.

Az egyetemi évek számtalan lehetőséget kínálnak a hallgatók számára, legyen szó akár az Erasmus mobilitási programról vagy külföldi tanulmányutakról, tudományos műhelyekben munkájában való részvételről vagy a nyelvtanulásról. A Károlin kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy hallgatók számára minél több lehetőséget nyújtsunk önmaguk megismerésére és kibontakozására, valamint naprakész tudás megszerzésére. A Károli Podcast huszonegyedik részében Kozics Kamilla alumni hallgatónkkal beszélgettünk, aki az egyetemi BA képzését követően Kínában, a Vuhan Egyetemen folytatta mesterképzését.

A beszélgetés során többek között szó esett arról, hogy milyen beilleszkedni egy teljesen új környezetbe? Miben különbözik egy kínai és egy magyar egyetem? Valamint érintettük a nyelvtanulás és a külföldi karrierépítés esetén felmerülő nehézségeket is.

Károli Podcast #20 | Kossuth Lajos: tehetséges politikus vagy kora influencere? | Hermann Róberttel beszélgettünk

2024. április 29.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mai napig a magyar történelem egyik legfontosabb állomása. Az eseménysorozat egyik legmeghatározóbb szereplője pedig vitathatatlanul Kossuth Lajos volt. A Károli Podcast huszadik epizódjában Prof. Dr. Hermann Róbert Széchenyi-díjas történésszel, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének egyetemi tanárával, a Történelemtudományi Doktori Iskola vezetőjével beszélgettünk Kossuth Lajos megítélésének változásáról.

A beszélgetés során azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy milyen tanulságok vonhatók le Kossuth Lajos életéből és kultuszából. Hogyan értékelhető Kossuth Lajos megítélésének változása a 20. és a 21. században? Mekkora a felelőssége Kossuth Lajosnak Görgey Artúr későbbi megítélését illetően?

Károli Podcast #19 | Komplex koreai nyelv és kultúra képzés indul a Károlin! | Csoma Mózessel, a KRE BTK tanszékvezetőjével beszélgettünk

2024. március 4.

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világban és hazánkban egyaránt a koreai kultúra. Legyen szó akár az ország film- és zeneiparáról vagy szépségiparáról. Magyarország pedig az elsők között volt, aki felvette a kapcsolatot a kelet-ázsiai országgal. A Károli Podcast tizenkilencedik epizódjában Dr. habil. Csoma Mózessel, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Koreai Tanszékének tanszékvezető habilitált egyetemi oktatójával, korábbi Dél-Koreai nagykövettel beszélgettünk Korea és Magyarország kapcsolatáról és a Károlin induló koreai képzésről.

A beszélgetés során azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogyan lett hirtelen ilyen népszerű a koreai kultúra a világban? Hogyan változott Észak- és Dél-Korea kapcsolata napjainkban? Mit nyújt az új képzés az egyetem hallgatóinak?

Károli Podcast #18 | Diéták, kultúrák, kapcsolatok a gasztronómia szemüvegén keresztül | Czecz Fruzsina gasztropszichológussal beszélgettünk

2024. január 26.

A pszichológiának köszönhetően egyre többet és többet tudhatunk meg többek között az emberi kapcsolatokról, az egyének viselkedéséről vagy akár a sportolók mentális egészségéről. A gasztronómia és az étellel való viszonyunk vizsgálatával a gasztropszichológia újabb módját fedezte fel annak, hogy jobban megismerjük magunkat és a viszonyrendszereket, amikben mozgunk. De miből is tevődik össze pontosan az étel és az ember kapcsolata? A Károli Podcast tizennyolcadik epizódjában Czecz Fruzsinával, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológia Intézet óraadó oktatójával beszélgettünk a gasztronómia és az egyén kapcsolatáról.

A beszélgetés során többek között azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy milyen kapcsolat van az étkezési szokásaink és a mentális egészség között? Mi a pszichológiai háttere a fogyókúráknak, és milyen kihatásai lehetnek hosszú távon az érzelmi jóllétre? Milyen hatása van a kulturális hátterünknek az étkezési szokásainkra, és hogyan lehet ezt kezelni?

Károli Podcast #17 | Mit tehet az egyén a zöldebb jövőért? – Megjelent a Károli Podcast legújabb epizódja

2023. november 03. | 30 perc 5 mp

Az utóbbi évtizedekben egyre hangsúlyosabbá vált a környezetvédelem az élet minden területén. Napjainkban pedig az állami és a piaci szereplők is különböző válaszokat próbálnak adni a bolygónkat és annak élővilágát érintő kérdésekre. De mit tehetünk mi, az egyének a zöldebb hétköznapokért és jövőért? A Károli Podcast tizenhetedik epizódjában Szűcs Boglárkával, a Teremtésvédelmi Kutatóintézet munkatársával beszélgettünk a zöldebb jövőről. A beszélgetés során azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy mi az a teremtésvédelem? Mennyire fogékonyak a fiatalok a környezetvédelem iránt? Hogyan lehet lemondások nélkül zöldebben élni a mindennapokban?

Károli Podcast #16 | Hol tart ma az európai integráció? | Prof. Dr. Osztovits Andrással, a KRE ÁJK egyetemi tanárával beszélgettünk

2023. június 12. | 33 perc 22 mp

Az utóbbi években sokat hallhatunk az Európai Unió előtt álló feladatokról, nehézségekről és a szervezet munkájáról egyaránt. 2024 tavaszán pedig öt év után ismét leadhatják voksukat az uniós polgárok az Európai Parlamenti választásokon. De hogyan is működik az EU intézményrendszere és hogyan jut el egy ötlet a megvalósításig a 27 tagállam szervezetében? A Károli Podcast tizenhatodik epizódjában Prof. Dr. Osztovits Andrással, az Állam- és Jogtudományi Kar Európai Jogi és Nemzetközi Magánjogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárával beszélgettünk az EU működéséről. A beszélgetés során azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy hogyan működik az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusa? Milyen tapasztalatok vannak a BREXIT-el kapcsolatban? Hogyan vehet részt egy uniós polgár az EP választásokon?

Károli Podcast #15 | Hogyan segíti a hazai jog az áldozatokat? | beszélgetés Prof. Dr. Domokos Andreával

2023. május 31. | 22 perc 38 mp

Nemtől és kortól függetlenül többféle módon válhat az ember áldozattá. Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb hangsúlyt kapott az áldozatiság témája mind a társadalomban, mind a jogban egyaránt. De mikortól számít valaki áldozatnak a magyar jogban? A #Károli Podcast tizenötödik epizódjában Prof. Dr. Domokos Andreával, az Állam- és Jogtudományi Kar tudományos dékánhelyettesével, a Bűnügyi Tudományok Intézetének intézetvezetőjével, a Bűntetőjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárával beszélgettünk az áldozatiság jogi oldaláról.

Károli Podcast #14 | Nyelvtanulás az internet korában | beszélgetés Dr. Dringó-Horváth Idával és Szőke Johannával

2023. május 2. | 28 perc 51 mp

Az internet korában már filmek, videók és idegen nyelvű bejegyzések segítségével is fejleszthetjük a nyelvtudásunkat. A tizennegyedik epizód során Dr. Dringó-Horváth Idával, az IKT Kutatóközpont vezetőjével és Szőke Johannával az IKT Kutatóközpont e-learning szakértőjével beszélgettünk.

Károli Podcast #13 | Mit adhatnak számunkra a mesék | beszélgetés Dr. Hermann Zoltánnal

2023. április 17. | 45 perc 43 mp

A Károli Podcast tizenharmadik epizódjában Dr. Hermann Zoltánnal, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi docensével, a Gyermek- és ifjúsági irodalom szakirányú továbbképzési szak szakfelelősével beszélgettünk a mesék szerepéről és az olvasóra és hallgatóra gyakorolt hatásairól.

Károli Podcast #12 | A húsvét üzenete | beszélgetés Káposztás Gáborral

2023. április 5. | 21 perc 56 mp

A húsvét a keresztények legfontosabb vallási ünnepe, hiszen a feltámadás valósága és öröme adja a kereszténység lényegét. A húsvét örök üzenetéről beszélgettünk Káposztás Gáborral, a Károli Egyetemi Lelkészség és Lelkigondozói Szolgálat vezető egyetemi lelkészével a Károli podcast legújabb adásában. A beszélgetés során szóba került a húsvétot megelőző böjti időszak, a tudatos megállás és pihenés fontossága, a befelé fordulás megélése, illetve a húsvét reményteljes üzenete a kapcsolatok helyreállításáról.

Károli Podcast #11 | Miért jó hálásnak lenni | beszélgetés Dr. Ferenczi Andreával

2023. március 7. | 32 perc 37 mp

Sok mindenért lehetünk hálásak nap mint nap, akár a legapróbb dolgokért is. Gyakran azonban elfelejtjük kifejezni, megfogalmazni önmagunk számára, hogy miért is vagyunk hálásak a nap végén, holott ez a folyamat a mentális egészség egyik kulcsa lehet. A hála rendszeres megélése hozzájárulhat az életminőség javulásához, erősítheti az értelmes élet tudatát és az is fejleszthető, milyen gyakran éljük át a hála érzését. A Károli Podcast aktuális epizódjában Dr. Ferenczi Andreával, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Pszichológia Intézet, a Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszékének adjunktusával beszélgettünk a hála szerepéről a mindennapi életünkben.

Károli Podcast #10 | Nemzetközi mobilitási és ösztöndíj lehetőségek a Károlin | beszélgetés Dr. Szalai Gábor

2023. február 15. | 25 perc 45 mp

A különböző tudományágak területén is elengedhetetlen a nemzetközi jelenlét. Egyetemünk kiemelt figyelmet fordít a hallgatók tanulmányi és szakmai gyakorlati, illetve az oktatók oktatási célú külföldi mobilitásának elősegítésére, megismerve ezáltal a különböző kultúrákat és a külföldi felsőoktatási intézményekben zajló szakmai munkát, kutatásokat is. A Károli Podcast tizedik epizódjában Dr. Szalai Gáborral, a Károli Gáspár Református Egyetem nemzetközi igazgatójával beszélgettünk az egyetemen működő nemzetközi ösztöndíjprogramokról és a különböző mobilitási lehetőségekről.

Károli Podcast #9 | Milyen pluszt adhat a hallgatóknak szakkollégiumi képzés | beszélgetés Prof. Dr. Sepsi Enikővel és dr. Kruzslicz Péterrel

2023. február 10. | 24 perc 20 mp

Az egyetem kiemelt feladata a tehetséges hallgatók felkutatása és továbbképzése, szakmai támogatása. A tehetséggondozás egyik alappillére a szakkollégium, ahol a hallgatók számára adott a szakmai fejlődés lehetősége és egy-egy kutatási terület mélyebben történő megismerése, megértése. A Károli Podcast kilencedik epizódjának Prof. Dr. Sepsi Enikő, a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium igazgatója és dr. Kruzslicz Péter, a Bocskai István Állam- és Jogtudományi Szakkollégium igazgatója volt a vendégünk, akikkel az egyetemen folyó szakkollégiumi életről és szakmai munkáról beszélgettünk.

Károli Podcast #8 | Miként segítheti a Károli a tehetséges hallgatókat? | beszélgetés dr. Jankó-Badó Andreával és dr. Bársony Mártonnal

2023. január 31. | 18 perc 58 mp

Az egyetem kiemelt feladata közé tartozik a tehetséges hallgatók felkutatása és továbbképzése, szakmai támogatása. A tehetséggondozó programok a kötelező tanórákon túl változatos képzésekkel, egy támogató szakmai közösség kialakításának lehetőségével várják a résztvevőket. A Károli Podcast nyolcadik epizódjában során dr. Jankó-Badó Andrea, a Károli Junior Akadémia igazgatója és dr. Bársony Márton, a Károli Interdiszciplináris Akadémia (KIDA) igazgatója volt a vendégünk, akikkel az egyetemen folyó tehetséggondozás különböző formáiról és az egyetemre készülő középiskolások lehetőségeiről beszélgettünk.

Károli Podcast #7 | Fókuszban a közösségépítés és a hallgatók támogatása | beszélgetés Horváth Krisztián EHÖK elnökkel és Szalai Benedek EHÖK alelnökkel

2023. január 18. | 28 perc 51 mp

Minden egyetemen kiemelt szerepet töltenek be a Hallgatói Önkormányzatok. A HÖK képviseli a hallgatók érdekeit, segíti a hallgatók adminisztrációs ügyeit, valamint építi az egyetemi közösséget. A Károli Podcast hetedik epizódja során Horváth Krisztián EHÖK elnök, negyedéves jogász szakos hallgatóval és Szalai Benedek EHÖK alelnök, másodéves jogász szakos hallgatóval beszélgettünk a károlis hallgatói életről, valamint a Hallgatói Önkormányzatok feladatairól.

Károli Podcast #6 | Hétköznapi stressz a 21. században | beszélgetés Prof. Dr. Bagdy Emőkével

2023. január 9. | 32 perc 34 mp

A stressz szinte egyidős az emberrel, annak megjelenési formája viszont időről időre változik. Manapság teljesen más problémákkal szembesülünk a hétköznapokban, mint 20 évvel korábban, legyen szó akár a közösségi média hatásairól vagy a vizsgaidőszakok során tapasztalt nehézségekről. A Károli Podcast következő epizódjában Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa, a KRE BTK professzor emeritája volt a vendégünk, akivel a modern kori kihívásokról és a fiatalokat is érintő stresszről, szorongásokról beszélgettünk.

Károli Podcast #5 | Miért (ne) legyek pedagógus | beszélgetés Dr. Szontagh Pállal

2022. december | 25 perc 27 mp

A 2022. év egyik központi témája lett hazánkban a pedagógus életpálya kérdése. A téma aktualitását mi sem bizonyítja jobban, hogy a közelmúltban jelent meg Miért (ne) legyek pedagógus című könyve. A Károli Podcast ötödik epizódjának a könyv szerzője, a Pedagógiai Kar főiskolai docense, a Református Pedagógiai Intézet igazgatója volt a vendége, akivel a pedagóguspálya aktuális kérdéseiről beszélgettünk.

Károli Podcast #4 | Tudományos pálya küszöbén | károlis hallgatókkal beszélgettünk

2022. december | 19 perc 18 mp

Ma az egyetemi alapképzést követően a legtöbb hallgató mesterképzésen is folytatja tanulmányait, amelynek köszönhetően még mélyebben elmerülhetnek az egyes tudományterületekben és további ismeretekre tehetnek szert. A mesterképzés végéhez közeledve gyakran veszik számba a doktori képzés lehetőségét, a tudományos pályán való elindulást. Az intézmények ezért kiemelt figyelmet fordítanak a hallgatók tudományos munkáinak elősegítésére és a kutatói pályán való elindulásuk támogatására. Ez az alapképzés éveire is igaz, gondolhatunk a kari TDK-ra vagy a kétévente megrendezésre kerülő OTDK versenyeire, valamint a különböző tehetséggondozó programokra.

Károli Podcast #3 | Tudatos karrierépítés az egyetemi évek alatt | beszélgetés Füleki Beátával

2022. november | 26 perc 5 mp

Az elmúlt néhány év több jelentős változást eredményezett a munkaerőpiacon. Gondolhatunk a koronavírus-járvány hatásaira, aminek következtében világszerte elterjedt az otthoni munkavégzés, valamint egy ideig háttérbe szorult a pályakezdő munkavállalók foglalkoztatásának igénye bizonyos munkakörökben. Mára az egyetemek egyik kiemelt feladatává vált, hogy felkészítsék a hallgatókat a munkaerőpiac változásaira és a tudatos karriertervezésre. A Károli Podcast legújabb epizódja során Füleki Beátával, a KRE BTK Karrieriroda vezetőjével beszélgettünk a tudatos karrierépítésről és a munkaerőpiac változásairól.

Károli Podcast #2 | A Reformáció mai üzenetei | beszélgetés Prof. Dr. Balla Péterrel

2022. október | 17 perc 2 mp

A Károli Podcast második epizódjának vendége Prof. Dr. Balla Péter hitéleti rektorhelyettes volt, akivel a Reformáció Napja alkalmából beszélgettünk. Szó esett többek között arról, hogy mit is jelent és miként jelenik meg az emberek hétköznapjaiban a reformáció. Valamint azokra a kérdésekre kerestük a válaszokat, hogy: Ma is van-e hatásuk a nagy reformátoroknak? Miként jelenhet meg a reformáció a közösségteremtés és a közösségformálás során? Milyen kapcsolat van a társadalom és az egyén között, amikor a református hitről beszélünk? A Károli mint református egyetem milyen pluszt tud adni a hallgatói számára?

Károli Podcast #1 | A rektor feladata, hogy egy jó közösséget hozzon létre | beszélgetés Prof. Dr. Trócsányi Lászlóval

2022. október | 15 perc 17 mp

Első epizódunkban a Károli Gáspár Református Egyetem rektorának munkájába nyertünk bepillantást. Többek között azokra a kérdésekre kaptunk választ, mint: Milyen feladatokat lát el egy rektor a Károlin? Milyen tervekkel vág neki az egyetem a jövőre esedékes jubileumi évnek? Miért érdemes a most felvételizőknek a Károlit választani? Milyen szerepet tölt be a sport az egyetem és a hallgatók életében? Hogyan támogatja a Károli a tehetséges és szorgalmas hallgatókat? Miként nyitja meg kapuit az egyetem a külvilág számára?