Károli Szabadegyetem címmel tudományos és aktuális témákról közérthető formában ismeretterjesztő előadássorozatot indított a Károli Gáspár Református Egyetem

A hiánypótló rendezvénysorozat célja, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem – alapfeladatának megfelelően, a szellemiségével és küldetésével összhangban – teret biztosítson a tudásra vágyóknak. A Károli Szabadegyetem (KSZE) – közérthető előadásaival – Egyetemünk hallgatóin kívül minden olyan kedves érdeklődőre számít, aki nyitott a világra és a mindennapi életünket átszövő kérdések mélyebb megértésére vágyik.

A Károli Szabadegyetem rendezvényein az adott tudományterület neves képviselői – köztük a Károli Gáspár Református Egyetem jeles oktatói, nagyhírű professzorai – aktuális témákról, jelenségekről és azoknak a társadalmi, gazdasági, tudományos, kulturális és hitéleti kérdésekben az emberek életében kiváltott változásairól, hatásairól tartanak előadásokat.

A mindenki számára nyitott rendezvények végén a témához kapcsolódó kérdésekre is lesz lehetőség.

A 2022 májusában induló rendezvénysorozat előadásairól azon érdeklődők sem maradnak le, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, hiszen az előadások rögzítésre kerülnek, és a későbbiekben az Egyetem online felületén és a közösségi médiában is elérhetők lesznek.

A Károli Egyetem ismeretterjesztő sorozata a tanév során havonta egy alkalommal kerül majd megrendezésre, az esti órákban. Az előadások helyszíne az Egyetem korszerűsített Reviczky utcai épülete, mely a Károlyi-Csekonics-palota gyönyörűen felújított épületével együtt ad otthont az előadások megtartásának.

Károli Szabadegyetem – 2023. szeptember 28.

Szeptember 28-án, 18 órakor folytatódik az egyetem ismeretterjesztő rendezvénysorozata, a Károli Szabadegyetem. A 2023/2024. tanév első rendezvényének vendége ezúttal maga a házigazda lesz, hiszen egy rendhagyó alkalom keretében Trócsányi László rektort kérdezi Szalai Benedek, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke.

További információ: https://portal.kre.hu/index.php/2561-rendhagyo-alkalommal-folytatodik-a-karoli-szabadegyetem.html

Károli Szabadegyetem – 2023. május 22.

Május 22-én Dr. h.c. Kun Miklós Széchenyi-díjas történész, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusa tartott előadást a Hanyatlás a szovjet birodalomban Brezsnyev idején (1968-1981) címmel.

A májusi rendezvényről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Az előadás visszanézhető az egyetem YouTube-csatornáján ide kattintva.

Károli Szabadegyetem – 2023. április 24.

Április 24-én Zichó Viktor energetikai mérnök és extrém sportoló volt a Károli Szabadegyetem vendége, aki Pakisztáni bikepacking és hegymászás - Utazás fenntarthatóbban című előadásával várta az érdeklődőket.

Az előadás visszanézhető az egyetem YouTube-csatornáján ide kattintva.

Az áprilisi rendezvényről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Károli Szabadegyetem – 2023. március 27.

2023. március 27-én Dr. Ferencz Orsolya villamosmérnök, űrkutató, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézet Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Űrkutató Csoportjának tudományos főmunkatársa, űrkutatásért felelős miniszteri biztos tartott előadást az Űrkutatás – kik és miért? címmel.

Az előadás visszanézhető az egyetem YouTube-csatornáján ide kattintva.

A márciusi rendezvényről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Károli Szabadegyetem – 2023. február 22.

2023. február 22-én Prof. Dr. Várady Tibor vajdasági magyar származású jogtudós, jogász, kisebbségjogi szakértő, egyetemi tanár és író volt a Károli Szabadegyetem vendége, akivel az est házigazdája, Prof. Dr. Trócsányi László rektor beszélgetett a Hogyan esett szét Jugoszlávia – és mi következett utána? című témában.

A beszélgetés visszanézhető az egyetem YouTube-csatornáján ide kattintva.

A februári rendezvényről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Károli Szabadegyetem – 2022. november 28.

November 28-án, 18.30 órai kezdettel került megrendezésre a Károli Szabadegyetem téli szünet előtti utolsó rendezvénye. Az ismeretterjesztő rendezvénysorozat meghívott vendége Böszörményi-Nagy Gergely, a kezdő vállalkozások felkarolásával foglalkozó Design Terminal innovációs ügynökség vezetője, a 2015-ben létrejött Brain Bar jövőfesztivál alapítója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke volt, aki a Mi (nem) az innováció? címmel tartott előadást.

A novemberi rendezvényről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Károli Szabadegyetem – 2022. október 24.

A Károli Közösségi Napok keretében folytatódott a Károli Szabadegyetem következő rendezvénye. A Prof. Dr. Trócsányi László rektor által elindított ismeretterjesztő rendezvénysorozat októberi vendége Prof. Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt. Az október 24-én, hétfőn, 18 órakor kezdődő előadás az Agyhullámok, memória, kreativitás - belső világunk és az információrobbanás hatásai címmel várta az érdeklődőket.

A rendezvényről szóló részletes beszámolónkat itt olvashatja.

Károli Szabadegyetem – 2022. szeptember 28.

A nyári szünet után, szeptember 28-án, 18 órától folytatódott a Károli Szabadegyetem a Károlyi-Csekonics-palotában.
A Prof. Dr. Trócsányi László rektor által elindított ismeretterjesztő rendezvénysorozat vendége Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa volt. A pódiumbeszélgetés során a Korszellem és pszichológus hivatás című témában beszélgetett Prof. Dr. Bagdy Emőkével pályatársa, Dr. F. Földi Rita klinikai szakpszichológus, neuropszichológus, intézményünk Fejlődés és Neveléslélektani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

A rendezvényről részletes beszámolót itt olvashatnak.

Károli Szabadegyetem – 2022. június 23.

A havonta egy alkalommal jelentkező rendezvénysorozat második eseményének meghívott vendége Dr. Pintér Sándor belügyminiszter volt, aki A Belügyminisztérium működése békében, pandémiában és háborúban című témában beszélgetett az est házigazdájával, Prof. Dr. Trócsányi László rektorral.

Az előadás részletes beszámolója ide kattintva olvasható.

Károli Szabadegyetem – 2022. május 25.

Az első előadást – amelyre a Magyar Jogász Egylettel történő együttműködés keretében került sor – Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke Konszenzus vagy konfliktus – Az európai intézmények és a tagállamok viszonya, különös tekintettel a bírók közötti dialógusra címmel tartotta.

Házigazda és beszélgető partner: Prof. Dr. Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, a Magyar Jogász Egylet elnöke, európai parlamenti képviselő

Az előadás részletes beszámolója ide kattintva olvasható.


Az ismeretterjesztő és tudományos előadásokra regisztráltak számára történelmi, vezetett séta lehetőségét is biztosítja az Egyetem az előadás helyszínén, a Károlyi-Csekonics-palotában.

A Károli Gáspár Református Egyetem ténylegesen is megnyitja kapuit azok előtt, akik kíváncsiak, nyitottak, felelősen gondolkodók és érdeklődnek a napjainkat, sorsunkat érintő témák iránt.

Regisztráció: http://www.kre.hu/szabadegyetem/regisztracio/

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

Galéria

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések