Glossa Iuridica

Köszöntő

A Glossa Iuridica a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának tudományos folyóirata. Lapunk azonos nevű elődje 2009-ben indult útjára elektronikus felületként, akkor elsősorban doktoranduszainknak biztosítva megjelenési lehetőséget. A 2013-as újjászervezést követően – új folyamként – 2014-től vagyunk jelen az állam- és jogtudományi területen, immár jól ismert és széles körben elfogadott periodikaként. Utóbbira bizonyíték a számos külső szerző is, köztük elismert oktatókkal, kutatókkal, gyakorlati szakemberekkel. 2017 óta a folyóirat az MTA IX. Osztályának hazai folyóiratlistáján a legmagasabb, ”A” minősítéssel rendelkezik.

Az első öt évfolyam tematikus jellegű volt, azaz adott év lapszámainak írásai egy-egy közérdeklődésre számot tartó kérdést jártak körül – a jogtudomány képviselői mellett érdemben bevonva a határtudományok, tipikusan az egyéb társadalomtudományok jeleseit is. Folyamatosan keressük a tudományos párbeszéd lehetőségeit és a szélesebb szakmai nyilvánosság új tereit; ennek megfelelően több ízben is konferenciát szerveztünk a megjelenő írások témájában, illetve – például – a hallgatóink és oktatóink által a lapnak készített, bírósági épületeket bemutató fotósorozattal illusztráltuk az adott lapszám tanulmányait. Feladatunknak tekintjük a lényeges társadalmi változások gyors észlelését és akár javaslatokkal is kiegészített értékelését; ennek megfelelően a koronavírus-járvány idején két különszámot is kiadtunk – egyiket Jog és vírus, a másikat pedig Vírus és etika cím alatt.

Folyóiratunk továbbra is örömmel fogadja az állam- és jogtudományok területén születő tanulmányokat, recenziókat és konferenciabeszámolókat. Évi két összevont számunkba május 15-ig, illetve november 30-ig várjuk a szerkesztési elveknek megfelelően elkészített írásokat, melyek lektoráláson esnek át. Kérjük, hogy írásaikat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címekre küldjék meg.

Reméljük, hogy hamarosan szerzőink között üdvözölhetjük!

Prof. Dr. Miskolczi-Bodnár Péter, dékán, a Glossa Iuridica Szerkesztőbizottságának elnöke
Prof. Dr. Rixer Ádám, a Glossa Iuridica főszerkesztője

 

A folyóirat lapszámai itt olvashatók.

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések