Ahol a jövő valósággá válik – élménybeszámoló egy kanadai szemeszterről

Edmonton, Alberta, Kanada. Budapesttől számolva légvonalban 7924 kilométerre található, kulturális viszonylatban pedig egy teljesen más univerzumban. A világ egyik legszabadabbnak, legliberálisabbnak tartott országának egy különös tartománya, és egy különleges városa ez. Hatalmas autók, terepjárók róják a városon belül futó utópályákat, amelyek összekötik az – európi szemmel túlságosan távol eső – egyes városrészeket.

Dévai Csaba vagyok, harmadéves kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató, és a Tempus Közalapítvány Campus Mundi ösztöndíjának keretén belül a teljes őszi szemesztert ebben a lenyűgöző, varázslatos világban tölthettem, ahol olyan élményekben volt részem, amilyenről álmodni sem mertem volna.

A megérkezés pillanatától kezdve azt tapasztaltuk, hogy fogadó intézményünk, az edmontoni The King’s University minden egyes alkalmazottja, diákja, egyszóval mindenki azt tűzte ki céljául, hogy az odaérkező külföldi diákok a lehető legszebb élményekkel térjenek haza.

Az őszi szemeszter cserediákjai a segítőkkel

 

Rögtön az első, orientációs héten szembesültem azzal a hihetetlenül színes kavalkáddal, ami jellemző az egész intézményre, hatalmas élmény volt egy pezsgő közösségbe belecsöppenni. És hogy milyen programokat szerveztek nekünk? Felsorolni is nehéz lenne, de eljutottunk csodaszép parkokba, Észak-Amerika legnagyobb bevásárlóközpontjába, a West Edmonton Mall-ba, és olyan, számomra ismeretlen játékokat ismertem meg, mint a “Cups”, vagy a “Spikeball”.

Nem mindennapi látvány – csúszdapark a plázában

 

A Kanadában megismert, különböző országokból származó diákok mind-mind magukkal hozták azokat a tapasztalatokat, hagyományokat, és legfőképpen életstílust, amely jellemzi országukat. Az alább képen van két holland, egy Hong Kong-i, és két magyar fiatal, és hihetetlen volt látni, milyen sok szemszögből kiegészíti egymást a három kultúra.

 

És miért éppen Kanada? Jégkoronggal foglalkozó sportújságíróként egyértelmű volt számomra a választás, nagyszerű lehetőség volt számomra a sportág fellegvárában eltölteni ezt a három és fél hónapot. Edmonton kanadai viszonylatban is híres jégkorong berkeken belül, szóval minden adott volt ahhoz, hogy pazar tapasztalatokat szerezzek.

 

Közös kép Wayne Gretzky-vel

A tanórák során lehetőségem volt megismerni a porosz hagyományokra építő magyar oktatási rendszerrel szöges ellentétben állón „nyugatitípusú” oktatási rendszert, amely elképesztő mértékben diák- és feladatközpontú, és ahol a lexikális tudásnál jelentősen fontosabb a gyakorlati készségek elsajátítása. A professzorok szintén rendkívül segítőkészek voltak, és nem utolsó sorban nagyon szép angolt beszéltek, soha egy pillanatig sem okozott nehézséget a tananyag megértése.

A rendkívül barátságos embereken kívül a legnagyobb élményt a természet jelentette, a Sziklás-hegység néhány órás autóútra volt a várostól, és ki is használtuk annak (kanadai viszonylatban nézve) közelségét. Kanada 150. születésnapját ünnepelte 2017-ben, és ennek tiszteletére minden nemzeti park ingyenesen volt látogatható, így jutottunk el a Jasper és Banff Nemzeti Parkokba, ahol lélegzetelállító tájak fogadtak minket.

Nagyobb magabiztosság, jobb interperszonális készségek, és határokon, óceánokon átívelő barátságok. Ez csupán néhány dolog, amit ennek a kint töltött szemeszternek köszönhetek, és amiben fejlődtem, javítottam személyiségemet. Mindenkit bátorítok, buzdítok arra, hogy éljenek a Campus Mundi nyújtotta lehetőséggel, utazzanak, ismerjenek meg más kultúrákat is, mert véleményem szerint csak ezáltal alakulhat ki egy helyes értelmezési keret, amin belül vizsgálhatjuk a világban történő eseményeket. Úgyhogy kalandra fel, pályázzatok a legközelebbi lehetőség alkalmával, mert egy ilyen ehetőséget bűn lenne elszalasztani!

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép