Tragikus tűz volt a Ráday Kollégiumban

Kiégett a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday utcai kollégiumának épülete január 23-án. A tűzoltók emberfeletti erőfeszítéseinek köszönhetően a tüzet sikerült megfékezni, a hallgatók közül senki nem sérült meg. A tűzben elhunyt egy 47 éves veszprémi férfi, aki vendégként tartózkodott az épületben.

A református kollégiumban 165 hallgató lakott, többek közt Egyetemünk hallgatói is, akiknek személyes tárgyai (könyvek, ruhák, cipők, telefonok) vesztek oda a tűzben. Az Egyetem felfüggesztette a vizsgaidőszakot a Hittudományi Karon, hazaküldte a hallgatókat, valamint kétmillió forint gyorssegélyt különített el a kollégium lakóinak. A beszámolók szerint sok lakó csupán egy-egy papucsban hagyta el az épületet, számukra már az éjszaka és a másnap délelőtt folyamán számos felajánlás érkezett. Az Egyetem Hallgatói Önkormányzata azonnal megkezdte az adománygyűjtést, amit később a Magyar Református Szeretetszolgálat folytatott. Valaki abban ajánlotta fel a segítségét, hogy sérült technikai eszközökről lementi a még használható adatokat.

Az adománygyűjtéshez csatlakozott a HÖOK (a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzatainak érdekképviseleti, civil szervezete) is: a központi szervezet a ruhaadományok eljuttatásán kívül a hazai felsőoktatási intézmények hallgatói vezetőivel is felvette a kapcsolatot, így egy országos összefogás alakult ki a ráday-s hallgatók megsegítésére. Számos intézmény szálláshellyel, ruha- és könyvadománnyal is támogatta a tűz károsultjait.

Január 31-ig a tűzkárosult diákok megsegítésére nyitott számlára összesen 33 millió forint gyűlt össze, a befolyt összeget teljes egészében kiutalja az Egyetem az egyetemisták részére. Mind a 165 diák egységesen 200 ezer forint segélyt kap február elején. A leégett Ráday Kollégium diákjainak az épületkomplexum tulajdonosa, a Dunamelléki Református Egyházkerület visszafizeti a teljes januári kollégiumi díjat, valamint a beköltözéskor letett kaució összegét. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat döntése alapján a Károli Gáspár Református Egyetemen tanuló tűzkárosult, ösztöndíjas diákokat további 50 ezer forint rendkívüli szociális támogatással segíti az egyetem.

Február 4-én, hétfőn beköltözhettek a leégett Ráday Kollégium lakói új szálláshelyeikre. A ráday-s hallgatók mindegyike kapott új szálláshelyet – a többi közt – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az ELTE, a Szent István Egyetem, a Milestone Budapest SOTE, Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem kollégiumai fogadták be a diákokat.

A tervek szerint február 18-án folytatódik a tanítás a Hittudományi Kar épületében, addigra sikerül az oktatási helyiségeket megfelelő állapotba hozni. A tantermeket és a tanári szobákat a koromtalanítás, illetve a festés után februárban újra birtokba vehetik a hallgatók és az oktatóik. A Török Pál kari könyvtár állományának a IX. kerületi önkormányzat ajánlott fel új helyet a Hittudományi Karhoz közeli Bakáts téren.

Február 1-jén rendkívüli sajtótájékoztató keretein belül Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya elmondta, hogy a tűzeset szándékos gyújtogatás következménye, az ügyben három budapesti fiatalt gyanúsítottként hallgattak ki közveszélyokozás miatt.

Ha Ön is szeretné támogatni a tűz károsultjait, az alábbi módon teheti meg:

Kérjük, hogy a tárgyi adományokat a Magyar Református Szeretetszolgálathoz juttassák el. Több ruhaadományra már nincs szükség az elmúlt napok rengeteg felajánlásának köszönhetően, azonban laptop- és telefonfelajánlást a Magyar Református Szeretetszolgálat továbbra is vár. Koordinátor: Simon Annamária, a szeretetszolgálat munkatársa. Telefon: +36307380025. e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A Dunamelléki Református Egyházkerület bankszámlaszámot nyitott, amelyen keresztül bárki támogathatja az áldozat árván maradt négy gyermekét és édesanyjukat.
Magyarországi Református Egyház
11100104-19024048-40000004
A közlemény rovatba, kérjük, írják be: „tűz”

Aki a hallgatókat szeretné támogatni, kérjük, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem bankszámlájára utalja adományát.
Károli Gáspár Református Egyetem
11705008-20492223
Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy „tűzeset".

 

A tűzesettel kapcsolatos hivatalos sajtóközlemények az alábbi oldalon érhetők el.

képek forrása: Füle Tamás

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép