Kollégiumtűz – információk (Frissítve)

A Magyarországi Református Egyház Kommunikációs Szolgálatának sajtóanyaga.

Kamasz fiúk gyújtogattak a téren, ez okozta a tüzet a Ráday utcai kollégiumban

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös nyomozása megállapította: szándékos gyújtogatás miatt égett ki a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai Hittudományi Karának kollégiuma, és vesztette életét egy ember.

A nyomozók két 15 éves és egy 16 éves fiút gyanúsítanak a január 23-i, Ráday kollégiumi tűzesettel összefüggésben, A gyanú szerint a kamaszok a kollégium Markusovszky tér felőli, lezárt bejáratánál meggyújtottak egy matracot, erről terjedt tovább a tűz az épületben – tájékoztatta egyházunk Kommunikációs Szolgálatát a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A fiatalokat gyanúsítottként hallgatták ki közveszélyokozás miatt, a gyanúsítottak a kihallgatáson beismerő vallomást tettek, tettüket megbánták és szabadlábon védekeznek.

A vallomások alapján egyelőre annyi tudható, hogy a három fiatal január 23-án egyikük otthonában tervezte el, hogy valahol tüzet gyújtanának, ezt követően kétszáz forintból körömlakklemosót vettek, majd a Markusovszky térre mentek, hogy ott felgyújtsanak „egy kukát vagy valami hasonlót”. A téren találtak egy szivacsot, ami a kollégium falának volt támasztva, majd azt az egyikük lelocsolta a körömlakklemosóval, másikuk pedig meggyújtotta. Ezt követően sietve távoztak a helyszínről.

Terdik Tamás, a BRFK vezetője elmondta, a három fiatalt csütörtökön fogták el, majd a BRFK Bűnügyi Főosztályának nyomozói halált okozó közveszély okozás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. A fiúk tettüket a gyújtogatáskor „egyfajta heccnek” tekintették, de együttes ténykedésük hozzájárult a kollégium kiégéséhez, ugyanis a falhoz támasztott szivacs egy használaton kívüli ajtó előtt állt, ami mögött a berendezési tárgyak is begyulladtak. Az ajtó egy lépcsőházba nyílt, melynek tetején nyitva volt az ablak, így a tűz „mintegy kéményhatással” tudott terjedni – ez volt az oka annak, hogy a tűzoltókat a kiérkezésükkor már komoly tűz fogadta: bár a riasztást követően nyolc percen belül a helyszínre érkeztek, addigra a kollégium épülete több szinten égett.

A tűzoltás január 23-án este három órán át, a végleges munkákkal együtt pedig másnap délelőttig tartott, ezalatt a helyszínen mintegy száz tűzoltó dolgozott. Már az oltás alatt meghatározták, hol keletkezett a tűz, de a vizsgálatok még mindig zajlanak.

„Megdöbbenve értesültünk arról, hogy a Ráday Kollégium szándékos gyújtogatás áldozata lett” – reagált Bogárdi Szabó István püspök a nyomozás eredményeire. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke köszönetet mondott a hatóságok alapos vizsgálatért, bízva abban, hogy a következő időszakban teljes körűen feltárják az okokat és a körülményeket. „Mélyen fájlaljuk, hogy kamaszok ragadtatták magukat erre az emberéletet is követelő szörnyű tettre. Imádkozunk értük is a minden kegyelem Istenéhez” – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István.

Magyarországi Református Egyház
Kommunikációs Szolgálat

Frissítve: 2019. 02. 01.


Kiutalják a támogatásokat a rádays diákoknak

Legkésőbb hétfőn beköltözhetnek a leégett Ráday Kollégium lakói új szálláshelyeikre. A tűzkárosult diákok megsegítésére nyitott számlára 33 millió forint gyűlt össze, a befolyt összeget teljes egészében kiutalja a Károli Gáspár Református Egyetem vezetése az egyetemistáknak. Mind a 165 diák egységesen 200 ezer forint segélyt kap a napokban.

A múlt szerdán leégett Ráday Kollégium diákjainak az épületkomplexum tulajdonosa, a Dunamelléki Református Egyházkerület visszafizeti a teljes januári kollégiumi díjat, valamint a beköltözéskor letett kaució összegét. A Károli Gáspár Református Egyetemen tanuló ösztöndíjas diákok további – mintegy – 50 ezer forintot kapnak, miután a hallgatói önkormányzat úgy döntött, hogy a megmaradt szociális támogatásokat a tűzkárosult kollégistákra fordítják. A HÖOK arra kérte a többi egyetemet, – ahol rádays kollégisták tanulnak – hogy hozzájuk hasonlóan szintén támogassák diákjaikat a saját szociális alapjukból. Számos szervezet, református gyülekezet, határon túli reformátusok és más egyházak képviselői mellett a ferencvárosi önkormányzat 1 millió forintot szavazott meg a diákok támogatására.

A január 23-i tűzesetben egy négygyermekes veszprémi családapa veszítette életét. A család megsegítésére a református egyház bankszámlaszámot nyitott, amelyre január utolsó napjáig 14 és fél millió forint érkezett. Az összegből 3 millió forintot azonnal átutaltak az özvegynek, a fennmaradó részt a közeljövőben megkapja a család.

A számlaszám nyitva marad, így aki szeretné támogatni a családot és az árván maradt négy gyermeket, megteheti a Magyarországi Református Egyház 11100104-19024048-40000004 számlaszámán. A közlemény rovatba, kérjük, írják be: „tűz”. A héten ellátogatott a kollégiumhoz a tűzesetben elhunyt férfi özvegye. Az egyházvezetés részvétét nyilvánította a családnak. A Károli Gáspár Református Egyetem ezen kívül felajánlotta, hogy magára vállalja a temetés költségeit.

Csütörtökön délután ülésezett az egyházkerület és a Károli Gáspár Református Egyetem vezetősége. A tanácskozáson Bogárdi Szabó István püspök arról tájékoztatott, hogy továbbra is tart a tűz okának feltárása.

Az már kiderült, hogy a leégett épületet újjá kell építeni, hiszen a 165 főt befogadó kollégium második és harmadik szintje gyakorlatilag megsemmisült. Előzetes szakértői vélemények szerint a nyolcvanas években épült kollégium technikai adottságai nem teszik lehetővé, hogy a visszabontás után új emeleteket építsenek rá.

A tűzben használhatatlanná vált a kollégium konyhája és a konviktus is. Megmenekültek azonban az épület távolabbi szárnyában található oktató helyiségek, ahol a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának hallgatói tanulnak. A tantermeket és a tanári szobákat a koromtalanítás, illetve a festés után február közepén újra birtokba vehetik a hallgatók és az oktatóik.

A rádays diákok mindegyike kapott új szálláshelyet – a többi közt – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az ELTE, a Szent István Egyetem, a Milestone Budapest SOTE, Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem kollégiumai fogadták be a diákokat.

Bogárdi Szabó István bejelentette azt is, hogy a Ráday Levéltárat el kell költöztetni a Ráday utca 28. szám alatti épületből. Az ott tárolt dokumentumokat a Fővárosi Levéltár fogadja be. A költöztetés várhatóan több hónapig tart majd, és úgy tűnik, végleges helyet kell találni a levéltárnak. Szintén el kell mozdítani jelenlegi helyéről a Ráday Gyűjtemény jelentős könyvállományát, az elhelyezésről még folynak a tárgyalások. A Török Pál – egykori dunamelléki püspök nevét viselő – kari könyvtár állományának a IX. kerületi önkormányzat ajánlott fel új helyet a Hittudományi Karhoz közeli Bakáts téren. A könyvtár legkésőbb márciusban már a hallgatók rendelkezésére áll.

Magyarországi Református Egyház
Kommunikációs Szolgálat

Frissítve: 2019. 02. 01.


Kollégiumtűz: tovább folyik a mentés, gyűlnek az adományok

24 és fél millió forint gyűlt össze a múlt héten kiégett Ráday Kollégium diákjainak megsegítésére a Károli Gáspár Református Egyetem számláján, a tűzben elhunyt férfi családjának pedig 7 és fél millió forintot adományoztak hétfő délutánig. Emellett több intézmény szálláshelyeket ajánlott fel a tanulóknak, így az is eldőlt, hol lakhatnak a diákok a tanév második félében.

Rengeteg felajánlás és adomány érkezik a Magyar Református Szeretetszolgálathoz: ruhából már annyi gyűlt össze, hogy nincs szükség többre. Köszönik a segítséget minden adományozónak és gyűjtőpontnak. Laptop- és telefonfelajánlások is érkeztek, de azokra továbbra is szükség van, mert sok diáknak használhatatlanná váltak a tanuláshoz szükséges elektronikai eszközei. Valaki pedig abban ajánlotta fel a segítségét, hogy sérült technikai eszközökről lementi a még használható adatokat.

A református diakóniai intézmények vezetői és munkatársai is mély megrendüléssel figyelték a híreket, hétfő délelőttre másfél millió forintot gyűjtöttek össze a károsultaknak: egymillió forinttal járulnak hozzá a rádays diákok megsegítéséhez, további félmillió forinttal az elhunyt feleségét és lányait segítik, emellett pedig folyamatosan imádkoznak a diákokért és a gyászoló családért.

Mindenkinek lesz helye

Hétfőn elkezdődtek a tárgyalások a református kollégium 165 lakójának elszállásolásáról. 32 diák jelezte, hogy önállóan megoldja a lakhatását, így 133 hallgató elhelyezéséről kell az egyetemnek gondoskodnia. Több intézmény is jelezte, hogy hosszabb vagy rövidebb időre befogad kisebb csoportokat.

Hosszas egyeztetés után végül a teológus hallgatók a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által felajánlott szálláshelyekre kerülnek, illetve a rádays épületkomplexum épen maradt szolgálati lakásainak egyikébe. Bár eddig a Hittudományi Karon kötelező volt a bentlakás a budapestieknek is, az egyetem vezetősége döntött arról, hogy ők átmenetileg hazaköltözhetnek – tájékoztatott Zsengellér József stratégiai rektorhelyettes. Mint mondta, a más egyetemekre járó hallgatókat saját felsőoktatási intézményeik kollégiumai – a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem – fogadják be, akinek pedig ott nem jutott hely, a Károli Gáspár Református Egyetem Bethlen Gábor Kollégiumába, illetve az Óbudai Diák Hotelbe költözhetnek.

A tervek szerint február 18-án folytatódik a tanítás, addigra sikerül az oktatási helyiségeket megfelelő állapotba hozni. „A történtektől függetlenül várjuk a felvételizők jelentkezését, szeptembertől szeretnénk megoldani egy helyen a kollégiumi lakhatást. Már kértük a kormány és a felsőoktatási államtitkárság segítségét, hogy találhassunk olyan épületet, ami befogadhatja diákjainkat, míg fel nem épül az új kollégium” – tette hozzá Zsengellér József.

Zajlik a kármentés

A Budapesti Egyetemi Misszió a hét minden napján várja a kollégistákat beszélgetésre, lelkigondozásra, kikapcsolódásra a Horánszky utca 26-ba, szerdán este 7 órától pedig imaalkalmat szervez a tűzkárosultakért a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában (Budapest, 1117, Magyar tudósok körútja 3.).

A Ráday utcai épületkomplexum még ma is zárva volt, folynak vizsgálatok és zajlik a kármentés. A Ráday Levéltárat és Török Pál Kari Könyvtárat nem érintette közvetlenül a tűz, viszont az épületben szálló füst és az oltáshoz használt víz okozott károkat. A műemlékkönyvtár és a Bibliamúzeum nem sérült meg.

Frissítve: 2019. 01. 29.


Több mint 450 férőhelyet ajánlottak fel a leégett Ráday Kollégium diákjainak. A református kollégiumban 165 hallgató lakott a szerda esti tűzig.

A felajánlások fele rövidtávú, a másik része akár a tanév végéig biztosíthatja a diákok lakhatását. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 40, az ELTE 50, a Szent István Egyetem 26 helyet, egy magánkézben lévő hotel pedig 60 férőhelyet kínált a diákoknak. A Károli Gáspár Református Egyetem hétfőn kezdi meg a tárgyalásokat a szálláshelyekről. Szerdára szeretnék elosztani, hogy melyik diák hová kerül. Az biztos, hogy mindenkinek lesz helye – jelentette ki Zsengellér József, az egyetem stratégiai rektorhelyettese.

A Ráday Kollégium 165 diákja közül 32 jelezte, hogy önállóan megoldja a lakhatását, így 133 hallgató elhelyezéséről kell az egyetemnek gondoskodnia, közülük 42-en a teológián tanulnak. A tűzben használhatatlanná váltak az egyetemen tanító professzorok szolgálati lakásai is, így több oktatónak és családjának kell lakást találni. A Dunamelléki Református Egyházkerület már tárgyal a bajba jutottak elhelyezéséről.

A pénteki bankzárásig a Károli-egyetem bankszámlaszámára 6 millió forint érkezett a diákok megsegítésére. A legnagyobb összeg – 1 millió forint – a sárospataki teológiáról érkezett, de volt több olyan magánszemély is, aki a teljes fizetését átutalta, hogy segítsen. Számos református gyülekezet felajánlotta a vasárnapi perselypénzét a diákoknak, illetve a tűzvészben elhunyt Farkas Zoltán családjának megsegítésére.

A Dunamelléki Református Egyházkerület bankszámlaszámot nyitott, amelyen keresztül bárki támogathatja az árván maradt négy gyermeket és édesanyjukat.

Magyarországi Református Egyház
11100104-19024048-40000004
A közlemény rovatba, kérjük, írják be: „tűz”

Kérjük, aki szeretné támogatni az árván maradt gyerekeket, az a fenti bankszámlaszámra küldje el adományát.

Aki a diákokat szeretné támogatni, kérjük, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem bankszámlájára utalja adományát.

Károli Gáspár Református Egyetem
11705008-20492223
Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy „tűzeset".

A református egyház és az egyetem vezetése azt kéri, hogy mindenki imádkozzon a gyászoló családért és a diákokért.

A tűzkárosultakért imádkoznak a budapesti Egyetemi Református Misszióban január 30-án, szerdán este 7 órától (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3.). A közös imádságra mindenkit szeretettel várnak, és kérik, hogy egy mécsest is vigyenek magukkal. Igét hirdet: Bedekovics Péter egyetemi lelkész. Az istentiszteleten befolyó adományokat a gyászoló családnak ajánlják fel.

Bogárdi Szabó István püspök köszöni minden egyház és intézmény támogatását. Külön köszönetet mond azoknak a magánszemélyeknek, akik lehetőségükhöz mérten adakoztak, befogadták lakásukba az otthon nélkül maradt diákokat, illetve segítséget nyújtottak a kárelhárításban, lelki támogatásban.

Magyarországi Református Egyház
Kommunikációs Szolgálat

Frissítve: 2019. 01. 27.


A Károli Gáspár Református Egyetem fölfüggesztette a vizsgaidőszakot a Hittudományi Karon, hazaküldte a hallgatókat és gyorssegélyt ad a tűzesetben érintett hallgatóknak – bármely egyetemen tanulnak –, hogy szükség esetén meleg ruhát és vonat-, illetve buszjegyet tudjanak venni. Az egyetem kétmillió forintot különített el erre a célra, de annyi támogatást nyújtanak, amennyire szükség van, bármennyibe is kerül. A Ráday Kollégiumban több egyetem református hallgatója is lakik, nem csak károlisok.

Továbbra sem lehet tudni, miért gyulladt ki a budapesti teológia kollégiuma szerda este, a hatósági vizsgálatok folynak. A tűzben egy ember meghalt, az azonosítása folyik. Mivel a kollégium minden diákja életjelet adott magáról, valószínű, hogy az egyik vendégszoba lakójának a holttestét találták meg a tűzoltók az épület harmadik emeltén.

Az éjszakát a kollégium lakói – a többi közt – a 9. kerületi önkormányzat és a közterület-felügyelet által megnyitott termekben, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Üllői úti épületében, a református drogmisszió ADNA Café nevű közeli kávézójában, református gyülekezetekben és befogadó magánszemélyeknél töltötték, de olyan diák is volt, akiért már éjjel eljött a családja.

Jelenleg is zajlik a kárfelmérés, de az már biztos, hogy a hallgatók hosszú ideig nem költözhetnek vissza a kollégiumba. A diákok elszállásolásában nagyon sokan felajánlották segítségüket: a közeli oktatási intézmények, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapest-Északi Református Egyházmegye és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa is.

A tűzben a kollégium második és harmadik emelete szinte teljesen kiégett, a szobákban lévő tárgyak nagy része megsemmisült. Az oktatási helyiségek nem égtek ki, de a jövő héten biztosan nem lesz nyitva az épület. A félbeszakadt vizsgaidőszakot várhatóan meghosszabbítják, így később kezdődik majd a második félév a teológushallgatók számára. Az érintett károlis diákok az elmaradt vizsgáik teljesítésére egyéni tanrendet kérhetnek a dékáni hivatalban.

A beszámolók szerint több lakó is szinte csak egy-egy papucsban jött el a kollégiumból. Számukra az éjszaka és a délelőtt folyamán rengeteg támogatás érkezett gyülekezetektől és magánszemélyektől.

Felajánlotta segítségét a magyar kormány is: Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel felhívta, és együttérzéséről biztosította Bogárdi Szabó István püspököt, valamint felajánlotta, hogy a kormány segítséget nyújt a károk elhárításához és az épület rendbetételéhez.

Kérjük, hogy a tárgyi adományokat a Magyar Református Szeretetszolgálathoz juttassák el. Pénzadományaikat a Károli Gáspár Református Egyetem OTP Banknál vezetett 11705008-20492223-as bankszámlaszámára utalják. Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy „tűzeset”.

Czeglédi Edina, a Károli Egyetem rektori hivatalának munkatársa koordinálja a rövid- és hosszútávú a szállásfelajánlásokat, hiszen összesen 158 hallgató szállásáról kell gondoskodni. Elérhetősége: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Ráday Kollégiumban többségében a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tanuló diákok élnek. A kollégium mellett a Ráday utca 28. szám alatt található a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki hivatala, levéltára, a Ráday Könyvtár, a Török Pál Kari Könyvtár, a Ráday Gyűjtemény és a Bibliamúzeum is. Ezek nem sérültek meg, de a levéltár anyaga veszélyben van a vízszivárgás miatt.

A kárfelmérés után születik döntés az újraépítés módjáról.

fotó: Magyarországi Református Egyház

2019. 01. 24.

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép