Már elérhető a Csillagpont idei programkínálata

Idén Debrecenben kerül megrendezésre a Csillagpont református ifjúsági találkozó július 23-27. között. A fesztivál, amelynek központi témája a közösség, a főelőadások mellett több mint 100 kulturális, közéleti, tudományos, pszichológiai, zenei és sportprogrammal várja a 14 és 35 év közötti Kárpát-medencei református fiatalokat. A korábbi alkalmakhoz hasonlóan Egyetemünk idén is képviselteti magát a Debrecenben zajló ifjúsági találkozón.

Lóci játszik, Platon Karataev, The Biebers, Magidom, Pál Feri atya és Kádár Annamária. Marvel kvíz est, video és design workshopok, élő könyvtár és várostrom - csak néhány példa az idei Csillagpont rendkívül széles programkínálatából. A találkozón a szervezők a lelki és popkulturális programok megfelelő egyensúlyával szeretnék hangsúlyozni: a hitéleti programoknak vannak kísérőrendezvényei és nem fordítva.

A reggeli idősávokban többféle áhítat közül lehet majd választani, emellett az egyéni csendességre is bátorítják a fiatalokat. Nagy hangsúly lesz a kiscsoportos beszélgetéseken és a dicsőítésen, valamint a főelőadások megújult struktúrája is a könnyebb befogadást segíti majd. Az egyórás előadás helyett ugyanis szerda, csütörtök és péntek délelőtt is egy húszperces előadás és egy bizonyságtétel, valamint egy művészeti produkció segíti a téma megértését. Az idei találkozó egyik nagy újdonsága a Csillagpont alkalmazás, amelyet hamarosan mindenki ingyen letölthet androidos telefonjára. Ezen keresztül a résztvevők elérik a teljes programkínálatot, összeállíthatnak saját programlistát, de megtalálják benne a találkozó digitális énekfüzetét, a reggeli egyéni csendességet segítő kérdéseket, a fesztivál térképét, valamint a találkozóról született híreket is.

Aki ellátogat a rendezvényre, több helyszínen vagy program keretén belül is találkozhat Egyetemünkkel. Az Egyház és Társadalom Kutatóintézet Ökogyülekezeti Kutatóműhelye szórakoztató, egyben szemléletformáló programokra várja a résztvevőket: népszerű szabadulóládájuk mellett – amely kiváló lehetőség a csapatépítésre -, társasjátékokkal, egyéni kvízekkel, izgalmas keresgélős játékkal, valamint a szépítkezés, alkotás iránt érdeklődők részére kence konyhával is készülnek az idei fesztiválon. A természettudományok irány fogékony résztvevők biológiai és kémiai kísérleteken, valamint ismeretterjesztő előadásokon keresztül tájékozódhatnak a megújuló energia és a fenntartható fejlődés témaköréről. A kimozdulni vágyók sem maradnak programlehetőség nélkül: a Kutatóműhely kerékpáros zarándoklatot szervez a megújuló energiaparkba, valamint buszos kirándulás keretein belül a Hortobágyi Nemzeti Park Madárkórházába látogathatnak el a vállalkozó kedvű résztvevők. A természet szerelmesei egy séta keretein belül a Halbiológiai Kutatóintézetet, valamint az aquapóniás gazdálkodás előnyeit is megismerhetik. A programok mellett az Ökogyülekezeti Kutatóműhely a fesztivál környezetterhelésének minimalizálásában is segíti a szervezőket. A regisztráció során a résztvevők egy-egy „repoharat” kapnak, és aki ezekbe a poharakba kéri italát, a büfékben 20% kedvezményt kap. A felhasznált papír mennyiségének csökkentése érdekében regisztrációkor külön jelezni kell majd, ha valaki programfüzetet vagy énekeskönyvet szeretne kérni, mivel a fesztiválhoz fejlesztett alkalmazáson keresztül mindkettő elérhető lesz egy QR kód segítségével.

Az Egyház és Társadalom Kutatóintézet RefCOO – a Református Művelődésért Kutatóműhelye is jelen lesz a fesztiválon, számos színes programmal várják az érdeklődőket. Első alkalommal a Csillagponton lesz megtekinthető az „Isten a XXI. században” fotópályázat nyertes alkotásaiból álló kiállítás, ahol a résztvevők eldönthetik, melyik kép kapja a „Csillagpont-díjat”. A tudomány iránt érdeklődők sem unatkoznak majd: Marslakók, KONFESZT különkiadás és a Károli Históriás Vitaest keretein belül egyes tudományterületek elismert szaktekintélyei segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a tudomány mai kérdéseivel. A Marslakók csillagponti alkalmán Csorba Lóránt, a Lóci játszik frontembere beszélget majd Kiss László csillagásszal, akinek szakterülete a kisbolygók és az exobolygók kutatása, valamint 2002 óta egy aszteroida is viseli a nevét. A KONFESZT különkiadás kerekasztal-beszélgetésének középpontjában a fake news és a csúsztatás lesz, Ablonczy Bálint, Balogh Gábor, Rajcsányi Gellért újságírók részvételével, valamint Fekete Zsuzsa moderálásával. „Mi a közöm Trianonhoz?” – teszi fel a kérdést a Károli Históriás Vitaest csillagponti rendezvénye. A trianoni béke napjainkra való hatásáról Ablonczy Balázs, az MTA Trianon 100 Kutatócsoportjának vezetője és Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet igazgatója beszélgetnek, a program második felében pedig a közönség kérdéseire válaszolnak.

A református felsőoktatási intézmények hallgatói, többek közt Egyetemünk Hittudományi Karának hallgatói a TeolPont sátorban számos programmal, pl.: társasjátékokkal várják az érdeklődőket, emellett pedig a Lehetőségek Piacán Egyetemünk képzéskínálatát egy intézményi stand segítségével népszerűsítjük, ahol a résztvevők a Károliról szóló kvízjátékon vehetnek részt,”Amit ma megtehetsz” táblánkról önmaguk, a közösség vagy a világ felé egy feladatot választhatnak, vagy akár „útravaló igét” is húzhatnak majd maguknak.

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép