Hagyományról, identitásról és történelemről tanácskoztak a HTK-n

Hagyomány, Identitás, Történelem – HIT2019 címmel 2019. október 21-22-én kétnapos konferenciát tartottak a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának és a KRE Református Örökség Műhelyének közös szervezésében.

A konferencián a legkülönbözőbb történeti megközelítésekből (egyház-, művelődés-, társadalom-, mentalitás-, jog-, kultúrtörténet, néprajz, teológia) vizsgálták a magyar reformátusság közel fél évezredes történetét, lehetőséget adva arra, hogy a különböző tudományágak művelői találkozhassanak és eredményeikről, nézőpontjaikról, kérdésfeltevéseikről eszmét cserélhessenek.

Dr. Lányi Gábor, a konferencia főszervezője, a KRE HTK adjunktusa a reformatus.hu oldalnak adott interjújában arra a kérdésre, miszerint miért fontos a múltunk vizsgálata a hagyomány, identitás és történelem kulcsszavak mentén, úgy nyilatkozott, hogy be kell látnunk: családunk, nemzetünk története meghatároz minket, ahogyan lelki családunk, egyházunk története is. Sok traumára és frusztrációra lehet megoldás, ha tudatosul bennünk, miért vagyunk olyanok, amilyenek, miért cselekszünk vagy épp nem cselekszünk valamiképpen. Ezért is fontos megismerni múltunkat: helyesebb legyen az önismeretünk, és tudatossággal éljük meg jelenünket.

A hazai protestáns egyháztörténet-kutatás legnagyobb seregszemléjén előadott többek közt Balog Zoltán református lelkipásztor, miniszterelnöki biztos, volt emberierőforrás-miniszter, Bognár Zalán történész, a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának alelnöke, Buzogány Dezső történész, Czibere Károly szociálpolitikus, korábbi államtitkár, Dienes Dénes egyháztörténész, Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Petrőczi Éva költő és irodalomtörténész, Szabó András irodalomtörténész és Szűcs Ferenc teológus is.

A tanácskozáson bemutatták továbbá a HIT 2018 konferenciájának előadásait tartalmazó kötetet, amiképpen az idei előadások is megjelennek majd nyomtatott formában – a tervek szerint 2020-ban –, így az érdeklődők utólag is megismerkedhetnek a kutatási eredményekkel – közölték a szervezők.

A rendezvényen készült képek itt tekinthetőek meg.

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések