Károlis ösztöndíj üldözött keresztyéneknek

Az egyetem stratégiai célkitűzése a nemzetköziesítés, az idegen nyelvű képzések bővítése és az ott tanuló külföldi hallgatók számának növelése. Jelenleg nyolc, diplomát adó idegen nyelvű képzés van a Károli-egyetemen.

A pszichológia mellett anglisztika alap- és mesterképzés, német nyelv, irodalom és kultúra mesterképzés, teológia mester- és doktori képzés, valamint egy európai és nemzetközi üzleti jog mesterképzés választható angol és/vagy német nyelven. A keresztyén ösztöndíjasokkal együtt jelenleg huszonegy hallgató tanul ezeken a képzéseken, emellett mintegy százharminc cserediák van a Károlin – ők főleg európaiak, de vannak köztük Japánból, Dél-Koreából és az Egyesült Államokból is.

Nehéz sorsú, keresztyénüldözés által érintett országokból érkező hívő fiataloknak segít diplomát szerezni Egyetemünk. A cél, hogy ezek a fiatalok később saját hazájuk keresztyén közösségeit segítsék a hazánkban megszerzett tudással. Az idén alapított Károli Keresztyén Ösztöndíjról Sümeghy Gyulát, Egyetemünk nemzetközi igazgatóját kérdezte a Reformátusok Lapja.„Miért alapítottak ösztöndíjat külföldi keresztyén diákoknak?

Ez elvi-erkölcsi kérdés a Károli-egyetemnek, hogy támogassa a világban a nehéz sorsú, esetenként ténylegesen üldözésnek kitett keresztyén fiatalokat, még ha egyelőre csak jelképes mértékben is. Fenntartónk, a Magyarországi Református Egyház nemzetközi prioritása is az üldözött keresztyén közösségek felkarolása – elsősorban a Közel-Keleten. Az ösztöndíjban olyanok részesülhetnek, akik saját hazájukban tevékeny tagjai egyházi közösségüknek, és erről igazolást is kapnak. Az ösztöndíjjal célunk, hogy a diplomát megszerző fiatalok hazájukba visszatérve az ottani keresztyén közösségeket segíteni tudják a Magyarországon szerzett tudásukkal.

Hogyan választották ki a most felvett hallgatókat?

Négy fiatalt – három pakisztáni és egy kenyai hallgatót – vettünk fel, akik már átmentek a magyar állam hasonló ösztöndíjának előszűrőjén, ám forráshiány miatt nem kerültek be abba a programba, viszont sikeresen felvételiztek nálunk.
Mit tartalmaz az ösztöndíj: tandíjmentességet vagy ennél többet?
Ez olyan csomag, amelynek része, hogy a hallgatók önköltségmentesen tanulhatnak egyetemünkön, jelen esetben három évig, ezalatt a pszichológia alapképzésünket el lehet végezni. Díjmentes szállást kapnak valamelyik kollégiumunkban, támogatjuk a megélhetésüket és gondoskodunk az egészségügyi biztosításukról az itt tartózkodásuk idején. Évente egyszer a hazautazásukat is segítjük, hogy meglátogathassák családtagjaikat. A Károli Keresztyén Ösztöndíj mindenre kiterjedő segítség annak érdekében, hogy az ösztöndíjas hallgatók megszerezhessék a kívánt diplomát.

Hogyan segítik az ösztöndíjasok beilleszkedését?

A tanárok és oktatásszervező munkatársak figyelnek rájuk, illetve minden ösztöndíjas hallgató mellé egy önkéntes magyar hallgatótársat rendelünk, aki megkönnyíti a beilleszkedését az országunkba és az egyetemi életbe: segít például bankszámlát nyitni, tantárgyakat felvenni és megismerkedni a budapesti tömegközlekedéssel. Szeretnénk segíteni az ösztöndíjasoknak, hogy – ha van rá igényük – gyülekezeti közösséget találjanak maguknak Budapesten. Éppen felmérjük az igényeiket, mert ugyan minden hallgató keresztyén, de nem mindegyikük protestáns, református.

A későbbiekben szeretnék bővíteni az ösztöndíjat?

Egyedülálló a vállalásunk, hiszen Magyarországon – tudtommal – mi vagyunk az egyetlen egyetem, amely saját forrásból, saját kezdeményezésre indított ilyen ösztöndíjprogramot. Mindenképpen szeretnénk fenntarthatóvá tenni és reális keretek mentén bővíteni. Felmenő rendszerben évente öt újabb hallgatót veszünk majd fel. Gondolkodunk a további bővítés lehetőségén, felmérve azt is, hogy milyen külső támogatásokat tudnánk bevonni a kezdeményezésbe.”

Forrás: Reformátusok Lapja, Hegedűs Márk

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

Galéria

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések