Ötezer darabos japán könyvadomány érkezik Egyetemünkre

A japán–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából  ötezer japán nyelvű kötetet adományozott a Honno Kote Projekt a Károli Gáspár Református Egyetem számára, ezáltal Egyetemünk a legnagyobb japán nyelvű könyvállománnyal rendelkező intézménnyé vált Magyarországon.

Az ünnepélyes átadó ceremóniára 2019. november 20-án került sor a budapesti Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium dísztermében, ahol Prof. Dr. Zsengellér József rektor és Dr. Vihar Judit tanárnő képviselte Egyetemünket, valamint vette át a felajánlást szimbolizáló dokumentumot.

Mint azt a könyvadományozási akciót szervező, 2003 óta a szigetországban élő Juhász Sandy az átadási ünnepség előtt kiemelte, ekkora mennyiségű japán nyelvű irodalom eddig még soha nem érkezett egyszerre Magyarországra. Elmondta, hogy a projekt keretében a Károli Gáspár Református Egyetem kapja a legtöbb – ötezer – kötetet, és ezzel a legnagyobb japán nyelvű könyvállománnyal rendelkezik majd Magyarországon. Hozzátette: a kezdeményezés fő célja, hogy Kagosima megye és Magyarország között erősödjenek a gazdasági és kulturális kapcsolatok.

A tényleges könyvátadásra 2019 decemberében kerül sor Egyetemünk Reviczky utcai épületében.

2019-ben, a Japán és az Osztrák-Magyar Monarchia által kötött barátsági, kereskedelmi és hajózási egyezmény 150. évfordulója alkalmából mindkét országban számos rendezvényre, ünnepségre kerül sor. A jubileumi emlékévhez kapcsolódóan a Japán déli részén található Kagoshima megyéből a Honno Kote Projekt egész éves könyvgyűjtési programsorozata keretében Magyarországra érkezett a japán-magyar kapcsolatok történetében is kimagasló méretű, húszezer darabos könyvgyűjtemény. A japán nyelvű könyvadomány az ország több pontján, neves oktatási intézményeket és  könyvtárakat gyarapítva segíti a magyar diákok japán nyelvismeretének fejlesztését. Az adományokból 16 oktatási intézmény, cég, japán olvasó kör és japán-magyar baráti társaság bővítheti a meglévő könyvállományát. (Teljes lista itt érhető el: https://hu.honnokote.com/ceremony)

kép forrása: Honno Kote Facebook oldal

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép