Újjáépül a Ráday utcai kollégium

Megkezdte a Ráday  utcai kollégium „szétharapását” a bontógép, eddig szelektív bontást végeztek a szakemberek. A Reformátusok Lapja röviddel ezelőtt a helyszínen járt megnézni, hogyan folyik a munka a tavaly januárban kiégett diákotthonban. Annak is utánajártak, milyen lesz az új épület, hogyan változik meg a létesítmény 2022-re.-Nekem van sisakom, de önöknek is gyorsan kerítünk” – fogad Veres Sándor főgondnok, a Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának főigazgatója. Néhány perc múlva a kollégium kiégett folyosóján találom magamat, sárga fejfedővel. Egy év távlatából is megrendítő itt lenni, hiszen ezeken az elszenesedett lépcsőkön menekültek a kollégium lakói, és itt kereste a kiutat a tűz egyetlen halálos áldozata, a négygyermekes családapa. A korom és a törmelék ropog a cipőm alatt, a szemem nem tudom levenni az ezerkétszáz fokos hőtől meghajlott lépcsőházi korlátokról. Egy munkás zökkent ki a gondolataimból, aki faanyagot – talán egy szekrény részét vagy asztal lapját – hozza a kezében, ugyanis megkezdődött a szelektív bontás. Ez azt jelenti, hogy először a szelektálható, akár nyersanyagként újra felhasználható elemeket bontják el az épületből – ilyen a fa és a műanyag, az üveg. Hetekkel ezután kezdődik majd az épület külső, lényegesen látványosabb bontása. Közben a harmadik emeletre érünk. Összerezzenek, mert két évet éltem ezen a szinten. Mehetnék, de képtelen vagyok elsétálni az egykori szobámig. Inkább a főgondnok és fotós kollégám után fordulok az ebédlőbe. Veres Sándor magához veszi a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) bekeretezett és érthetetlen módon sértetlen címerét, úgy dönt, ezt megmenti és magával viszi. A falon több virágmintás dísztányér is van, amelyeken a Miatyánk részletei olvashatók, az első: „Legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is.” Nem tudok szólni a torkomban lévő gombóctól. Szörnyű eset tanúi ezek a falak.

 


FEL AKARTÁK ÚJÍTANI
A bejárást követően a főgondnok irodájában ülünk le beszélgetni. Veres Sándor mappát vesz elő, 2018. decemberi dátum van a borítóján. Benne a kollégium részleges felújításának terve, és az illetékes hatóság jóváhagyása. Azt mondja, 2019 januárjában – tehát a tűz idején – a közel negyven évvel korábban emelt épület megfelelt a vonatkozó tűzvédelmi előírásoknak, de – elsősorban a tetőtéri szobák miatt, és részben azért, hogy növeljék a biztonságot – már tervezték a felújítását. Addig is ellenőrizték a meglévő biztonsági rendszert: minden szoba ajtaján és a folyosók kijelölt pontjain ott voltak a menekülési útvonalat jelző táblák, az irányfény és a biztonsági világítás működőképes volt, a tűzoltó készülékek kellő módon és helyen rendelkezésre álltak. 2018 szeptemberében – ahogy minden évben – a beköltözés után megtartották a tűzvédelmi oktatást. A katasztrófavédelem és a tűzoltóság vizsgálata is alátámasztotta, hogy az üzemeltetés szempontjából minden rendben volt.


DÖNTÉS AZ ÚJ ÉPÜLETRŐL
A tüzet követő statikai vizsgálatok alapján kiderült, hogy a kollégiumot le kell bontatni. A Dunamelléki Református Egyházkerület elnöksége már 2019 áprilisában úgy döntött, hogy új kollégiumot építenek. – A tűz utáni tervezést elősegítette a meglévő felmérési dokumentáció és a részleges felújítási terv – magyarázza Veres Sándor.


ELKEZDŐDÖTT A BONTÁS
A kivitelezés a bontással megkezdődött. A teljes bontás két és fél hónapig tart, ebből negyven nap lesz a nagygépi munka. Ekkor az úgynevezett csipkedő fejjel bontják majd fentről lefelé a kollégiumot. – Ez nagy zajjal és porral jár majd, de amit lehet, megteszünk ennek kordában tartásáért – állítja a főgondnok. A szomszéd házra védőhálót tesznek, és locsolással, párásítással is gátolni próbálják a por terjedését. Egyeztettek a szomszédokkal, a környéken élőkkel, úgy tűnik, mindenki megértő, főleg a Ráday utca 30. lakói, akik a szemközti házból látták a tavalyi tüzet. A Markusovszky tér felől is bejártuk a munkálatokat, ahol már felszedték az önkormányzati sportpályát és az öntözőrendszert is. Az alkotóelemeket gondosan elpakolták, hogy mindent eredeti állapotába tudjanak visszaállítani.

 

A TEOLÓGUSOK ADDIG IS JÓ HELYEN VANNAK
-Biztonságos, jó helyen vagyunk a Csopaki utcában, és a kollégiumkérdés is rendeződött – mondja Kocsev Miklós. Februártól ugyanis újra együtt laknak a teológusok az Óbudai Diákhotelben. – Mozaikdarabonként próbáljuk a hétköznapi életet olyanná tenni, amilyen volt – osztja meg a dékán.  
A mozaik részeként tavasszal elkezdődhet az építkezés a Ráday utca 28. alatti épületegyüttesben. Ezen belül a legfontosabb feladat, hogy elkészüljön a kollégium, és ezzel párhuzamosan a teológia oktatási terei is megújuljanak.


MI VÁLTOZIK?
Az új kollégium és a teológia bejárata a Markusovszky tér felől lesz, az ajtó impozáns aulába nyílik majd. A kollégiumban az eddigieknél kevesebb szobát alakítanak ki, de azok tágasabbak és jobban felszereltek lesznek. Emiatt döntöttek úgy, hogy csak teológusok lakhatnak majd bent, külsős egyetemisták már nem kaphatnak itt szállást. Negyvennyolc kétágyas szobában kilencvenhat főt tudnak majd elszállásolni. Emellett tizenegy vendégszoba is lesz, ahol huszonkét fő alhat. A teológia tanárainak elhelyezését három szolgálati lakás könnyíti majd meg, a kollégium tetején pedig száz négyzetméternél nagyobb tetőteraszt alakítanak ki.
Kocsev Miklós dékán az intézményt érintő változásokat sorolva kiemeli, nagyobb terük lesz. Tágasabb tanári szobákkal és szemináriumi termekkel rendelkeznek majd. A Török Pál Szemináriumi Könyvtárat a tetőtérbe költöztetik. – Funkciójában praktikusabb, kinézetében szebb lesz, mint a mostani könyvtár – véli a dékán. Ráadásul hosszú nyitvatartási idővel szeretnék üzemeltetni, az éjjel-nappali nyitvatartást is fontolgatják. Azt is szeretnék, ha komfortos, több kisebb-nagyobb elkülönülő résszel ellátott tanulói tér jönne létre. A főgondnok hozzáteszi, a kollégiumnak saját beléptetőrendszere lesz, és korszerű WIFI-hálózattal szerelik fel. – Mindenben meg fog felelni a 21. századi követelményeknek – állítják a vezetők.
Az új kollégiumi épületben kulcsfontosságú szerepet kap a biztonság. Két túlnyomásos, azaz füstmentes lépcsőházat építenek – mondja Veres Sándor. Ez azt jelenti, hogy ha esetleg újra tűz lenne, a lépcsőházba nem tud bejutni a füst, a tűz addig sem, amíg az ajtó nyitva van. Így nem fordulhat elő, hogy valaki a lépcsőig ugyan eljut, de kimenekülni már nem tud. Automatikus oltórendszert is beszerelnek. A jelenlegi tervek alapján már jövő ősszel be lehet költözni az új kollégiumba, és megkezdődhet az oktatás a teológián.


KÁPOLNÁT IS KIALAKÍTANAK
Régóta igény volt, hogy legyen kápolna az épületben, ahová bárki bármikor elvonulhat imádkozni, és kisebb áhítatok, imaközösségek megtartására is alkalmas. A kápolna az új kollégiumi szint és a régi épület találkozásánál, a tetőtérben kap helyet, hangulatát a fényviszonyok is meghatározzák majd: a külső homlokzaton is megjelenő, kereszt alakot formáló ablakokon keresztül kap színes fényt a helyiség. Mellette lesz a zeneterem.
A díszterem szintén megújul, fölötte, a tetőtérben kisebb, harminc-negyven fős konferenciák megtartására alkalmas tereket alakítanak ki.
A főépület impozáns, műemlék lépcsőházát is renoválják: felülről kap majd fényt, így sokkal világosabb lesz. A lifttel a pinceszintet és a tetőteret egyaránt el lehet majd érni, így a mozgáskorlátozottak is látogathatják a Bibliamúzeumot.
A főgondnok azt is elárulta, hogy a felületi kialakításnak és a megvilágításnak köszönhetően az épület külső homlokzatán a kereszt mellett a református csillag motívuma is kirajzolódik majd.


ÚJ UDVAR – ÚJ LEHETŐSÉGEK
Néhány parkolóhelyet kivéve megszűnik az udvaron a parkolás, helyette teremgarázst építenek, ahol harminchárom autónak lesz hely. Ide a Biblia utca felől lehet majd beállni. A garázs mellett kap helyet a Ráday Gyűjtemény tömörraktára, ahol több tízezer kötetes állományt őrizhetnek majd. Az autóktól felszabaduló udvar nagy részét füvesítik, közösségi térré formálják. Egy helyre kerülnek az emléktáblák és a három ’56-os kopjafa is. Emléket állítanak a tűzesetnek is.
A tervek szerint a teljes, hat és fél milliárd forintos állami támogatással megvalósuló beruházás legkésőbb 2022-re fejeződik be.


Forrás: Reformátusok Lapja, Hegedűs Márk; fotó: Kalocsay Richárd