Letette hivatali esküjét Balog Zoltán püspök

Tizennyolc év után új püspöke lett a Dunamelléki Református Egyházkerületnek. Bogárdi Szabó István három cikluson át vezette az egyházkerületet, amelynek élére 2020 őszén Balog Zoltánt, a Budapest-Hold utcai Református Egyházközség lelkipásztorát választották meg a dunamelléki gyülekezetek presbitériumai. Az egyházkerület 2021. január 25-ei alakuló közgyűlésén Balog Zoltán letette hivatali esküjét.

(A járványhelyzet miatt a megválasztott püspök felszentelésére 2021. április 5-én, húsvéthétfőn, du. 3 órakor kerül sor a nagykőrösi református templomban. Püspöki székfoglalója is ott hangzik majd el.) Eskütételét követően az újonnan hivatalába lépett püspök Zakariás könyve 3. fejezetéhez kapcsolódóan azt mondta:

„Nem vagyok főpap, nem is leszek, hiszen egyetlen főpapunk van: Jézus Krisztus. Ez a látomás mégis nekünk szól, mert Isten népe szolgálatára választottatok engem. Isten követe, az angyal azt mondja nektek: ahogy Jósua főpap is azt kapott annak idején, úgy rám is adjatok tiszta ruhát. Halljuk meg a folytatást is – én is meghallottam –: „elvettem bűnödet." Ha az én utamon jársz, akkor felügyelhetsz az udvaraimban. És még közöttetek is járhatok az Ige szerint anélkül, hogy a hátam mögé kellene nézni, biztonságban vagyok-e. Ti, férfiak és nők velem együtt jelzitek a csodát, hogy Isten elhozta a sarjadékot, Jézus Krisztust – Ő magára vette a mi szennyes ruhánkat. Ő az, aki egy nap alatt eltörli ennek az országnak az összes bűnét – micsoda ígéret! A bűnbocsánat következménye, hogy meg tudjuk egymást hívni egymás otthonaiba, a gyülekezetünkbe, az egyházkerületünkbe, a Magyar Református Egyházba, ebbe az országba és az európai kereszténységbe is. Amíg nem tudjuk egymást meghívni, addig bűnben vagyunk.”


Beköszöntőjét elődje és barátja iránti köszönettel zárta.


Forrás: Parókia

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép