Vízilabda MEFOB 2013

A Magyar Vízilabda Szövetség, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség és a Semmelweis Egyetem 2013. március 23-án és 24-én tartotta az I. Magyar Egyetemi-és Főiskolai Vízilabda Bajnokságot a Császár-Komjádi Béla Sportuszodában. A rendezvény fővédnöke Prof. Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora és Faragó Tamás, olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó volt. Az elsőként megrendezett vízilabda bajnokság célja részben az volt, hogy felhívják a figyelmet az egészség fontosságára, illetve arra, hogy nem lehet időben elkezdeni foglalkozni annak megóvásával. Másrészről azt is szerették volna bemutatni a hallgatóknak, hogy nem kell választaniuk a sportolás és a tanulás között, hiszen a felsőoktatásban is remek lehetőségek vannak a kibontakozásra. A kilenc résztvevő egyetem egyike volt a Károli Gáspár Református Egyetem frissen összeállt csapata is.

Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke, Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, és a főszervezők Jancsó Máté és Kasza Ádám.

A mérkőzések érdekessége az volt, hogy Faragó Tamás kísérleti szabályait alkalmazták. Ezek szerint a játék 25 méteres pályán zajlott (33 helyett), kisebb, 4-es méretű labdával (5-ös helyett), szűkebb, 5+1 fős létszámmal (6+1 helyett), futó órával, amiben 4x10 perces negyedek voltak (4x8 perc nettó játékidő helyett), kontrafault lehetősége nélkül, és a hét méteren kívülről lőtt gólok dupla pontozásával.

A verseny első napján, szombaton zajlottak a csoportmérkőzések, vasárnap pedig a helyosztók, majd a döntők. A rendezvény komolyságát olyan játékvezetők bizonyították, mint Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Steinmetz Ádám, aki a PPKE edzői szerepét is betöltötte vagy akár Gergely István, mint a BCE edzője.



Gergely István a kétszeres olimpiai bajnok játékvezető szerepben.

Egyetemünk csapatát kilenc hallgató alkotta, név szerint Czeiner Márton (BTK), Gór-Nagy Miklós (ÁJK), Gyetvai Zalán (ÁJK), Kiss Ádám (ÁJK), Metzger Péter Barnabás (ÁJK), Osváth Olivér (ÁJK), Papp Viktor Bence (ÁJK), Schmidt Márk (ÁJK) és Szána Miklós (BTK).



A Károli csapata az első napon: Metzger Péter, Schmidt Márk, Kiss Ádám, Gyetvai Zalán, Papp Viktor Bence, Osváth Olivér, Czeiner Márton, Szána Miklós (fentről-lefelé, balról-jobbra)

Az első megmérettetés elé szombat reggel tíz órakor álltak a fiúk, amikor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tizenhét fős csapatával játszottak. Gyetvai Zalán, a csapat kapitánya a meccs után elárulta, hogy végig mezőnyjátékosok álltak a kapuban, ami nagy hátrányt jelentett a küzdelemben, így a végeredmény 24-16 lett.


Elkezdődött az első meccs.

Támadásban a Károli csapata.

Gyetvai Zalán.

Osváth Olviér

Metzger Péter remekül szerepelt a kapuban is.


Interjú az első meccs után a csapatkapitánnyal.

„Nagyon nehéz dolgunk volt a már több közös edzésen résztvevő BME ellen. Sajnos a Ferencváros vízilabda csapata nem engedte el játékosait erre a bajnokságra, így nem volt kapusa a csapatunknak, tehát az egész tornán mezőnyjátékosok álltak a kapuban, ami nagy hátrányt jelentett az összes csapattal szemben. Ettől függetlenül, a csapat nagyon kitett magáért, küzdöttünk, hajtottunk, de ez így egy 24-16-os vereséget jelentett nekünk.”

A délutáni mérkőzést a Pécsi Tudományegyetem ellen vívta a hattagúra szűkült károlis csapat, a szurkolók táborát Prof. Dr. Balla Péter Rektor Úr is erősítette, teljes vállszélességgel támogatva a játékosokat mind lélekben, mind az eredmény megfelelő jegyzésében, azonban csere hiányában, egy heroikus küzdelemben 22:16-os vereséget szenvedtek fiaink. A második meccs után ismét megszólaltattuk a csapatkapitányt.

Kiss Ádám

A Károli teljes erővel ostromolta a BME kapuját.


Egy szép labdaátadás.

Metzger Péter

„Ezen a meccsen is hihetetlen erőket mozgósítottunk, és mindent beleadva sikerült egy szoros mérkőzést vívnunk. Külön kiemelném a meccsen Schmidt Márkot, aki életében soha sem vízilabdázott, a szűkös létszám miatt kellett egy nappal a bajnokság előtt bevenni a csapatba. Ezen a mérkőzésen ő állt a kapunkban, kellemes meglepetést okozva teljesítményével.”

Azonban vasárnap reggel a nemzeti válogatott Gór-Nagy Miklóssal kiegészülve játszott már a csapat a hetedik helyért a rendező Semmelweis Egyetem csapata ellen. Bisztritsányi Dávid erre a napra vállalta az edzői szerepet a partról irányítva, s ezzel stabilitást adva a játékosoknak, melyet ezúton köszön neki az egész csapat. A második napra a szurkolótábor is gyarapodott, a fiúk pedig hősiesen küzdöttek, szinte végig irányítva a mérkőzést. A harmadik negyedben a SOTE átvette a vezetést, de a mieink időben kapcsoltak, az ellenfél pedig elfáradt – edzőjük, Katona Csaba szerint főképp lelki-szellemi téren.

“Egyszerűen képtelenek voltunk a 7 méteren kívülről lövő Gór-Nagy Miklóst megfogni. Ez talán annak is betudható, hogy a srácokban nagyon benne maradt az, hogy a csoportmérkőzések során csupán egyetlen gólon múlt a továbbjutás, és emiatt már képtelenek voltunk olyan motivációt találni amiből meríthettünk volna erőt a mérkőzés megnyeréséhez. Éremért jöttünk, de ez most sajnos nem így sikerült.”

A végeredmény 21:19, KRE-SE, ezzel a Semmelweis Egyetem a nyolcadik, a Károli a hetedik helyen zárta az első egyetemisták és főiskolások között megrendezett vízilabda bajnokságot, és a csapat máris megkezdte a felkészülést a következőre.

A torna győztes BCE, az ezüstérmes BGF, és a bronzérmes BME.

Díjátadás a győzteseknek.

Didek Melinda

Képgaléria

Százak voltak kiváncsiak az I. Magyar Egyetemi- és Főiskolai Vízilabda Bajnokságra.

 Gyors csapatmegbeszélés.

 Melegítés közben.

Gyetvai Zalán a lövés pillanatában.

 Melegítés közben.

 Fotós: Kovács Gergely Botond

Videók

Vágó: Kutai Gergely és Kovács Gergely Botond


Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép