„A vezérlő Istennek minden járatlan út járható” – gályarabok emlékezete 2. rész

Megjelent az Egyház és Társadalom Kutatóintézet Reformáció Öröksége Műhely (RÖM) gondozásában a gályarab-videósorozat második része, mely cikkünk alatt tekinthető meg. A kisfilm a Reformáció Öröksége Műhely a protestáns gályarabok emlékezetét bemutató honlapjára készült, mely hamarosan elindul. 

A filmről:

Komáromi Süllye István kétszer szerepel az Ács református lelkészeit felsoroló listán. A prédikátort 1674-ben a településről idézték a pozsonyi vésztörvényszékre, s ítélték hitéért gályarabságra – s ide is tért vissza megszabadulása után. Az ácsi református templom tornyában az egyik harang mindig a gályarab prédikátorok emlékezetére szól és Komáromi Süllye István jelmondata szerepel rajta: „A vezérlő Istennek minden járatlan út járható”. Gerecsi Zsolt lelkész azt mondja, elődje valóban megjárta a vezérlő Isten minden útját és megélte, hogy ez az út járható, még ha gályán, rabláncon is.

Féltve őrzött kincs a gyülekezetben egy 1644-es úrasztali kehely, amelyből már Komáromi Süllye István is osztotta az úrvacsorai bort. Ez az értékes tárgy segít összekapcsolni a mai gyülekezeti tagokat a hitéért szenvedett egykori lelkipásztorral.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép