ISTEN A XXI. SZÁZADBAN – virtuális fotókiállítás

A KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézetén belül tevékenykedő RefCOO 2019-ben kiírt fotópályázata során arra volt kíváncsi, hogy századunk embere hol keresi Istent a látható világban. A beérkezett művek nemcsak kivitelezésükben voltak sokszínűek: 334 fotó született vidéken és nagyvárosban, indusztriális képek, makró- és természetfotók, klasszikus és modern sajtófotók. A legfiatalabb alkotó 11, míg a legidősebb 80 éves volt.

A pályázatokat Prof. Dr. Békési Sándor teológus esztéta, Egyetemünk Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára; Haris László, Balogh Rudolf-díjas és érdemes művész, valamint Füle Tamás, a Parókia Portál szerkesztőségvezetője bírálta el.

A 26 kiválasztott képet húsvéthétfőtől (április 5-től) lehet megtekinteni az i21sz.hu online felületen. A kiválasztott fényképek mind egyedi módon közelítik meg a témát úgy, hogy közben a kivitelezésük is mesteri.  A válogatás fő szempontja a képekben megfogalmazott gondolat, a téma szellemileg izgalmas megoldása volt.

Az online kiállítás megalkotásánál törekedtek a szervezők arra, hogy ne egy megszokott online képgalériát hozzanak létre, hanem a valódi kiállítások hangulatát és sajátosságát idézzék elő a látogatókban, így például az egyes képeknél művészetelméleti összefüggésekre is felhívják  a néző figyelmét. (A kiállítás működéséről bővebb információt ide kattintva olvashatnak.)
A képek egy részéhez rövid filmeket készítettek: Bagdy Emőke, Balog Zoltán, Berkesi Judit, Csorba Lóránt (Lóci játszik), Gundel Takács Gábor, Horváth Gáspár (Jumodaddy), Nádasdy Ádám és Vecsei H. Miklós is kamera elé állt, hogy kommentálja a tárlat képei közül a kedvencét.

A kiállítás kapcsán Bársony Márton kiállítási kurátor, a RefCOO Kutatóműhely vezetője az index.hu-nak nyilatkozott: „Csodálatosan izgalmas, mennyi minden jut az emberek eszébe, mennyire gondolatébresztő, és milyen sok irányba ébresztett gondolatokat ez a pályázati kiírás.”

A kiállításról megjelent cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el.