Egyetemünk támogatásával valósult meg a Jane Haining Angol Nyelvi Emlékverseny

A járvány miatt a tervezettnél ugyan későbbi időpontban, több csoportban, de személyes jelenlét mellett került idén is megrendezésre a Jane Haining Angol Nyelvi Emlékverseny. A Református Pedagógiai Intézet (RPI) és a budapesti Vörösmarty Mihály Általános Iskola közös szervezésében megvalósuló versenyen az általános iskola 8. osztályába járó gyermekek vehetnek részt. Az esemény a budapesti zsidó gyermekek és családjuk bújtatásáért mártírhalát halt skót misszionárius nevelőnő, Jane Haining (1897-1944) emléke előtt tiszteleg.  

A budapesti állami iskolák kategóriájának győztese, Székely Lili (Bp. II. kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium), valamint a református iskolák kategóriájának győztese, Luka Rebeka Eszter (Litéri Református Általános Iskola) egy-egy skóciai utazást nyertek a KRE és az RPI felajánlása jóvoltából.  Az utazásra a tervek szerint 2022-ben, a jövő évi győztesekkel közösen kerülhet majd sor.

A díjátadón Egyetemünket Prof. Dr. Kurucz György fejlesztési rektorhelyettes képviselte.

 

 

Ms. Jane Haining, a Skóciából származó angolszász nevelőnő 1938-tól haláláig a budapesti Skót Misszió (épületében ma a VI. kerületi Vörösmarty Mihály Általános Iskola működik) iskolájának volt a vezetője. Az 1940-es évek elején bújtatta és menekítette a zsidó tanítványait és azok családját, tettéért 1944 áprilisában a németek Auschwitzba hurcolták, ahol mártírhalált halt. Jane Haining nemes emberi magatartásának állít emléket a verseny, amelyet a Református Pedagógiai Intézet a Budapest VI. kerületi Vörösmarty Mihály Általános Iskolával közösen rendez meg.

További érdekesség, hogy róla nevezték el a pesti alsó rakpart egyik szakaszát.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép