Kültéri kiállítás emlékeztet a szovjet fogságba került honfitársainkra

A pokol bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban sorsokban elbeszélve című kültéri kiállítás nyílt június 19-én, a független Magyarország napja, nemzeti emléknap alkalmából. A kiállítás megnyitásának dátuma egyben emlékeztet arra is, hogy harminc éve, 1991. június 19-én az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Dr. Bognár Zalán, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történettudományi Intézet Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának elnöke.

Dr. Bognár Zalán arra emlékeztetett, hogy mintegy 1 millió honfitársunk került szovjet fogságba, kétharmaduk katonaként és mintegy 330 ezren ártatlan civilként, s így „a kiállítás azért született, hogy megszüntesse a ránk kényszerített amnéziát és egyúttal fejet hajtson az ártatlanul fogságba vetett és Szovjetunióba kényszermunkára deportált édesanyák, édesapák előtt”.
 
A kiállítás fényképeken, plakátokon, visszaemlékezéseken és túlélőktől származó tárgyakon keresztül mutatja be Magyarország második világháborús végnapjait, a kényszermunkára elhurcoltak keserves mindennapjait, és a hazatérés keserédes pillanatait.

A Magyar Nemzeti Múzeum újonnan megnyílt kiállítóhelyén mobiltelefonos applikáció, multimédiás alkalmazások, múzeumpedagógiai foglalkozások segítik a különböző korú látogatókat abban, hogy átérezzék a "malenkij robotra" elhurcolt százezrek kilátástalan helyzetét.

A kiállítás egyénileg és csoportosan is látogatható, viszont mindkét esetben regisztrációhoz kötött. A regisztrációval kapcsolatban bővebb információ itt olvasható.




Fotó: mnm.hu/Málenkij Robot Emlékhely

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép