Hallgatóink a tokiói olimpián

A 2020. évi nyári olimpia a világjárvány miatt csak 2021 nyarán került megrendezésre Tokióban, Japán fővárosában. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Egyetemünk egykori és jelenlegi hallgatói közül többen is képviselték Magyarországot a XXXII. nyári olimpiai játékokon.

Katona Renáta, Egyetemünk óvodapedagógus szakos hallgatója egyéniben és csapatban is pástra lépett a tokiói ötkarikás játékokon.

Először egyéniben vívott, a 64 között nagyon magabiztos vívással győzte le a tunéziai Daghfoust 15-6-ra. Majd a világ egyik legjobb kardozója, az orosz Sophia Velikaya ellen 15-4-es vereséget szenvedett, Katona Renáta így egyéniben a harminckettedik helyen zárt.

Az egyéni verseny után – az utolsó magyar érdekeltségű vívószámként – a magyar női kardválogatott versengése következett. A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár összeállítású kardnégyes végül olimpiai nyolcadik helyezett lett, miután utolsó meccsükön Kínával szemben alulmaradtak.

 

Fotó: Elsa / Getty Images Hungary

Szilágyi Áron, Egyetemünk végzett pszichológia szakos hallgatója rendkívül magabiztos vívással, szinte hibátlan teljesítménnyel győzte le a férfi kard egyéni döntőjében az olasz Luigi Samelét, ezzel másodszor is megvédte olimpiai bajnoki címét a tokiói olimpián!

A győzelemmel duplán is történelmet írhatott. Egyrészt ő lehetett az első férfi a világon, aki egyéniben háromszor is győzött kardban, másrészt a legsikeresebb magyar olimpiai sportág legeredményesebb egyéni olimpikonjává válhatott, ugyanis még a nagy elődök közül sem volt képes arra senki, hogy háromszor nyerjen egyéniben aranyérmet.

 

Fotó: Mirkó István

A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András és Szilágyi Áron alkotta magyar kardcsapat az olaszok elleni, elveszített elődöntőt követően megnyerte a bronzcsatát a németek ellen 45:40-re a tokiói olimpia szerdai versenynapján, ezzel a magyar kardcsapat 1996 után ismét érmet szerzett ebben a versenyszámban.

A magyar férfi kardcsapat végső sikerében nagy szerepet játszott Szilágyi Áron pszichológia szakon végzett hallgatónk és Decsi Tamás jogász szakon végzett alumni hallgatónk is.

 

Fotó: index.hu

Nguyen Anasztázia, végzett jogász szakos hallgatónk összesítésben a 16. helyen zárt a nők között távolugrásban a tokiói olimpián. Noha a B-csoport hetedik helyén zárt, az A-csoportban kilencen ugrottak nála jobbat, amivel összesítésben a 16. lett, így nem jutott be a döntőbe. A fináléhoz a legjobb tizenkettő között kellett volna végeznie, vagy az automatikus bejutást jelentő 675 centimétert kellett volna megugrania.

„Nem ugrottam rosszul, bár két érvénytelen kísérletem volt, de annak örülök, hogy ezek ellenére sikerült egy jó eredményt elérnem” – mondta az MTI-nek az atléta, aki korábban sprinterként versenyzett. Megjegyezte, bosszantó, hogy nyolc centiméteren múlott a döntőbe jutás.

Fotó: Reuters

 


Ezúton is gratulálunk valamennyi hallgatónknak olimpiai szerepléséhez

 

Indexkép forrása: Katona Renáta

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések