Károlis Poket zsebkönyv jelenik meg októberben

A Károli Gáspár Református Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézet RefCOO – a Református Művelődésért Kutatóműhely A bebábozódás után címmel verspályázatot hirdetett 2020-ban a járványidőszak és a visszatérés dilemmái témában.

Az első „karanténélményekből” született versek gyűjteménye a POKET Zsebkönyvek sorozatban jelenik meg október 1-jén. A 41 nyertes alkotást tartalmazó kötetet Nádasdy Ádám költő és Bársony Márton, a RefCOO Műhelyvezetője szerkesztette.

A verseskötethez Nádasdy Ádám írt előszót:
„A Károli Gáspár Református Egyetem 2020 tavaszán verspályázatot írt ki Bebábozódás után címmel. Akkor úgy tűnt, vége a járvány okozta bezártságnak, a „bebábozódásnak”, és mint friss pillangók, szárnyunkat bontva repülhetünk szabadon.

A bezártság, a mindennapi rutinból való tartós kiszakítottság akár termékeny talaja is lehet az elmélyülésnek, a számvetésnek. Arra biztattuk a pályázókat, gondolkozzanak el: vajon visszatérnek-e a megszokott hétköznapok? És ha visszatérnek, akarjuk-e, tudjuk-e majd ugyanúgy élni életünket, mint eddig? Mit jelent számunkra a kényszerű leállás és mit jelent az újraindulás? A járványidőszak és a visszatérés dilemmái – gondoltuk – remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a változás természetéről valljunk a poézis nyelvén. Írjuk ki magunkból, hogy mit jelent számunkra a szabadulás a báb alakból! „Vessétek le a régi élet szerint való ó embert (...), öltsétek fel az új embert” – írja Pál apostol az Efezusi levélben (4.22-24.)
Többszáz vers érkezett, köztük számos érdekes, sőt kiváló munka. Bár a kiíró a református egyetem volt, nem volt feltétel, hogy vallásos tartalmúak legyenek a művek. Sokfajta alkotást kaptunk, a „nagy összefüggésekről” szóló szövegeket és intim vallomásokat, klasszikus és posztmodern formákban, könnyen értelmezhető verseket és a szubjektum nehezen kifürkészhető rejtvényeit, múltról és jövőről.
A pályázaton való indulásnak életkori, földrajzi megkötése nem volt. A zsűri tagjai – Deres Kornélia költő, szerkesztő, a Károli Egyetem volt oktatója, Farkas Zsuzsanna, a reformatus.hu főszerkesztője, és Nádasdy Ádám költő, nyelvész, műfordító – nem tudhatták, kik rejtőznek a jeligék mögött: egyaránt lehetett köztük befutott költő és irodalmi vénájú amatőr. Örömmel mondom, hogy az első három helyezett három fiatal költő lett, akik már másutt is megmutatták tehetségüket: Sipos Tamás (Ködhatár), Horváth Imre Olivér (Évforduló) és Ferentz Anna-Kata (Exit). Az ő helyezésükben a zsűri bámulatos egyértelműséggel jutott döntésre.
Nagy, de örömteli munka volt a sok vers olvasása, bőven tartogatott kellemes meglepetéseket és izgalmas felfedezéseket. És főleg: örömmel láttuk, hogy a vers, a költészet még ma is milyen sok embernek jelent értelmes önkifejezési lehetőséget.”

A kötetet a Károli Gáspár Református Egyetem 2021. október 10-én vasárnap 15:00 órától a Krúdy Irodalmi Szalonban mutatja be. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.

A könyvbemutatóval kapcsolatos további részletek az alábbi eseményben olvashatók:

https://www.facebook.com/events/1310513399363265

A POKET Zsebkönyvek elérhetőségeiről itt tájékozódhatnak: https://poketonline.hu/automataink

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép