Képes beszámoló Pilinszky János színházi és filmes víziója ma című konferenciáról

Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulója alkalmából 2021. november 26-27-én Pilinszky 100/40 – Pilinszky János színházi és filmes víziója ma címmel szervezett tudományos konferenciát és alkalmazott művészeti eseményeket a Károli Gáspár Református Egyetem, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Csokonai Színház és a Nemzeti Színház a Károlyi-Csekonics Palotában.

A november 26-án megrendezésre került tudományos konferenciát Dr. habil. Horváth Géza dékán úr nyitotta meg, a társszervező intézmények képviselőin kívül az egybegyűlteket Pilinszky János unokahúga, Mátyás Jakabné Kovács Erika és a költő unokaöccse, Kovács Péter is köszöntötték. A nap folyamán a téma neves szakértői tartottak előadásokat, illetve vettek részt a kerekasztal-beszélgetésen, az ezek alapján készült tanulmányokból 2022-ben kötetet terveznek megjelentetni a szervezők.

A konferenciát követően az „Egyenes labirintus” c. versszínházi előadásra került sor Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek, valamint Szokolay Dongó Balázs Prima-díjas zenész előadásában. A napot a Mire ihlet téged Pilinszky? elnevezésű hallgatói pályázat eredményhirdetése zárta, amelyen a beérkezett pályaművek elbírálói, Bethlenfalvy Ádám és Pacskovszki József valamennyi alkotónak egy-egy Károli Könyvek-ajándékcsomagot adtak át. Pacskovszki József kiemelte: különösen jó érzés volt látni, hogy az alkotásokon keresztül a hallgatók a tér-idő korlátokat áthidalva „megfoghatták Pilinszky kezét”.

November 27-én két különleges előadást is megtekinthettek a Károlyi-Csekonics Palotába ellátogató érdeklődők: az Urbi et orbi alapján készülő összművészeti beszédoratóriumot Dóczy Péter rendezésében, illetve a Beszélgetések Sheryl Suttonnal. Egy párbeszéd regénye olvasásperformanszot Kiss Flóra, Vecsei H. Miklós előadásában és Visky András rendezésében.

A két program között a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium vezetősége és hallgatói koszorúzást tartottak a Horánszky u. 27-es szám alatti Pilinszky-emléktáblánál.

A tudományos konferenciáról és művészeti eseményekről készült teljes képgaléria itt tekinthető meg.

A programsorozat és a konferencia a Pilinszky 100/40 – Pilinszky János színházi és filmes víziója ma című projekt keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg, a Petőfi Kulturális Ügynökség Zrt. kezelésében (azonosítószám: TÁM/0087/2021), a projekt vezetője: Prof. Dr. Sepsi Enikő.

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép