Bocskai-díjjal tüntették ki Trócsányi Lászlót

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Bocskai-díjával tüntették ki december 17-én Kolozsváron Trócsányi Lászlót, a KRE ÁJK Alkotmányjogi Tanszékének professzorát, korábbi igazságügyi minisztert, európai parlamenti képviselőt.

Trócsányi Lászlónak még 2019-ben, az erdélyi magyar jogászképzés fejlesztéséhez nyújtott folyamatos és jelentős támogatásáért ítélték oda a kitüntetést, amelynek átadására a világjárvány miatt, többszöri halasztás után csak most kerülhetett sor.

Tonk Márton, a Sapientia rektora köszöntőjében rámutatott: a magyar jogászképzés nemcsak a magyarul (is) oktatott tárgyak széles skáláját jelenti, hanem magyar szellemiségű, az erdélyi magyar kisebbség sajátos problémáinak tudatos felvállalására irányuló oktatást. Trócsányi László a szakalapítás kezdetétől támogatta a Sapientián indult jogászképzést, és igazságügyi miniszterként létrehozta annak finanszírozási struktúráját - emelte ki a Sapientia EMTE rektora.

Trócsányi László elmondta: tevékenysége során mindig a magyar alaptörvény szellemisége, a múlt a jelen és jövő szövetségébe, és az egységes magyar nemzetbe vetett hit vezérelte, ezért is szövetségesként tekint a határon túli magyar jogászképzésre. A kolozsvári jogászprofesszorok arcképcsarnokának felavatása kapcsán rámutatott: a magyar jogászképzésnek Erdélyben óriási múltja van, és a jövőjét illetően is derűlátó.

 

Professzor urat Prof. Dr. Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes asszony köszöntötte Egyetemünk közössége nevében:

Tisztelt Professzor Úr!

A Károli Gáspár Református Egyetem közössége nevében szeretettel gratulálok a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem által Önnek ítélt Bocskai-díjhoz.

Életére, munkájára Isten gazdag áldását kérem!

Áldás békességgel:

Budapest, 2021. december 17.

Prof. Dr. Czine Ágnes s.k.
rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép