Elhunyt Benkő Samu művelődéstörténész, egyetemünk díszdoktora

Életének 94. évében Budapesten elhunyt Benkő Samu Széchenyi-díjas művelődéstörténész, a Károli Gáspár Református Egyetem díszdoktora, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) egykori elnöke, a Bolyai-kutatás kiemelkedő alakja.

Benkő Samu a Román Akadémia kolozsvári Történeti Intézetének kutatója, a Korunk folyóirat szerkesztője volt. A XVIII–XIX. századi erdélyi magyar művelődéstörténet kutatójaként, Kemény Zsigmond Naplójának közreadásával, a Kriterion Könyvkiadó Téka-sorozatának szerkesztésével fontos közművelődési feladatokat látott el, emellett jelentős szerepe volt Bolyai János kéziratos hagyatékának feldolgozásában.

Benkő Samu a kommunista rendszer romániai bukása után jelentős szerepet vállalt az erdélyi magyar tudományos akadémia szerepét betöltő Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) újraszervezésében és újraindításában, melynek először alelnöke, majd 1994 és 2002 között két cikluson át elnöke volt.

Életművét meghatározta a szülőföld iránti hűség: szociográfiai munkái, jeles személyekkel készített interjúi, szerkesztett kötetei, elméleti és gyakorlati tevékenysége szűkebb pátriája, Erdély iránti feltétlen ragaszkodását fejezték ki és mutatnak irányt a ma embere számára is.

Szakmai tevékenységét, munkásságát számos rangos díjjal és kitüntetéssel jutalmazták Romániában és Magyarországon is. Megkapta többek között a Román Írószövetség Díját, a Nicolae Balcescu-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, a Nagy Imre-emlékplakettet, a Déry Tibor-jutalmat, a Széchenyi-díjat, a Kemény Zsigmond-díjat, a Magyar Művészeti Akadémia aranyérmét, a Bethlen Gábor-díjat és az Arany János-életműdíjat.

Temetése 2022. január 15-én 11 órakor lesz a kolozsvári református temetőben.

Kegyelettel és tisztelettel őrizzük emlékét.

 

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

Galéria

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések