Elhunyt Török Péter

Egyetemünk Szenátusának tagja, a Szociális és Egészségtudományi Kar Szociális Munka és Diakónia Intézet korábbi intézetvezetője, a Szociális Munka és Társadalmi Tanulmányok Tanszék vezetője életének 63. évében elhunyt.

1983-ban Gödöllőn szerzett agrártudományi diplomát. Üldöztetést élt meg, elhagyta Magyarországot. Az ausztriai menekülttáborból Kanada fogadta be, odaérkezésekor nem beszélt angolul. A Torontói Egyetemen szerezte társadalomtudományi végzettségeit, onnan építette fel kiterjedt nemzetközi kapcsolathálózatát, ott vált kutatóvá és oktatóvá. 1990-ben szociológiából és filozófiából alapszakot végzett, és a Szociológia Tanszék tanársegéde lett 1999-ig. Szociológiából 1991-ben mester, 2000-ben doktori fokozatot szerzett. Hungarian Church-State Relationships: A Socio-Historical Analysis című doktori értekezését már tudományos érdeklődése egyik fő területén készítette. A Bécsi Magyar Egyházszociológiai Intézet kutatója is volt 1991 és 1993 között. Az Evangélikus Hittudományi Egyetemen habilitált 2007-ben. 2010 és 2017 között a Magyar Szociológiai Társaság Vallásszociológiai Szakosztályának elnöki tisztségét töltötte be. A Religion and Society in Central and Eastern Europe (RASCEE) folyóirat alapító főszerkesztője.

2001-2006 között a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet kutatási igazgatóhelyettese volt, azóta álltak tudományos érdeklődése terében szociális, mentálhigiénés, családi kérdések, a roma emberek élethelyzeteinek különböző kérdései is. Fontos – érdeklődési területeit koncentráló – munkája Református tanodák hatásvizsgálata című (Vályi Rékával közös) cikke 2020-ból.

1996 óta tanított a magyar felsőoktatás különböző intézményeiben. 2016-ban lett egyetemünk habilitált docense, 2017-ben tanszékvezető, 2019-20-ban intézetvezető is. Halála előtt egy héttel még hallgatói ügyekkel foglalkozott.

Török Péter szenvedélyes repülő volt. Kanadai éveiben kijárt kicsi repülőterekre, ahol figyelte a felszálló gépeket, és talált embereket, akik magukkal vitték az ég, a szabadság felé. Egy repülőtéren készült kép mindig vele volt a telefonjában. Egy vagány fiatalember néz szembe a világ bármely kihívásával. Két tinédzser fia ezt a képet szereti a legjobban édesapjuk ifjúságából.

Török Péter erős hitű ember volt, bármikor boldogan járult volna a Teremtő elé. Mi maradtunk itt barátsága és tanítása nélkül, de köszönetet mondva, hogy ismerhettük.

 

Kegyelettel és tisztelettel őrizzük emlékét.


Dr. Török Péter szentmisével egybekötött búcsúztatása 2022. február 28-án (hétfőn) 11 órakor lesz a Mária utcai Jezsuita templomban (1085 Budapest, Mária u. 25.). Hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezéséről családi körben intézkednek, Kiskunfélegyházán.

A család kéri mindazokat, akik koszorúval, virággal búcsúznának, hogy a virág árát - Tanár Úr kívánsága szerint - a Vinculum Caritatis Közösség részére szíveskedjenek eljuttatni (számlaszám: 11786001-20137065-00000000; közlemény: Adomány/Török P.).

A család kéri a részvétnyilvánítás mellőzését.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép