Egyedülálló tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Múzeumban károlis hallgatóknak

Szeretettel meghívjuk egyetemünk hallgatóit a Magyar Nemzeti Múzeum „Ars et virtus. Horvátország-Magyarország: 800 év kulturális öröksége” című  időszaki kiállítás tárlatvezetéssel egybekötött megtekintésére. A tárlatvezetés különlegessége, hogy a résztvevőket L. Simon László, a múzeum főigazgatója fogja a kiállításon végigkalauzolni.

Hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára? Mit rejt ez a több, mint 800 éves közös múlt? Mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai? Milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között az elmúlt évszázadokban? Ennek a gazdag, közös kulturális örökségnek a megismerésére invitálja a Magyar Nemzeti Múzeum és a Galerija Klovićevi Dvori (Zágráb) közös kiállítása az érdeklődőket. A magyar és horvát nép közös történelme Zvonimir horvát király 1089-ben bekövetkezett halálával kezdődött, mikor özvegye, I. Béla magyar király leánya, Ilona királyné a horvát előkelőségek egy részének támogatásával bátyját, az elhunyt király sógorát, Szent László magyar királyt hívta be az országba.

A kiállításon 800 év szerteágazó, közös öröksége nyolc témakör köré csoportosítva tekinthető meg. A tárlaton a horvát-magyar kulturális és művelődéstörténeti kapcsolatokat széleskörűen és szemléletesen mutatják be, hogy ezáltal is erősítsék a két nemzet összetartozás élményét.

A kiállítás részletes leírása itt olvasható.

A kiállításon való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi oldalon lehet: LINK

(A tárlatvezetés élvezhetősége érdekében a jelentkezők száma korlátozott, így a felület meghatározott létszámú hallgatót tud fogadni, ezt követően lezár.)

Időpont: 2022. március 11. 9.00-10.30 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum (1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.)
A tárlatot vezeti: L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója
Jelentkezői kör: a KRE hallgatói

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép