Intézményünkben tett látogatást Szilágyi Áron olimpiai bajnok

Prof. Dr. Trócsányi László rektor meghívására intézményünkbe látogatott pszichológia szakon végzett alumni hallgatónk, Szilágyi Áron. A háromszoros olimpiai-, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó a Károlyi-Csekonics-palotában találkozott intézményünk vezetőjével.

Prof. Dr. Trócsányi László rektori programjának egyik kiemelt célkitűzése az egyetemi sportélet fejlesztése és támogatása. Az egyetem vezetése méltán büszke Szilágyi Áron kimagasló sportsikereire, s mindazokra a károlis sporteredményekre, melyeket hallgatóink elértek az elmúlt évek során.

A május 24-én megtartott találkozón többek között Rektor úr tájékoztatta Szilágyi Áron alumni hallgatónkat a sportfejlesztés részleteiről, a károlis sportegyesület alapításának tervéről. A sport közösségteremtő és egészségmegőrző szerepére tekintettel a rektori program kiemelt része egy olyan sportbarát egyetem megteremtése, ahol a hallgatók tanulmányaik mellett folytathatják már megkezdett sporttevékenységüket, illetve megismerkedhetnek új sportágakkal is. A Rektor úr által elindított sportágválasztó felmérés is a hallgatók valós igényeit hivatott feltérképezni. A megfelelő infrastruktúra kiépítése, az adott sporttevékenységhez szükséges felszerelések beszerzése, valamint a sportágban jártas edzők kiválasztása mind-mind olyan szakmai feladat, amely a sikeres és eredményes sportélet nélkülözhetetlen alapja. Prof. Dr. Trócsányi László rektor a fejlesztésekkel kapcsolatban számít Szilágyi Áron szakmai tanácsaira, tapasztalataira is.

Szilágyi Áron igazi példakép lehet sportoló hallgatóink előtt, hiszen életét gyerekkora óta meghatározza a sport szeretete. 2012-ben, mindössze huszonhárom éves korában lett olimpiai bajnok, amikor Londonban nagy fölénnyel győzött olasz riválisa ellen. Szilágyi Áron a londoni olimpián Magyarország első olimpiai érmét szerezte meg, a vívósportban pedig a 35. magyar olimpiai aranyat.

Szilágyi Áron ugyanabban az évben nyert felvételt egyetemünk pszichológia alapképzésére is, ahol 2017-ben diplomázott. Károlis hallgatóként nyerte második olimpiai aranyát 2016-ban, ezúttal Rio de Janeiroban. A Brazília második legnagyobb városában megtartott olimpián ráadásul zászlóvivőként vezette be a magyar delegációt a megnyitó ünnepségen. 1948 óta így ő lett az első magyar sportoló, aki zászlóvivőként nyert olimpiai aranyérmet, ráadásul olimpiai bajnoki címét is megvédte.

Hiába tolódott egy évet a tokiói olimpia a koronavírus-járvány miatt, 2021-ben Szilágyi Áron duplán is történelmet írt. Egyrészt ő lehetett az első férfi a világon, aki egyéniben háromszor is győzött kardban, másrészt a legsikeresebb magyar olimpiai sportág legeredményesebb egyéni olimpikonjává válhatott, ugyanis még a nagy elődök közül sem volt képes arra senki, hogy háromszor nyerjen egyéniben aranyérmet.

Tokió után – akkor már alumni hallgatóként – kérdeztük a Károli Magazinban 2021 őszén, hogy milyen érzés háromszoros olimpiai bajnoknak lenni: „Különleges érzés, hogy én lettem sportágunk első férfi egyéni háromszoros olimpiai bajnoka. Öt éven keresztül erre készültem, minden megmozdulásom mögött ott volt a cél. Hihetetlen, hogy összejött. Ugyanakkor nem érzem, hogy én lennék a vívás Lionel Messije. Egy srác vagyok, aki keményen dolgozott és megvalósította az álmát".

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép