Egyetemünkre látogatott H.E.Mr. Park Chul Min koreai nagykövet

Prof. Dr. Trócsányi László rektor meghívására május 24-én először látogatott egyetemünkre H.E.Mr. Park Chul Min koreai nagykövet. Őexcellenciáját Prof. Dr. Trócsányi László rektor, Dr. habil. Horváth Géza, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja és Dr. Nagy Judit, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar nemzetközi dékánhelyettese fogadta a Károlyi-Csekonics-palotában.

Prof. Dr. Trócsányi László rektor február 19-i beiktatási beszédében is hangsúlyozta, hogy a „Károli Gáspár Református Egyetemnek olyan egyetemnek kell lennie, amely képes megtalálni a nemzeti identitás és az egyetemes közötti természetes összhangot. Úgy kell megőriznünk nemzeti identitásunkat, hogy közben legyünk nyitottak a világra, fiataljaink az egyetemi csereprogramok révén külföldi tanulási lehetőségeikkel gazdagítsák tudásukat”.

A Károli Gáspár Református Egyetem stratégiai célkitűzései között szerepel az egyetem nemzetköziesítése, amelynek egyik fontos eszköze a részképzésbeli mobilitási számok kétirányú növelése is. A nagykövet úrral létrejött találkozón többek között intézményünk már meglevő koreai kapcsolatairól, valamint a további potenciális együttműködési módokról is szó esett, különös tekintettel a Koreai Kulturális Központtal és a Koreai Kereskedelmi Kirendeltséggel való kapcsolat kiépítésének lehetőségéről.

A Magyarországi Református Egyház még 2006-ban testvérkapcsolati egyezményt írt alá a Koreai Presbiteriánus Egyházzal (PCK) annak az elősegítése céljából, hogy a dél-koreai és a magyarországi reformátusok között gyülekezeti és egyházmegyei szinten kapcsolatok jöjjenek létre.

Intézményünk koreai kapcsolatai 2010-től indultak fejlődésnek. A Koreai Köztársaság Presbiteriánus Egyháza (PROK) és a Koreai Presbiteriánus Egyház (PCK) közreműködésével intenzívebbé vált egyetemünk tudományos együttműködése Koreával, melynek eredményeként a Károli Gáspár Református Egyetem együttműködési megállapodást írt alá a Hanshin Egyetemmel 2012-ben, 2016-ban pedig megkötötték a hallgatók csereprogramjára vonatkozó kétoldalú szerződést is. 2014 óta a Handong Global Egyetemmel és a Keimyung Egyetemmel kötött további két megállapodás lehetővé teszi a hallgatók és oktatók cseréjét, a közös kutatási tevékenységekben való részvételt, tudományos konferenciák szervezését és közös publikációs lehetőségeket, valamint a partnerintézmények szervezésében létrejött szakmai programokon való részvételt.

A Nemzetközi Kreditmobilitás (Erasmus + KA 107) és a Campus Mundi Ösztöndíjprogram további lendületet adott intézményünk koreai kapcsolatainak. 2015 elején a KRE megállapodást írt alá a Koreai Köztársaság Presbiteriánus Egyházával (PROK) diplomás csereprogramról, majd 2016-ban a Baekseok Egyetemmel, 2018-ban a Dongguk Egyetemmel és 2019-ben a Soongsil Egyetemmel is létrejött keretszerződés ill. csereszerződés.

A csereprogramoknak köszönhetően eddig összesen 136 dél-koreai hallgató érkezett egyetemünkre tanulni, intézményünkből pedig 121 hallgató utazott ki Dél-Koreába, hogy tengerentúli tanulmányúton megismerkedjen a koreai kultúrával, és marandandó, életre szóló élményeket szerezzen.

A Károli Egyetem Keleti nyelvek és kultúrák alapképzésén tanuló hallgatók a japán és kínai szakirányon mintatanterv szerint kötelezően tanulnak egy másik keleti nyelvet is, melyek közül a koreai nyelv is választható. A koreai nyelvet Dr. Rev. Kim Seon Koo lelkész tanítja, aki ezen felül még szabadon választható kurzusokat is tart a koreai történelem és kultúra témakörében.

Intézményünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának delegációja 2017 őszén Dél-Koreában járt, ahol megerősítették a néhány éve meglévő cserekapcsolatokat, és további oktatási és kutatási együttműködési lehetőségekről tárgyaltak a keresztyén hátterű Baeksok, Handong, Keimyung és Hanshin Egyetemekkel, valamint a Szöuli Állami Egyetemmel.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép