Sikeresen elindult a Károli Szabadegyetem 

Május 25-én megnyitotta kapuit a Károli Gáspár Református Egyetem és megtartotta első alkalmát a Károli Szabadegyetem.

A szabadegyetemi értékrend alapján megszervezett rendezvény Prof. Dr. Trócsányi László rektor rektori programjának egyik kiemelt célkitűzése volt, mely az universitas jegyében az egyetemességet és a tudományok iránti nyitottságot hivatott szolgálni. A havonta egy alkalommal jelentkező rendezvény a Károli Közösségen túl mindazon érdeklődőket is várja, akik nyitottak a világra és a mindennapi életünket átszövő kérdések mélyebb megértésére vágynak. 

A Károli Szabadegyetem rendezvényének a gyönyörűen felújított Károlyi-Csekonics-palota aulája adott otthont, ahol a korábban regisztrált résztvevők – az előadás előtt – megtekinthették a palotát és vezetett séta keretében megismerkedhettek az épület történetével. A palotaegyüttes 1881-1885 között épült, majd hányattatott sorsa után 2015-ben került a Magyarországi Református Egyház tulajdonába, majd 2017-ben kezdődött felújítása után 2020 szeptemberében vehette birtokba az egyetem. 

A hiánypótló, ismeretterjesztő előadássorozat első alkalmát Prof. Dr. Trócsányi László rektor, az est házigazdája nyitotta meg 18 órakor. Köszöntőjét a Máté evangéliumából vett idézettel kezdte, miszerint „Lámpást sem azért gyújtanak, hogy a véka alá tegyék, hanem a lámpatartóra, hogy világítson mindenkinek a házban.” (Mt 5:15, RÚF) Az idézettel szemléltette, hogy az egyetem mint intézmény küldetése, hogy mindazt a tudást, melyet hallgatóinak adhat, megossza a szélesebb nagyközönséggel is, hiszen a tudás mindenkié, s reméli, hogy az elindult kezdeményezés hagyománnyá válhat az intézmény falai között. Az egyetemről készült imázsfilm megtekintése után Prof. Dr. Trócsányi László rektor bemutatta – életrajzának ismertetésével – az első alkalom meghívott vendégét, Dr. Sulyok Tamást. 

A nagy érdeklődéssel övezett programsorozat első estéjén Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökének előadását hallgatták meg a résztvevők Konszenzus vagy konfliktus – Az európai intézmények és a tagállamok viszonya, különös tekintettel a bírók közötti dialógusra címmel. Előadásában elmondta, hogy „az Európai Bíróság hozott olyan döntéseket az elmúlt időben, amelyek megváltoztathatják azt a jelenlegi rendet, miszerint a 27 tagállam jogrendje egyenrangú az európai joggal”. 

A témát felvezető és bevezető előadás után pódiumbeszélgetés következett, ahol az est házigazdája, Prof. Dr. Trócsányi László rektor beszélgetett Dr. Sulyok Tamás elnökkel. A beszélgetés során az Alkotmánybíróság működésével, szerepével, jellegzetességeivel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők. A diskurzus során olyan témák mentén haladt a beszélgetés, miszerint lényeges szempont-e, ha egy országnak nincs alkotmánybírósága, valamint az alkotmánybíróságok feladatainak, hatásköreinek ismertetése során arra a kérdésre is választ kaphattunk, hogy vajon tekinthető-e az alkotmánybíróság szuperbíróságnak? Az alkotmánybíróság gyakorlati működésével kapcsolatban is sok érdekesség hangzott el, Elnök úr ismertette egy indítvány beérkezésekor az előírt eljárásrendet, a különvélemények és párhuzamos indoklások szerepét, értelmét. A beszélgetés során többek között a jó alkotmánybírók ismérvei is terítékre kerültek, de szó esett az alkotmánybíróság és a nyilvánosság, valamint az alkotmánybíróság és a politika kapcsolatáról is. Az alkotmánysértés, a veszélyhelyzet, illetve az erkölcsi alapon való döntéshozatal kérdéskörei is megjelentek a diskurzusban, mind olyan – a társadalmat a hétköznapjaiban is érintő általános – kérdések, melyekre most egyszerű, érthető válaszokat kaphattunk.  

A beszélgetés végén még olyan kérdések is felmerültek, hogy vajon jelent-e már meg valaha is bibliai ige egy bírósági határozatban, vagy hogy miként jelenik meg a humor – ha megjelenik – egy jogi szövegben?  

A Károli Szabadegyetem előadása és pódiumbeszélgetése rögzítésre került, hamarosan az egyetem online felületén és a közösségi médiában is elérhető és visszanézhető lesz. A szabadegyetem következő előadásának időpontjáról hamarosan hírt adunk egyetemi felületeinken, illetve az első előadásra regisztrált érdeklődők e-mailben is tájékoztatást kapnak a további alkalmakról. 

A rendezvényről készült teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg. 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép