Sikeresen elindult a Károli Szabadegyetem 

Május 25-én megnyitotta kapuit a Károli Gáspár Református Egyetem és megtartotta első alkalmát a Károli Szabadegyetem.

A szabadegyetemi értékrend alapján megszervezett rendezvény Prof. Dr. Trócsányi László rektor rektori programjának egyik kiemelt célkitűzése volt, mely az universitas jegyében az egyetemességet és a tudományok iránti nyitottságot hivatott szolgálni. A havonta egy alkalommal jelentkező rendezvény a Károli Közösségen túl mindazon érdeklődőket is várja, akik nyitottak a világra és a mindennapi életünket átszövő kérdések mélyebb megértésére vágynak. 

A Károli Szabadegyetem rendezvényének a gyönyörűen felújított Károlyi-Csekonics-palota aulája adott otthont, ahol a korábban regisztrált résztvevők – az előadás előtt – megtekinthették a palotát és vezetett séta keretében megismerkedhettek az épület történetével. A palotaegyüttes 1881-1885 között épült, majd hányattatott sorsa után 2015-ben került a Magyarországi Református Egyház tulajdonába, majd 2017-ben kezdődött felújítása után 2020 szeptemberében vehette birtokba az egyetem. 

A hiánypótló, ismeretterjesztő előadássorozat első alkalmát Prof. Dr. Trócsányi László rektor, az est házigazdája nyitotta meg 18 órakor. Köszöntőjét a Máté evangéliumából vett idézettel kezdte, miszerint „Lámpást sem azért gyújtanak, hogy a véka alá tegyék, hanem a lámpatartóra, hogy világítson mindenkinek a házban.” (Mt 5:15, RÚF) Az idézettel szemléltette, hogy az egyetem mint intézmény küldetése, hogy mindazt a tudást, melyet hallgatóinak adhat, megossza a szélesebb nagyközönséggel is, hiszen a tudás mindenkié, s reméli, hogy az elindult kezdeményezés hagyománnyá válhat az intézmény falai között. Az egyetemről készült imázsfilm megtekintése után Prof. Dr. Trócsányi László rektor bemutatta – életrajzának ismertetésével – az első alkalom meghívott vendégét, Dr. Sulyok Tamást. 

A nagy érdeklődéssel övezett programsorozat első estéjén Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökének előadását hallgatták meg a résztvevők Konszenzus vagy konfliktus – Az európai intézmények és a tagállamok viszonya, különös tekintettel a bírók közötti dialógusra címmel. Előadásában elmondta, hogy „az Európai Bíróság hozott olyan döntéseket az elmúlt időben, amelyek megváltoztathatják azt a jelenlegi rendet, miszerint a 27 tagállam jogrendje egyenrangú az európai joggal”. 

A témát felvezető és bevezető előadás után pódiumbeszélgetés következett, ahol az est házigazdája, Prof. Dr. Trócsányi László rektor beszélgetett Dr. Sulyok Tamás elnökkel. A beszélgetés során az Alkotmánybíróság működésével, szerepével, jellegzetességeivel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők. A diskurzus során olyan témák mentén haladt a beszélgetés, miszerint lényeges szempont-e, ha egy országnak nincs alkotmánybírósága, valamint az alkotmánybíróságok feladatainak, hatásköreinek ismertetése során arra a kérdésre is választ kaphattunk, hogy vajon tekinthető-e az alkotmánybíróság szuperbíróságnak? Az alkotmánybíróság gyakorlati működésével kapcsolatban is sok érdekesség hangzott el, Elnök úr ismertette egy indítvány beérkezésekor az előírt eljárásrendet, a különvélemények és párhuzamos indoklások szerepét, értelmét. A beszélgetés során többek között a jó alkotmánybírók ismérvei is terítékre kerültek, de szó esett az alkotmánybíróság és a nyilvánosság, valamint az alkotmánybíróság és a politika kapcsolatáról is. Az alkotmánysértés, a veszélyhelyzet, illetve az erkölcsi alapon való döntéshozatal kérdéskörei is megjelentek a diskurzusban, mind olyan – a társadalmat a hétköznapjaiban is érintő általános – kérdések, melyekre most egyszerű, érthető válaszokat kaphattunk.  

A beszélgetés végén még olyan kérdések is felmerültek, hogy vajon jelent-e már meg valaha is bibliai ige egy bírósági határozatban, vagy hogy miként jelenik meg a humor – ha megjelenik – egy jogi szövegben?  

A Károli Szabadegyetem előadása és pódiumbeszélgetése rögzítésre került, hamarosan az egyetem online felületén és a közösségi médiában is elérhető és visszanézhető lesz. A szabadegyetem következő előadásának időpontjáról hamarosan hírt adunk egyetemi felületeinken, illetve az első előadásra regisztrált érdeklődők e-mailben is tájékoztatást kapnak a további alkalmakról. 

A rendezvényről készült teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg. 

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések