Idén a Károli Junior Akadémia keretében támogattuk a Jane Haining emlékversenyt

A Károli Gáspár Református Egyetem 2016 óta az egyik legfőbb támogatója a Református Pedagógiai Intézet (RPI) által nagy sikerrel szervezett Jane Haining Angol Nyelvi Emlékversenynek.

Idén az újonnan létrehozott Károli Junior Akadémia keretében került sor a támogatásra, hiszen 2022-ben a Nemzeti Tehetségprogram támogatásának köszönhetően a szervezők a versenyt kiterjesztették a 10. évfolyamos diákokra, illetve a határon túli magyar tannyelvű iskolák tanulóira is.

A Károli Junior Akadémia létrehozásának egyik legfontosabb küldetéseként azt a fajta tehetséggondozást tűzte zászlajára, mely a jövő generációjának, értelmiségének kinevelése kapcsán a középiskolás diákok pályaválasztásának sikerességét hivatott elősegíteni. A Károli Junior Akadémia programjáról, küldetéséről bővebben itt olvashatnak: https://portal.kre.hu/index.php/junior-akademia.html

Az emlékversenyt két kategóriában, a református és a budapesti 8. évfolyamos diákok, illetve idéntől a 10. évfolyamosok részvételével tartják. A verseny igyekszik méltó emléket állítani a Skóciából származó nevelőnőnek – Miss Jane Hainingnek – aki a II. világháború alatt zsidó gyerekeket és családokat bújtatott és mentett meg az elhurcolástól és a biztos haláltól. Miss Haininget a németek letartóztatták és Auschwitzba halt mártírhalált 1944-ben.

A verseny szervezésében az RPI munkatársai mellett a Budapesti Református Skót Misszió lelkésze is részt vesz, a feladatok összeállítását az angol nyelvi református szaktanácsadók végzik.

A verseny fődíja egy skóciai hosszú hétvége, ahol a diákok látogatást tehetnek abba a glasgow-i gyülekezetbe, ahol a skót nevelőnő dolgozott Magyarországra utazása előtt. Intézményünk a verseny református győztesének és kísérőtanárának repülőjegyét finanszírozza minden évben. A budapesti nyertes utazását és a győztesek szállását, ellátását a Református Pedagógiai Intézet fedezi.

Május 19-én 5 kategóriában mérettettek meg a fiatalok, délelőtt a budapesti diákok 8. és 10. osztályos tanulói, míg délután a református iskolák 8. és 10. osztályos diákjai versenyeztek az impozáns fődíjért. A háromfordulós szóbelit követően a református szaktanácsadókból, idegen nyelvi lektorokból álló zsűri hozta meg a végleges döntést a nyertesekről.

A kategóriánként első hét helyezett az emléklapon és a kisebb tárgyi ajándékok mellett értékes könyvjutalomban, nyelvvizsga lehetőségekben részesültek. Az első négy helyezettet és felkészítő tanárait az Euroexam Nyelvvizsgaközpont ajándékozta meg színvonalas könyvcsomagjaival.

A díjátadóra mindkét esetben a Budapesti Református Skót Misszió kápolnájában került sor. A fődíjakat a budapesti versenyzők esetében Aaron Stevens, a skót misszió lelkésze és Moncz Anikó, a Református Pedagógiai Intézet köznevelési igazgatóhelyettese, míg a református első helyezetteknek Dr. Jankó-Badó Andrea, a Károli Junior Akadémia vezetője adta át a díjakat.

A 2022-es Jane Haining Emlékverseny győztesei kategóriánként:

  • Budapesti iskolák, 8. évfolyam: Vincze Flóra (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Ált. Isk., és Gimn.)
  • Budapesti iskolák, 10. évfolyam: Horváth Kiara (Óbudai Árpád Gimnázium)
  • Református iskolák, 8. évfolyam: Ollé Kincső Ilona (Bethlen G. Református Általános Iskola, Törökszentmiklós)
  • Református iskolák, 10. évfolyam: Péntek Péter (Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon)
  • Határon túli: Vass Kincső (Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, Székelyudvarhely)

A verseny győztesei júniusban szállnak repülőre, hogy bejárják azokat a skóciai helyeket, ahol annak idején Miss Haining élt és tevékenykedett.

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép