A Collectio Hoppaliana terem ünnepélyes megnyitása

Május 25-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a Collectio Hoppaliana nevet viselő termet, mely Dr. Hoppál Mihály DSc, Prima- és Széchenyi-díjas néprajzkutató által a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar könyvtárának adományozott gyűjteményét őrzi majd. A  gyűjtemény – amely a hungarológia, magyar néprajz, összehasonlító folklorisztika, etnoszemiotika, vallás- és mitológiakutatás, illetve a samanológia számos területét felölelő anyagot foglal magába – a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható, kutatható.

A megnyitó ünnepséget Prof. Dr. Trócsányi László rektor és Dr. habil. Horváth Géza, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja nyitotta meg.

Az esemény során beszédet mondott még Hóvári János PhD, a KRE BTK Történettudományi Intézetének docense, Tari János PhD, a KRE BTK Társadalom- és Kommunikációtudományi Intézetének docense és Szabados György PhD, a László Gyula Kutatóközpont és Archívum igazgatója, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont történésze, a Szent István Király Múzeum történész tanácsadója.

A megnyitó ünnepség végén Hoppál Mihály Sámánok között címmel tartott előadást. A megnyitó ünnepségről készült videófelvétel, melyben meghallgatható Professzor úr előadása is, az alábbi videóban tekinthető meg:

Hoppál Mihály néprajzkutató, egykori sárospataki és debreceni diák, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Prima- és Széchenyi-díjas kutató, az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének és az Európai Folklór Intézetnek volt igazgatója, a Nemzetközi Sámánkutató Társaság alapító és örökös elnöke, a Nemzetközi Vallástudományi Társaság tiszteletbeli tagja, a Magyar Vallástudományi Társaság volt elnöke, a Tartui Egyetem díszdoktora, az Orosz Földrajzi Társaság aranyérmével kitüntetett etnológus.

 

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések