A Collectio Hoppaliana terem ünnepélyes megnyitása

Május 25-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a Collectio Hoppaliana nevet viselő termet, mely Dr. Hoppál Mihály DSc, Prima- és Széchenyi-díjas néprajzkutató által a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar könyvtárának adományozott gyűjteményét őrzi majd. A  gyűjtemény – amely a hungarológia, magyar néprajz, összehasonlító folklorisztika, etnoszemiotika, vallás- és mitológiakutatás, illetve a samanológia számos területét felölelő anyagot foglal magába – a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható, kutatható.

A megnyitó ünnepséget Prof. Dr. Trócsányi László rektor és Dr. habil. Horváth Géza, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja nyitotta meg.

Az esemény során beszédet mondott még Hóvári János PhD, a KRE BTK Történettudományi Intézetének docense, Tari János PhD, a KRE BTK Társadalom- és Kommunikációtudományi Intézetének docense és Szabados György PhD, a László Gyula Kutatóközpont és Archívum igazgatója, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont történésze, a Szent István Király Múzeum történész tanácsadója.

A megnyitó ünnepség végén Hoppál Mihály Sámánok között címmel tartott előadást. A megnyitó ünnepségről készült videófelvétel, melyben meghallgatható Professzor úr előadása is, az alábbi videóban tekinthető meg:

Hoppál Mihály néprajzkutató, egykori sárospataki és debreceni diák, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Prima- és Széchenyi-díjas kutató, az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének és az Európai Folklór Intézetnek volt igazgatója, a Nemzetközi Sámánkutató Társaság alapító és örökös elnöke, a Nemzetközi Vallástudományi Társaság tiszteletbeli tagja, a Magyar Vallástudományi Társaság volt elnöke, a Tartui Egyetem díszdoktora, az Orosz Földrajzi Társaság aranyérmével kitüntetett etnológus.

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép