Pünkösdi gondolatok

„…erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek…” (ApCsel 1,8)

Pünkösd ünnepén Prof. Dr. Balla Péter hitéleti rektorhelyettes gondolatait olvashatjuk:

Az Apostolok cselekedeteiről írott újszövetségi könyv első fejezetében olvashatunk arról, hogy a feltámadott Jézus a mennybemenetele előtt előre megmondta tanítványainak, hogy el fog jönni hozzájuk a Szentlélek. Jézusnak ez az ígérete teljesedett be az első pünkösdkor (ApCsel 2). A János evangéliuma beszámol arról, hogy Jézus még földi életében megmondta tanítványainak, hogy egy „másik Pártfogót” fog küldeni az Atya: „az igazság Lelkét”, aki Jézus tanítványaival lesz „mindörökké” (Jn 14,16–17).

Jézus ezt is mondta a Szentlélekről: „A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek” (Jn 14,26). Úgy is mondhatnánk, hogy a pünkösdkor kitöltetett Szentlélek a Szentháromság Isten harmadik személye, Jézus Lelke: Jézus tanításait segít megélni egész életünkben. A Jézus-követés nem lehetséges a saját erőnkből, ezért ígérte Jézus, hogy a Szentlélek „erőt” fog adni a tanítványoknak. Egész életünk – és szavaink is – tanúskodjanak arról, hogy Jézus a Megváltónk, és mi Őt visszük, éljük a világba.

A mindennapok terheinek hordozásához, munkánk, feladataink elvégzéséhez, Jézus szeretet-parancsának betöltéséhez (Jn 15,12) adjon erőt mindnyájunknak Istennek Szent Lelke! Áldott pünkösdi ünnepet kívánunk a Károli Gáspár Református Egyetem egész Közösségének!

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép