Modellértékű megállapodás a Károli-egyetem sportéletének fejlesztése érdekében

A Károli Gáspár Református Egyetem együttműködési megállapodást kötött a Sportegyesületek Országos Szövetségével (SOSZ), valamint a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, a BVSC- Zugló Közhasznú Egyesülettel, a Ferencvárosi Torna Clubbal (FTC), a Magyar Testgyakorlók Köre Budapesttel (MTK), az Újpesti Torna Egylettel (UTE) és a Vasas Sport Clubbal a Károli-egyetem sportéletének fejlesztése érdekében.

Prof. Dr. Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora az együttműködési megállapodás aláírásakor elmondta, hogy a rektori program egyik hangsúlyos pontja, hogy kiemelt prioritásként kezelik a hallgatók sportolási lehetőségeinek és körülményeinek fejlesztését. Hangsúlyozta: a sport és a felsőoktatás nem két különálló dolog, hiszen a tanulás mellett a szellemi frissesség akkor valósul meg, ha az testi frissességgel is párosul. Rektor úr célja egy fiatalos és sportos egyetem kialakítása. A tavasszal indult sportfejlesztési egyeztetések értelmében az egyetem rövid-, közép- és hosszú távú sportfejlesztéseket kíván megvalósítani annak érdekében, hogy az intézmény meglévő sporteredményeinek tükrében továbbfejlessze és megteremtse azokat a XXI. századhoz méltó feltételeket, melyekkel biztosítja az intézmény hallgatói részére a szabadidős, illetőleg versenyszerű sportolási lehetőségeket, a sportágválasztás sokszínűségét kínálva számukra. Prof. Dr. Trócsányi László rektor ennek a célnak a megvalósítása érdekében kereste meg Dr. Deutsch Tamást, a SOSZ elnökét.

A Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke kiemelte, hogy az egyetemi sport évtizedek óta az egyik legfontosabb erőforrása a magyar sportnak. Felidézte, hogy 91 éve a testnevelő-tanárok első országos értekezletén hangzott el Szentgyörgyi Albert professzor azóta sokszor idézett mondása, miszerint a sport által tudjuk a legkönnyebben elsajátítani a legfontosabb polgári értékeket. Elmondta, hogy a megállapodás értelmében a Károli-egyetem önköltségi áron használhatja a klubok sportlétesítményeit, és az egyesületek sportszakembereket is az egyetem rendelkezésére bocsátanak.

Dr. Deutsch Tamás az aláírás során kiemelte, hogy a SOSZ és a Károli-egyetem, valamint a hat budapesti sportegyesület között létrejött együttműködés a jövőre nézve egy modellértékű megállapodás, amely közös érdeket szolgálva, mind az egyetem, mind az egyesületek, a sportolók és a hallgatók érdekeinek megfelelően került kialakításra. Szívmelengető szimbólumnak nevezte, hogy míg a budapesti sportélet meghatározó klubjai a sportpályákon egymás legnagyobb riválisai, addig azon kívül együttműködnek. Elmondta: ez az együttműködés segítheti a sportolók életében oly fontos kettős életpályamodell kialakítását. Hozzátette: az együttműködés keretében az egyesületek a szakmai támogatáson túl széles körű lehetőségeket is biztosítanak, hogy az egyetemi sportélet szintet léphessen. Véleménye szerint egy olyan példaértékű megállapodás jött létre, amely mindkét fél számára előnyös.

Prof. Dr. Trócsányi László kiemelte: idén szeptembertől bevezetik az egyetemen a kötelező testnevelés oktatását, megnövelik a sportösztöndíjak mértékét, illetve ősztől egy saját sportegyesület létrehozását is tervezik. A 2022 őszétől felmenő rendszerben bevezetésre kerülő testnevelés órák feltételeit az Egyetem szintén biztosítani kívánja; a teljesítés lehetőségét a saját létesítményeken belül, illetve külső együttműködésekkel tervezi. Szempont a szélesebb kínálat megteremtése mellett az is, hogy a hallgatók tanulmányaik mellett folytathassák addigi sporttevékenységüket. Az egyetem számára fontos a jövőben is az egyetem sportolóinak sikere, melyet minden hallgató közös sikerként értékel. A Károli Gáspár Református Egyetemen a 2022-es tanév kezdésekor az Egyetem sportstratégiájának tervezésénél, jövőbeni feladatként kapott helyet a Károli SC Egyesület létrehozása is, mely az Egyetem jelenleg még széttagolt sporttevékenységét összehangolva a sportegyesület keretein belül egységes formában összehangolva valósulna meg. Ennek eredményességéhez hozzájárul majd az a professzionizmus, melyet a sportegyesületek a létesítményeikkel és szakembereikkel biztosítani fognak az Egyetem számára.

A sajtótájékoztatóról készült teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg. 

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések