Nemzetközi konferencia az Aranybulla 800. évfordulójára

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferenciát a Polgári Magyarországért Alapítvány brüsszeli irodája, a görögországi székhelyű Európai Közjogi Szervezet és a Károli Gáspár Református Egyetem Nemzeti alkotmányos örökség és európai integráció: Az Aranybullától az európai értékekig címmel november 8-án, Brüsszelben.

Prof. Dr. Trócsányi László rektor a konferencia témájával kapcsolatban úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy „Európa és az Európai Unió jövőjéről csak a civilizációs örökség figyelembevételével lehet gondolkodni, ezen belül hangsúlyozni kell az alkotmányos alapok jelentőségét".

A konferencia célja az volt, hogy feltárja az alkotmányos hagyományok jelentőségét az európai integrációban, a nemzeti alkotmányok szerepét az európai együttműködésben, valamint az európai értékrend kialakításában. Prof. Dr. Trócsányi László rektor nyilatkozatában kiemelte: az Európa jövőjéről szóló, csaknem egy évig tartó konferenciasorozat keretében nem esett szó Európa civilizációs örökségéről, pedig ez különösen fontos lett volna abból a szempontból is, hogy az EU-nak komoly elképzelései vannak az uniós szerződések módosításáról. Mint mondta, minden európai ország rendelkezik hasonló jelentőségű történelmi okirattal, mint a 1222-ben kiadott Aranybulla, amely a magyar Alaptörvény szerves részét képezi. „Az Európai Uniót tagállamok alkotják, a legitimációja a tagállamoktól származik, ezért fontos rámutatni a nemzeti alkotmányok szerepére és az azokban rejlő civilizációs örökségre” - hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint az Aranybulla jelentősége abban rejlik, hogy tisztázta az alapjogokat, hangsúlyozta a bíróságok fontosságát, és lehetővé tette „a fellépést a zsarnoki uralom ellen”. Kifejezte a magyar államiság lényegét, a magyarság számára fontos üzeneteket fogalmazott meg. Ezek az üzenetek a mai napig élnek. Európát sok nép alkotja, mindegyik rendelkezik alkotmánnyal, amelyek alapértékeket foglalnak magukba, ezeket nem lehet figyelmen kívül hagyni - hangsúlyozta Prof. Dr. Trócsányi László rektor.

Forrás: MTI

Képek: Trócsányi László Facebook-oldala

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép