Sikeresen zárult a Sárközy Tamás Sportjogi Konferencia a TF-en

Csaknem 140 érdeklődő regisztrált, és több mint 120 fő vett részt november 14-én, hétfőn az Athén teremben a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) és a Magyar Jogász Egylet (MJE) közös rendezvényén, a IV. Sárközy Tamás Sportjogi Konferencián.

Az immáron negyedik alkalommal megrendezett Sportjogi Konferencia, most már Sárközy Tamás Sportjogi Konferencia lebonyolításával a szervezők tiszteletüket fejezték ki a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem korábbi tanszékalapító rektori tanácsadója, a Magyar Jogász Egylet egykori elnöke előtt.

Prof. Dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora, Prof. Dr. Trócsányi László, a KRE rektora és az MJE elnöke és Dr. Sárközy Szabolcs, Dr. Sárközy Tamás fia mellett jelen volt többek között Vári Attila, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, Dr. Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke és dr. Szabó Tünde korábbi sportért felelős államtitkár is.

Az ünnepi eseményt Dr. Szekeres Diána, a TF Sportjogi Tanszékének vezetője konferálta fel, majd Sterbenz Tamás rektor szólt a jelenlévőkhöz. Személyes hangvételű beszédében kiemelte, egykori tanácsadója, Sárközy Tamás mellett az ember mindig a győztesek oldalán állt.

„2014-től lettek igazán szorosak a kötelékek Sárközy professzor és egyetemünk között. Rengeteg tanáccsal segítette pályafutásomat, és amióta rektor vagyok, számtalanszor gondolok vissza az ő oldalán folytatott, remek hangulatú, rendszerint győztes kimenetelű tárgyalásainkra. Bár a sport számos területét átlátta, a legjellemzőbb talán az volt rá, hogy a sportot mindig is civil tevékenységnek tekintette, és ő maga is civil volt a sportban” – emlékezett vissza Sterbenz Tamás rektor.

A folytatásban a KRE rektora, az MJE elnöke Trócsányi László idézte fel a 2020-ban elhunyt jogászprofesszor emlékét.

„Bátran állíthatom, Sárközy Tamás egy intézmény volt – kezdte köszöntőjét. – Aki ismerte, jól tudja, milyen közvetlen, sajátos stílusa volt. Mindig is szókimondó emberként élte életét, és sosem rejtette véka alá a véleményét, miközben igazi tudósként tevékenykedett. Tekintélyt parancsoló, mégis közvetlen megjelenésével mindenkit lenyűgözött. A legtöbb jogász általában egyetlen szakterületen mozog otthonosan, Sárközy Tamás azonban polihisztor volt, a jog számos területéről tudott releváns véleményt alkotni.”

Ezt követően az elnökség megnyitotta a konferenciát, és felkérte előadása megtartására Dr. habil Horváth Istvánt, akit a nap folyamán további tizenegy követett. Az egésznapos programot a „Sportirányítás-sportpolitika” elnevezésű kerekasztal-beszélgetés zárta. A kötetlen diskurzuson részt vett Dr. Dénes Ferenc sportközgazdász, Prof. Dr. Géczi Gábor, a TF Gazdaság és Társadalomtudományi Intézetének igazgatója, a Sportmenedzsment Tanszék vezetője, Dr. Deutsch Tamás és Dr. Szabó Tünde.

A konferencián Dr. Verebics János hivatalosan is átadta a Sárközy-anyagot a TF Könyvtár és Levéltárának. A dokumentum egy, az általa és Sárközy Tamás professzor által is használt jogi könyvgyűjtemény összefoglaló neve. A Könyvtár és Levéltár a könyveket állományba veszi, és Sárközy-emlékgyűjteményt hoz létre belőlük. A kollekció immáron a felhasználók tájékozódását segíti a nyilvános könyvtári ellátáson keresztül.

A konferencián elhangzott előadások:

Dr. habil Horváth István PhD: Munkajogi specialitások a hivatásos sportolói jogállás szabályozásában

Prof. Dr. Pribula László: Sport és személyiségvédelem (online)

Dr. Szekeres Diána PhD: Etikai és gyermekvédelmi kérdéskör, lehetséges jó gyakorlat a sportoló-szülő sportszakember-védelem vonatkozásában

Dr. Fejes Péter PhD, dr. Fejes Fruzsina, dr. Popgyákunik Balázs: Ki védi meg a játékvezetőt?

Prof. Dr. Nochta Tibor: A kockázat sportjogi összefüggéseiről

Prof. Dr. Szuchy Róbert: A merchandising és a szponzorálási szerződés aktuális kérdései

Dr. Sárközy Szabolcs LL.M., PhD, dr. Illés Anita LL.M. : A férfi labdarúgó nemzeti bajnokság első osztályában szereplő klubok négy legfontosabb, sportrendezvény szervezéshez szorosan kötődő adatkezelése és jogalapja

Dr. Pázmándi Kinga PhD: "Jogos" kérdések a sportbusiness

Dr. Tóth Nikolett Ágnes PhD: A sportrendészet sportjogi alapvetései

Dr. Dányi Szilárd, dr. Borbèly Zoltán LL.M.: "CAS - SIKER" , avagy egy magyar gyorskorcsolyázó elleni dopping merénylet hiteles története

dr. Székely Botond Márk: A hivatásos sportolók véleménynyilvánításának határai

Dr. Verebics János PhD: A Sárközy-életmű és a sport

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép