Jótékonysági est a Károli Gáspár Református Egyetemen

A Károli Gáspár Református Egyetem a Magyar Református Szeretetszolgálattal és az Új Társadalom Szalonnal közös jótékonysági estet rendezett 2022. december 15-én a Károlyi-Csekonics-palotában.  A rendezvény szervezői a belépőjegyek árából befolyt összeggel, illetve az egyetem erre a célra elkülönített alszámlájára érkezett adományokkal a magyarországi árvákat és nehéz körülmények között élő nagycsaládokat támogatja a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül. 

A rendezvényen Prof. Dr. Trócsányi László rektor, az est egyik házigazdája János apostol szavaival kezdte köszöntőjét: „Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és az Ige Isten volt. Ő kezdetben Istennél volt. Minden általa lett, és nélküle semmi sem lett, ami létrejött”. Köszöntőjében kiemelte, hogy az adventi időszakban, karácsony ünnepére várva Jézus élete példaként szolgál mindannyiunk előtt. A Biblia tanítása időtlen, a református egyetem alapvető feladata is a tanítás. Hozzátette, hogy a tanítás során az egyetem célja nem csupán a tárgyi, szakmai tudás halmozása – annak ellenére, hogy a korszerű, tárgyi tudás fontos – hanem az is, hogy hivatásra neveljen, erkölcsös, nyitott szívű embereket képezzen. A tudás lélek és kultúra nélkül öncélú nagyravágyás, önmagában csapdába csal, tévútra vezet. Jézus sem csak tanító volt, hanem emberek halásza, és ezt a feladatot hagyta örökül tanítványainak is. A tanítás így válik felelősségé is a társadalom és embertársaink iránt. Olyan éltető erővé válik, amely összekapcsolja a közösség és a nemzet útját, így a tanítás sokkal több mint szolgáltatás: a tanítás teremtés, amelyet a jámborság, szeretet és türelem jellemez, egy olyan lelkiség, mely a jótékonyságot is szolgálja. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem adhatott otthont ennek a jótékonysági estnek, amely a Magyar Református Szeretetszolgálattal és az Új Társadalom Szalonnal együttműködve valósulhatott meg. Rektor úr örömmel adott tájékoztatást arról is, hogy a jótékonysági esemény előtt került sor a Magyar Református Szeretetszolgálat történő együttműködési megállapodás aláírására.

 

A jótékonysági est másik házigazdája, Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke karácsony ünnepének közeledtével arra irányította a hallgatóság figyelmét, hogy mi emberek, s főként a szülő-gyermek viszonylatban, az ajándékozást sokszor feltételekhez kötjük, a karácsony közeledtével azonban mi is hajlamosak vagyunk megfeledkezni ezekről a feltételekről. Hangsúlyozta, hogy karácsonykor, Jézus születésével Jézus eljött hozzánk és úgy hozott ajándékot, hogy nem támasztott feltételeket felénk. Annyira szeretett bennünket, hogy úgy fogadott el, ahogy vagyunk. A jótékonysági est bevételével támogatott hátrányos helyzetű nagycsaládosok és árva gyermekek megsegítésével mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy közösséget, családot adjunk az árváknak, még ha személyesen nem is ismerjük őket. Ahogyan Krisztus szeretett és befogadott, elfogadott bennünket, úgy tudunk most mi is szolgálni a kitaszítottak felé. Krisztus az árvákat is ismeri és szereti, nekünk is erre ad útmutatást Isten igéje. Czibere Károly elmondta, hogy még karácsony előtt 10.000 gyermeket fognak megajándékozni. Hozzátette, hogy reméli, a jövőben is folytatódni fog a közös karitatív szolgálat az egyetemmel.

A rendezvényen fellépett művészek a zene és az irodalom nyelvén szóltak az egybegyűltekhez. A jótékonysági koncert egyik kiemelt fellépője Magyarország egyik legelismertebb zongoraművésze, Balázs János Kossuth-, Liszt- és Prima-díjas érdemes művész volt, aki az est folyamán Liszt, Puccini, Verdi-Liszt, Strauss-Cziffra darabjait szólaltatta meg. A rendezvény kezdetén a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskolából Somogyiné Kovács Andrea növendékei A muzsika hangja című musical egyik részletét adták elő Pápai Erika Jászai Mari-díjas színművész közreműködésével. Pápai Erika Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, filmrendező Jézus újságot olvas című novelláját olvasta fel a rendezvényen, Nemcsák Károly Érdemes- és kiváló művész, a József Attila Színház igazgatója pedig Szép Ernő Imádság és Ady Endre Karácsony című versét szavalta el.

A rendezvény végén a szervezők a fellépő művészek és partnerek támogatását a koncertet követő állófogadás keretében köszönték meg.

 

A jótékonysági estről készült teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg.