Az űrkutatás lesz a témája a márciusi Károli Szabadegyetemnek

Március 27-én 18 órakor folytatódik a Károli Szabadegyetem. A rendezvénysorozat következő vendége Dr. Ferencz Orsolya villamosmérnök, űrkutató,  űrkutatásért felelős miniszteri biztos, aki az Űrkutatás – kik és miért? címmel tart előadást.

A 21. század történelmét a világűrben írják. Ez ma már nem science fiction, hanem a mindennapok valósága. Hogyan kezdődött? Kik neveznek be ebbe a versenybe és miért teszik ezt? Mi, magyarok mit keresünk ebben a mezőnyben? Globális kihívásaink közepette vajon szükség van erre? Vagy másképp fogalmazva: megoldhatunk-e bármit a globális válságainkból, ha nem rendelkezünk űrtechnológiával?

Ferencz Orsolya a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Híradástechnika szakán végzett villamosmérnökként 1993-ban. PhD-fokozatát 2000-ben szerezte meg a magaslégköri elektromágneses hullámterjedés témakörében. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézet Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Űrkutató Csoportjának tudományos főmunkatársa, 2018-tól űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Kutatási témái közé tartozik többek között a magnetoszféra és az égitestek elektromágneses környezetének vizsgálata, illetve az űridőjárás. A világűr titkai már gyermekkorában foglalkoztatták, ami nem csoda, hiszen édesapja 1961-ben elindította a Műszaki Egyetemen az űrkutatási diákkört.

A 18 órakor kezdődő előadást 17 órától ismét vezetett, történelmi séta előzi meg, melynek keretében az érdeklődők a Károlyi-Csekonics-palota gyönyörűen felújított belső tereit tekinthetik meg.

A Károli Szabadegyetem rendezvényére a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken található jelentkezési felületen lehetséges:

http://www.kre.hu/szabadegyetem/regisztracio/