Fenntarthatóbb utazásra invitáljuk az áprilisi Károli Szabadegyetem résztvevőit

Április 24-én 18 órakor folytatódik a Károli Szabadegyetem, melynek meghívott vendége Zichó Viktor energetikai mérnök és extrém sportoló lesz, aki Pakisztáni bikepacking és hegymászás - Utazás fenntarthatóbban című előadásával várja az érdeklődőket. A Károlyi-Csekonics-palotában megrendezésre kerülő rendezvény-sorozat áprilisi alkalmán Zichó Viktor az utazásai mögött meghúzódó tudatosságról és az így szerzett élményeiről mesél. Pakisztáni expedíciója során 7800 kilométert utazott húsz nap alatt szárazföldön, szinte kizárólag vonattal és busszal, amivel körülbelül 58%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátást okozott a légi utazáshoz képest. A két és fél hónapos kerékpáros és hegymászó expedíció alatt összesen 3 PET palackot használt el, és 1 db alumínium italosdobozt, míg amikor csak megtehette, helyi élelmet vásárolt helyi termelőktől és a csapvizet vagy forrásvizet saját maga tisztította. Hozzávetőleg 1500 kilométert bringázott és két hatezres hegyet mászott meg, amiken a csúcsmászás sikere az időjárásváltozás és egészségügyi okok miatt végül elmaradt. A túra során elsődleges célja az ökoturizmus hirdetése és a megfelelő felkészülés, felszerelésteszt volt a Himalája Traverz Expedícióra.

Zichó Viktor szenvedélye a sziklamászás, a hegymászás, a kerékpáros utazás, a fotózás és videózás. 2018-ban radikálisan változtatott életén és mindennapjaiban a kaland került előtérbe, rengeteget utazik. Természetbarát szemléletét már gyermekkorában elsajátította, világjáróként pedig elszomorította, hogy miket tapasztalt a világ különböző országaiban tett látogatásai során. Utazásai, kalandjai ezért alacsony költségvetésűek, általában  saját szervezésűek. Expedíciói során törekszik arra, hogy azt a környezetre a lehető legkevésbé káros módon tegye, ezért többnyire kerékpárral, vonattal, gyalog közlekedik a fenntarthatóság, az energiatudatosság és az ökoturizmus jegyében.

Zichó Viktornak két könyve jelent meg eddigi legfontosabb missziójáról, a Csoma Útján Expedícióról, ahol  Kőrösi Csoma Sándor 13.000 kilométeres útját járta be kerékpárral.

A Károli Szabadegyetem rendezvényére a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken található jelentkezési felületen lehetséges:

http://www.kre.hu/szabadegyetem/regisztracio/