Az egyházi egyetemek képviselőivel találkozott Ferenc pápa

Április 30-án az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozott Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A katolikus egyházfő magyarországi látogatásának utolsó helyszínén tartott eseményén az egyházi egyetemek képviselői is részt vettek, egyetemünket Furkó Péter tudományos rektorhelyettes képviselte.

A rendezvényen Ferenc pápa az egyetem képviselőit a kultúra közvetítőiként szólította meg. Kiemelte, hogy a tudásvágy nem egyenlő a birtoklás és uralkodás vágyával, a teremtett világra rácsodálkozó, alázatos szívű ember mehet fel a tudomány hegyére. Az individualizmus és a közösségi kötelékek elsorvadására is felhívta a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a magány és a félelem egzisztenciális élethelyzetből társadalmi élethelyzetté válhat.

 

"...megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket" - idézte Ferenc pápa János evangéliumának 8. fejezetének 32. versét utalva arra, hogy Magyarországon egymást követték azok az ideológiák, amelyek igazságként mutatkoztak be, de igazi szabadságot nem adtak. Kiemelte, hogy ez a veszély ma sem szűnt meg: példaként a kommunizmusból a konzumizmusba, a fogyasztó társadalomba való átmenetet említette: mindkét „izmus” közös vonása a szabadság hamis eszméje.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép