Kína-nappal ünnepli a 25 éves kínainyelv-oktatást egyetemünk

A 2023/2024. tanév második félévének első tanítási napján a kínai újév alkalmából, a sárkány évének kezdetén, február 12-én Kína-napot szervez egyetemünk Kelet-Ázsia Intézete. A sárkány a kínai kultúrában címmel szerveződő programok a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Reviczky utca 4. szám alatti Buda Béla Díszteremben kezdődnek. A rendezvényen a sárkány évének jelentőségéről, a sárkánykirály kultuszáról, a kínai orvoslásban emlegetett sárkányokról és a sárkányhajó-fesztiválról hallhatnak előadásokat a résztvevők az egyetem Kínai Tanszékének oktatóitól és meghívott, elismert szakemberektől.

Ebédidőben Li Mengyi, a Street Kitchen sztárséfjének előadásában a kínai étkezési szokások kerülnek terítékre, a kínai újévi ételekből kóstolót is kaphatnak a látogatók. A délutáni programrészben a Taoist Tai Chi oktatóinak vezetésével tajcsi bemutatót láthatnak az érdeklődők, valamint megkóstolhatják a Teavolution közreműködésével felszolgált teákat. Horváth Janisz kalligráfus irányításával a sárkány írásjegyét írhatják és gyakorolhatják a vállalkozó szelleműek, Sárközi Ildikó Gyöngyvér pedig a Tenyérnyi Kína című program keretében különleges kínai tárgyakat mutat be.

A nap fénypontja a 14:30-kor kezdődő sárkánytánc a Károlyi-Csekonics-palota aulájában. Az érdeklődők kínai szakértő irányítása mellett maguk is beállhatnak sárkánytáncosnak és megtáncoltathatják a kínai sárkányt.

A Kína-nap nemcsak izgalmas programokra hívja a kínai kultúra és nyelv iránt érdeklődőket, hanem egyben ünnepi alkalom is az intézmény egészének: a Kelet-Ázsia Intézet ugyanis idén ünnepli a kínainyelv-oktatás megindulásának 25. évfordulóját. Az első károlis hallgatók számára az 1999–2000. tanévben nyílt először lehetőség a kínai nyelv tanulására. 2013-ban indult el a Keleti nyelvek és kultúrák alapszakon a kínai specializáció, 2020-ban pedig a kínai szakirány. A világjárvány miatt a Kínai Tanszék első nagyszabású rendezvénye az idei Kína-nap, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

program

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép