Gazdasági témával folytatódott a Károli Szabadegyetem

Egyetemünk ismeretterjesztő rendezvénysorozatának februári vendége fontos és aktuális gazdasági témákban osztotta meg szaktudását a Károli Szabadegyetem vendégeivel. Varga Mihály pénzügyminiszterrel ezúttal Sándor Lénárd, az Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi docense beszélgetett a Károlyi-Csekonics-palotában. Trócsányi László rektor, az est házigazdája közjogi tisztségre kapott jelölésének okán nem tudja ellátni a rendezvény moderátori feladatait a jövőben.

A telt ház mellett zajlott beszélgetés Varga Mihály karcagi gyökereinek, gyermekkorának felidézésével vette kezdetét, majd arról mesélt, hogyan került kapcsolatba annak idején a politikával. A közönség a Pénzügyminisztérium szervezeti felépítésének részleteivel is megismerkedhetett az est folyamán, emellett a jelenlegi gazdasági helyzet, a költségvetés és az adópolitika kérdése is napirendre került.

Varga Mihály szerint a magyar költségvetés az elmúlt években jól alkalmazkodott, hiszen mint elmondta, elsősorban a „gazdaság határozza meg a költségvetés teljesítését”. Kiemelte, lehetnek előre megfogalmazott célok, de a gazdasági környezethez való alkalmazkodás elengedhetetlen. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy „egyensúly nélkül hosszú távú növekedést nem lát reálisnak. Olyan fenntartható növekedésre van szükség, amely gazdasági egyensúlyi állapoton alapul”.

A beszélgetés során sor került azokra a kérdésekre is, hogy miként segítheti a költségvetés a gazdasági növekedést, a költségvetési hiány hátterében milyen tényezők állhatnak, valamint, hogy milyen intézkedésekkel segíti a kormány az önkormányzatokat. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság elért eredményeit meg kell tartani, ilyen például a foglalkoztatottság kérdése, melynek köszönhető a stabil nyugdíjrendszer is. Varga Mihály a magasabb általános forgalmi adó kritikájára úgy válaszolt, hogy a magyar adórendszer családpolitikai intézkedésekkel támogatja a gyermekvállalást és a gyermeknevelést, valamint adókedvezményekkel segíti a megtakarításokat, így teremt egyensúlyt a teherviselésben.

A Varga Mihály pénzügyminiszterrel készült teljes beszélgetés hamarosan visszanézhető lesz az egyetem YouTube-csatornáján.

Károli Szabadegyetem - Varga Mihály - képek Károli Szabadegyetem - Varga Mihály - képek Károli Szabadegyetem - Varga Mihály - képek Károli Szabadegyetem - Varga Mihály - képek Károli Szabadegyetem - Varga Mihály - képek Károli Szabadegyetem - Varga Mihály - képek Károli Szabadegyetem - Varga Mihály - képek