Energiaügyi kérdésekkel folytatódott a Károli Szabadegyetem

Lantos Csaba energiaügyi miniszter, közgazdász-szociológus volt a márciusi Károli Szabadegyetem vendége. A személyes jellegű és szakmai kérdések mentén zajlott pódiumbeszélgetés során Szuchy Róbert oktatási rektorhelyettes, energetikai jogász kérdezte az est meghívott vendégét.

Lantos Csaba miniszteri megbízatását megelőzően az üzleti szférában töltött be sikeres vezetői pozíciókat, elmondása szerint jelenlegi pozíciója sok tekintetben hasonlít egy nagyvállalat vezetéséhez, de több nyilvános szerepléssel jár, nagyobb médiafigyelemmel. Nehéz és kihívásokkal teli időszakban kapta meg energiaügyi miniszteri kinevezését, melyet azonban megtiszteltetésként és a haza szolgálatában végezhető munka lehetőségeként fogadott.

A hétgyermekes édesapa a szakmai kérdésekre közérthetően, számos példával illusztráltan válaszolt, a közönség számára talán kevésbé ismert témakörökben is érdekfeszítően válaszolt. Miniszter úr többek között Magyarország legfontosabb energiastratégiai céljairól, az ország energiaszuverenitását elősegítő intézkedésekről beszélt. A megújuló energiahasználattal kapcsolatban, a zöldenergia és a fenntarthatóság kapcsán a naperőművek és a szélkerekek, valamint a geotermia jellegzetességeit, előnyeit és hátrányait is ismertette. Az új technológiai megoldások, innovációk az energetikai szektorban is létfontosságúak, számos pályázatot írt ki a minisztérium ezen a téren is. A beszélgetés során szóba került a villamosenergia-hálózat fejlesztése, a 2023. július 1-jével bevezetett új hulladékkoncessziós rendszer, valamint Lantos Csaba arra is válaszolt, miként látja az ország energetikai jövőjét a következő 5-10 évben.

Szuchy Róbert oktatási rektorhelyettes kérdésére Miniszter úr elmondta, hogy energetikai szakemberekre a jövőben is nagy szükség lesz, mérnökökre ezután is nagy lesz a kereslet, a villamos- és nukleáris ipar, illetve a kémia és biológia tudományterületek is számot tevő szerepet töltenek majd be évek múlva is. Kiemelte, hogy közgazdász és jogász szakemberek munkájára is igényt fognak tartani ezen a területen.

Az energetika területén egyetemünk jelenleg két szakirányú továbbképzést kínál: az Energetikai és természeti erőforrások szakjogász (LL.M.) és az Energiajogi és természeti erőforrások szaktanácsadó képzéseket.

A pódiumbeszélgetés visszanézhető az egyetem YouTube-csatornáján ide kattintva.

Károli Szabadegyetem - Lantos Csaba - képek Károli Szabadegyetem - Lantos Csaba - képek Károli Szabadegyetem - Lantos Csaba - képek Károli Szabadegyetem - Lantos Csaba - képek Károli Szabadegyetem - Lantos Csaba - képek Károli Szabadegyetem - Lantos Csaba - képek Károli Szabadegyetem - Lantos Csaba - képek