Felsőoktatási témával folytatódott a Károli Szabadegyetem

Felsőoktatási témákkal folytatódott október 10-én a Károli Szabadegyetem. Az ismeretterjesztő rendezvénysorozat meghívott vendége Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter volt, akivel Trócsányi László rektor, az est házigazdája beszélgetett.

Az eseménynek ezúttal az impozáns Károlyi–Csekonics-palota bálterme adott otthont, s a beszélgetés kezdetén Hankó Balázs politikusi pályájának kezdetével ismerkedhettek meg a résztvevők. Miniszter úr gyógyszerészként végzett, karrierútjának egyes állomásain pedig mindig azt tartotta legfőbb célkitűzésének, hogy vajon mivel szolgálhatja legjobban az adott közösséget. Politikusként elsősorban azokat a lehetőségeket szeretné megteremteni, amelyek előre viszik az adott ügyet, legyen szó akár felsőoktatási témáról. Hankó Balázs a magyar felsőoktatási intézményekről, az egyházi és vidéki egyetemek kiemelt szerepéről is beszélt, s elsősorban arról, hogy a kormány célja a fiatalokért felelős felsőoktatás erősítése.

A beszélgetés során a bolognai rendszer okozta kihívásokról, a mesterképzésre jelentkezők csökkenő létszámáról, és az összegyetemi szinten növekvő hallgatói létszámadatokról is szó esett. A szakképzés és az egyetemi oktatás összekapcsolásának fontossága is szóba került, ugyanakkor a Károli-egyetemet érintő konkrét kérdések kapcsán a bölcsészképzés és a jogászképzés helyzete is kiemelt figyelmet kapott. Hankó Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy miért fontos, hogy a felsőoktatásba jelentkezők átlagéletkora növekedjék, s milyen követendő példákat lehet hasznosítani a külföldi egyetemek jó gyakorlatából. Szóba kerültek az európai diploma bevezetésének lehetséges veszélyei, s a modellváltó egyetemek esetében az Erasmus-program helyett bevezetett új Pannónia Program is. A felvételi rendszer megreformálásával a hazai felsőoktatási intézmények autonómiája nőtt, mellyel az egyetemek saját karakterüket, sajátosságukat tudják hangsúlyozni.

Természetesen napjaink egyik legnagyobb kihívását jelentő kérdése is napirendre került: vajon hogyan lehet jól hasznosítani a mesterséges intelligenciát az oktatásban? Miért fontos, hogy a távoktatás nyújtotta lehetőségek mellett mégiscsak valós közösségek alakuljanak az egyetemeken? Számos aktuális kérdés merült fel a beszélgetés során, melyet teljes terjedelmében visszanézhetnek az egyetem YouTube-csatornáján

Károli Szabadegyetem képek – vendég: Hankó Balázs Károli Szabadegyetem képek – vendég: Hankó Balázs Károli Szabadegyetem képek – vendég: Hankó Balázs Károli Szabadegyetem képek – vendég: Hankó Balázs Károli Szabadegyetem képek – vendég: Hankó Balázs

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép