Nagyböjt kezdete

Hamvazószerdával kezdődik és húsvétig tart a hathetes nagyböjti időszak. Lehet ez egy olyan befelé figyelő időszak az életünkben, mely közelebb visz Istenhez.

A Bibliában sokszor van szó a böjtről, hamvazószerda azonban nem bibliai ünnep. A böjt – a tartózkodás az étkezéstől bizonyos napokon – már a korai időszakoktól jelen volt a keresztyénség életében. A római egyház már az első századoktól előírta hívei számára; igaz ezek akkoriban mindössze egy-két napra korlátozódtak.

A húsvét előtti böjtöt is kizárólag nagypénteken és nagyszombatot tartották, és 336-tól kezdve foglalt egy hetet magába, a nagyhetet. A negyvennapos – hamvazószerdától húsvét vasárnapig tartó – étkezési megtartóztatás a negyedik századtól fokozatosan alakult ki. A hetedik század elején vált szokássá, majd 1091-ben II. Orbán pápa törvénybe is iktatta ezt.

A negyvenes szám nagyon sok bibliai képet felidéz bennünk: a vízözön negyven napig tartott, akárcsak a mannahullás, a választott nép negyven éven át vándorolt a pusztában, Mózes negyven napig volt a Sínai hegyen, a kémek az ígéret földjén, Illés negyven napon át vándorolt a Hórebig, Jézus is negyven napig böjtölt az evangélium szerint.

A református ember is megőrizte bizonyos szempontból a böjti hagyományokat, de azt elsősorban nem az evéstől, ivástól való megtartóztatásban élte meg. Ugyanakkor a nagypénteket a református nép is megtartotta szigorú böjti napnak, ugyanúgy tartózkodott a hústól, a zsiradékoktól.

Lelki tartalom

A böjtön nem egy konkrét étel megtagadását kell értenünk, sokkal inkább önmagunk visszafogását, megregulázását. Lényege a bűnbánat, lelkünk felkészítése nagypéntekre és húsvétra, Krisztus értünk vállalt kereszthalálának és feltámadásának ünnepére, valamint az elmélyülés a Megváltó követésében.

Nem az a kérdés, hogy mit vonunk meg magunktól, hanem az, hogy annak helyét mivel töltjük meg. Református keresztyénként Krisztussal akarjuk megtölteni. Olyan időszak számunkra, amikor szembenézünk mindazzal, ami kitölti életünket és elválaszt minket Krisztustól, Istenhez és egymáshoz próbálunk közelebb kerülni.

A böjt szemlélet
„A böjt a test imádsága, ha ezt meg tudjuk valósítani. Nem könnyű. Nagyon nehéz úgy böjtölni, hogy dolgozom, hogy ideges vagyok, hogy teljesítenem kell. A Megváltó böjtje egyértelműen példa lehet számunkra" – mondta Fekete Ágnes református lelkész, rádiós szerkesztő, egy nagyböjti áhítatos könyv szerzője a vele készült korábbi interjúban.

Forrás: reformatus.hu