KRE Buddy Programme

Általános tájékoztató a KRE Buddy Programokról

A KRE Buddy Program egy önkéntes, nemzetközi hallgatótársakat segítő program, amelyre az egyetem nappali tagozatos hallgatói jelentkezhetnek. Az önkéntes munka 3-5 nemzetközi hallgató segítéséből áll (pl. Erasmus, Stipendium Hungaricum).


Miért éri meg önzetlenül segíteni másoknak?

Mert…
+ a nyelvgyakorlás, nyelvfejlesztés elkerülhetetlen;
+ új kultúrákat, szokásokat és embereket ismersz meg;
+ egy nemzetközi csapat része lehetsz;
+ amennyiben Buddy-ként jól helytállsz, a Nemzetközi Igazgatóság kérésre 40 óráról szóló önkéntes igazolást állít ki a félév végén, melyet későbbiekben ösztöndíjakhoz, munkakereséshez és/vagy a mesterképzésre jelentkezésedhez csatolhatsz;
+ az Erasmus+ tanulmányi mobilitás és/vagy szakmai gyakorlat megpályázásánál, valamint egyéb ösztöndíjprogramokra való jelentkezés esetén előnyt élvezel, hiszen a KRE Buddy Programban való részvétel plusz pontot jelent az elbírálásnál;
+ bármely Karunk hallgatója esetében az önkéntességet félévenként egy-egy 2 kreditet érő szabadon választható tárgyként lehet elismertetni maximum kétszer egy képzési szakasz alatt.


Pályázási feltételek

 • Nappali tagozatos, aktív hallgatói jogviszony, BA/MA/osztatlan képzési szakasz
 • Társalgóképes angol nyelvtudás
 • Megfelelő kommunikációs és szociális készségek
 • Proaktivitás
 • Talpraesettség


Hogyan segíthetsz?

 • fogadás a repülőtéren, állomáson
 • segítségnyújtás a szállás, albérlet, kollégium elfoglalásában
 • egyetemen való körbevezetés, bemutatás, befogadás
 • adminisztratív teendők segítése: telefonszám igénylése, magyar bankszámla nyitása, ideiglenes diákigazolvány megújítása, BKK bérlet vétele stb.
 • Neptun rejtelmeibe való bevezetés a beiratkozásnál és tárgyfelvételnél
 • hivatalos helyeken való közvetítés, mint pl. orvos, illetve amennyiben szükséges, bevándorlási hivatali ügyintézés (OIF)
 • ingyenes programok szervezése és kivitelezése pár fős vagy nagyobb csoportok számára
 • háromféle bejövő hallgatói csoport közül tudsz választani, annak megfelelően, hogy európai részképzéses, tengerentúli vagy teljes képzésben résztvevő hallgatót mentorálsz


Programfelosztás

Beérkező hallgatói csoportok

Program

Országok

Időtartam

Jelentkezés

Felelős

Elérhetőség

Részképzés

Erasmus, Makovecz, CEEPUS

EU, Erasmus+ partnerországok, illetve határon túli partnerek

1 félév vagy pár hónap

rendes jelentkezési eljárás

Zombory Virág

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Teljes képzés

Stipendium Hungaricum

Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram

Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak

Károli Keresztyén Ösztöndíj

Észak- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia, Kelet-Európa, Balkáni államok

2 félév vagy több (akár 3 év)

rendes jelentkezési eljárás

Strack Szilvia

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tengerentúli

Calvin College, ICM stb.

Amerika, Kanada, Korea, Japán, Kína stb.

1 félév vagy pár hónap

meghívás, oktatói ajánlás (regisztráció ekkor is szükséges) vagy rendes jelentkezési eljárás

Dr. Nagy Judit

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Programleírás

A programokban lehetőség lesz egyénileg és csoportban is fejlődni. A Rookie Buddyk mentorálhatnak csoportosan és egyénileg is (függően a nemzetközi hallgatók számától). Jelentkezés előtt mindenképpen tájékozódj a programokról a lentebbi leírás alapján!

Kapcsolattartó:
Zombory Virág
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
nemzetközi referens
Rektori Hivatal, Nemzetközi Igazgatóság

Részképzés
A részképzéses program keretében az önkéntes 1 félévig (max. 2 félévig) vállalja a feladatkör elvégzését. A programba főleg 1 félévre érkeznek be Erasmus+ ösztöndíjas hallgatók, de kisebb számmal érkezhetnek Makovecz vagy CEEPUS ösztöndíj keretében pár hónap erejéig is. Fontos, hogy a program ez esetben is egy teljes félévre szól és igyekszünk úgy párosítani, hogy ebben az esetben jusson olyan mentorált is, aki teljes félévre érkezik be. A program során fontos a proaktivitás, az együttműködés és a félév közbeni programok szervezése olyan mentoráltak számára is, akik nem hozzád lettek kiosztva.

Kapcsolattartó:
Strack Szilvia
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
nemzetközi referens
Rektori Hivatal, Nemzetközi Igazgatóság

Teljesképzés
A teljes képzéses program keretében az önkéntes min. 1 évig vállalja a feladatkör elvégzését; vagy az első éveseknek (pl. beérkezés és integráció) vagy a végzős hallgatóknak segít (pl. szakdolgozat és záróvizsga körüli kérdések). A programba teljes képzésre érkeznek be hallgatók ösztöndíjas program keretében, főleg pszichológia BA képzésre és jogi karra. Az ideális jelölt hosszú távban szeretne a Buddy program tagja lenni. Ezen program keretében a tapasztalt mentorok közül SH vezetőmentorokat választunk majd ki.

Kapcsolattartó:
Nagy Judit
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nemzetközi dékánhelyettes asszony
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Dékáni Hivatal

Tengerentúl
A tengerentúli program keretében az önkéntes 1 félévig (max. 2 félévig) vállalja a feladatkör elvégzését. A programba főleg 1 félévre vagy pár hónapra érkeznek be kisebb csoportokban tengerentúlról (Japán, Korea, Amerika, Kanada stb.) hallgatók. A kis létszámra való tekintettel a mentorok száma is alacsony. A jelentkezők ezért vagy (oktatói) ajánlásokon keresztül kerülhetnek a programba vagy a kérdőív kitöltése után gondos szűrést követően lehetnek a program részesei. Mindkét út esetén szükséges a regisztrációs kérdőív kitöltése. Ha ajánláson keresztül került valaki a programba, központi interjún nem fog részt venni, így az erre vonatkozó kötelező kérdésnél elbeszélgetési időpontként egy véletlenszerű dátumot (pl. kérdőív kitöltésének napját) adjon meg és preferenciaként csak a Tengerentúli programot válassza ki.


Szerepkörök

Azon önkénteseket, akik a nemzetközi hallgatókat segítik Rookie Buddyknak hívjuk. Most erre a pozicíóra tudsz jelentkezni!
A Rookie Buddyk munkáját négy vezetőmentor fogja össze, akik szintén a Károli hallgatói. Rájuk az egész (fél)év során támaszkodhatsz, hiszen az alábbi feladatokat végzik:

GoBuddy mentorok

Nemes Rozália
Anglisztika BA

Csikós Márk
„Sziasztok! Csikós Márk vagyok, másodéves anglisztika szakos hallgató. Az én feladatom a Buddyk összetartása, programok szervezése, illetve a Stipendium Hungaricum mentorprogram összekötése az egyetemmel. Ha bármi kérdésetek van forduljatok hozzám nyugodtan.”

Feladatuk: segítik a Rookie Buddyk kiválasztási folyamatát; felelősek a teljes képzéses programban részt vevő Rookie Buddykért; koordinálják őket és a nemzetközi hallgatókat a különböző eseményeken, programokon; rendszeresen tájékoztatják a Stipendium Hungaricum ösztöndíjasokat és a velük foglalkozó Buddykat az ösztöndíjas programokról.

BuddyCare mentorok

Árpás Bítia
„Árpás Bítia vagyok, másodéves pszichológia szakos hallgató. Gáborral közösen vezetjük tovább a tavaly indult  BuddyCare programot. Igyekszem korábbi tapasztalataimmal és lelkesedésemmel segíteni a csoport működését, hogy egy támogató közösséget hozhassunk létre a Buddy-k számára.”

Barta Gábor
„Barta Gábor vagyok végzős pszichológia mesterszakos hallgató több éves Erasmus Buddy tapasztalattal. Dr. Koltói Lilla adjunktussal és Karai Virággal kezdeményeztük a BuddyCare program létrehozását, hogy a félév során rendszeres csoportos találkozók keretein belül lehetőséget adjunk a nemzetközi hallgatókkal foglalkozó Buddyknak megosztani munkájuk során felmerülő kérdéseiket, tapasztalataikat, esetleges nehézségeiket - amelyekben megpróbálunk közösen segíteni.
Ez által szeretnénk támogatni egy összetartó, karokon átívelő Buddy közösség létrejöttét, továbbá átláthatóbbá, követhetőbbé tenni a Buddyk munkáját. Így biztosítva, hogy a külföldről érkező hallgatók valóban megbízható, minőségi és valós segítséget kaphassanak itt tartózkodásuk során.”

Feladatuk: segítik a Rookie Buddyk kiválasztási folyamatát; felkészítik a Rookie Buddykat interkulturális és mentális érzékenyítés témákban; felelősek a részképzéses programban részt vevő Rookie Buddykért; kötelező részvétellel havi egy csoportos (rész- és teljes képzéses programban egyaránt) Buddy meetingen követik le a Rookie Buddyk munkáját és arról visszacsatolást adnak, igény esetén egyéni vagy csoportos konzultációs alkalmat tartanak; segítik a vezetőmentorok munkáját.

 

Jelentkezés menete:

 1. Regisztráció:
  A jelentkezési időszakban egy pár perces jelentkezési kérdőívet kell kitölteni. A regisztráció a 2023/2024 őszi félévére lezárult. A tavaszi félévre december/január környékén lehet majd jelentkezni. A jelentkezési időszakban egy pár perces jelentkezési kérdőívet kell kitölteni.

 2. Felvételi elbeszélgetés:
  A Nemzetközi Igazgatóság felveszi veled a kapcsolatot egy személyes elbeszélgetés egyeztetése érdekében. A regisztráció folyamán megadhatsz egy dátumot, amikor elérhető lennél, s ahhoz viszonyítva próbálunk meg felvételi elbeszélgetés időpontokat megadni. Amennyiben az elbeszélgetés alapján kiválasztásra kerülsz, a visszajelzésben mentoráltjaid nevéről, szakjáról és elérhetőségéről is tájékoztatást adunk.

 3. Tájékoztató és szerződéskötés:
  A kiválasztott mentoroknak részt kell venniük egy felkészítő alkalmon, amelyet a Nemzetközi Igazgatóság munkatársai és a vezetőmentorok tartanak. Ezt követően, de még a hallgatók beérkezése előtt a KRE Buddy Program önkéntes szerződésének megkötése következik.

 4. Megvalósítás:
  A (fél)év során a nemzetközi hallgatók segítésén és programszervezésén túl csoportos Buddy alkalmak kerülnek megrendezésre, ahol kötelező a részvétel. Itt a BuddyCare vezetésével feldolgozásra, csapatépítésre, közös gondolkodásra lesz lehetőségetek.


Sikeres pályázást kíván,
Nemzetközi Igazgatóság

 

Az adatkezelési tájékoztatót ide kattintva töltheti le. 

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

Galéria

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések