London and Its History: Creative Competition

1. A verseny alapítója és meghirdetője: Károli Gáspár Református Egyetem

2. A verseny szervezője: A KRE Anglisztika Intézete és a Károli Junior Akadémia

3. A verseny tárgya, jellege
Az angol nyelvű verseny tárgya a brit főváros, London története: a verseny ízelítőt ad a koronként változó London-élményből. A verseny több, a brit és a világtörténelem szempontjából is jelentős történeti időszak, helyszín és esemény feldolgozásán keresztül ismerteti meg a diákokkal a brit főváros kultúrtörténetét. A versenyző diákcsapatok mindhárom fordulóban olyan feladatokat oldanak meg, amelyek a tárgyi ismereteik mellett a feladatmegoldó képességüket, az együttműködési készségüket és a kreativitásukat is fejlesztik.

4. A verseny célja: olyan magas szakmai színvonalú angol nyelvi középiskolai vetélkedő lebonyolítása, amely elősegíti a pályaorientációt és a tudomány népszerűsítését, lehetőséget biztosít a leendő diákoknak az Anglisztika Intézetben folyó tudományos és oktatási munka megismerésére, és kapcsolat teremt a középiskolai és egyetemi angolos közösségek között.

5. A verseny formája, fordulói, időpontjai, helyszínei

A verseny angol nyelven, három fordulón át zajlik. 3 főből álló diákcsapatok jelentkezhetnek.

Old map
 1. forduló: “Setting the scene”: ikonikus helyszínek
  Írásbeli/online forduló (pályamunkák beküldése emailen/elektronikus felületen)

  Beküldési határidő: 2023. október 27.

  Pályamunkák értékelése: 2023. november 1.


 2.  forduló: “The birth of the modern London”: A nagy tűzvész emlékezete
  írásbeli/online forduló (pályamunkák beküldése emailen/elektronikus felületen)

  ebben a fordulóban lehetőséget biztosítunk a diákoknak, hogy részt vegyenek az Anglisztika Intézet Nyílt Hetének előadásain (2023. november 13–17), melyek a témához és a feladatokhoz kapcsolódnak

  A Forduló feladatainak kiírása: 2023. november 1.

  Beküldési határidő: 2023. december 15.

  Pályamunkák értékelése: 2024. január 5.


 3. forduló: “When a man is tired of London, he is tired of life”: Időutazás London három évszázadán át
  Szóbeli (jelenléti) forduló 2024. február 7-én a Junior Akadémiával együttműködve a Károlyi-Csekonics Palotában

 

6. A felkészüléshez felhasználható segédanyag: Az egyes feladatok megoldásához felhasználható segédanyagokat az egyes fordulók részletes kiírásában bocsátjuk a diákok rendelkezésére

7. A nevezés módja, határideje: nevezés a Junior Akadémia honlapján keresztül (regisztrációs oldal).

8. A jelentkezés feltételei: a versenyen az egyházi fenntartású középfokú köznevelési intézmény tanulói jogviszonnyal rendelkező diákjai vehetnek részt. (11–12. évfolyam)

9. A továbbjutás feltételei, a verseny díjazottjai, a versenyzők értesítésének módja: Az egyes fordulókból a legjobb pályaművek jutnak tovább. A versenyzőket emailben értesítjük.

10. A versenyző vagy intézménye által fizetendő díjak: –

11. A verseny díjazása
A verseny minden résztvevőjét a részvételt elismerő oklevéllel és KRE-s ajándékokkal honoráljuk. A győztes három csapat nagy értékű ajándékokban részesül. A döntőbe kerülő, de helyezést el nem érő résztvevők 25 extra felvételi pontot kapnak a Károli Junior Akadémiától, amennyiben a KRE-re adják be jelentkezésüket. A győztes csapatok tagjai közül az első helyezettek fejenként 100 extra felvételi pontot, a második helyezettek fejenként 75 felvételi pontot, a harmadik helyezettek fejenként 50 felvételi pontot kapnak a Károli Junior Akadémiától, amennyiben a KRE-re adják be jelentkezésüket

12. A szervezők neve, címe, elérhetősége: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

13. Adatvédelem
A versenyen résztvevőknek adatvédelmi nyilatkozat kitöltése szükséges, mely az Egyetem honlapján érhető el.