Rítus, Színház és Irodalom című kutatási projekt

Rítus, Színház és Irodalom Kutatócsoport
Rítus, Színház és Irodalom c. kutatási projekt (2018. szept. 1 - 2021. aug. 31.)

A kutatócsoport 2017 tavaszán kezdte meg a munkáját. Célja, hogy az amerikai színházantropológia 30 évvel ezelőtti eredményei után elsősorban a németországi ritualitás-kutatásokra alapozva nemzetközi műhelyt hozzon létre, mely egyrészt a KRE stratégiai kutatási célkitűzéseinek és egyházi fenntartásának (sajátos arculatának) megfelel, és egy következő kutató- és oktató generáció kinevelésének bölcsője lehet.

• Projektvezető kutató: Prof. Dr. Sepsi Enikő
• Workshopvezető kutató: Dr. habil. Domokos Johanna (KRE)

Résztvevő kutatók önálló projekttel:
• Gemza Péter (Debreceni Csokonai Színház, KRE mb. előadó)
• Dr. Rákóczy Anita (KRE)
• Dr. Visky András (KRE)
• Wolfgang Braungart (Bielefeldi Egyetem)
• Saskia Fischer (Bielefeldi Egyetem)
• Birte Giesler (Bielefeldi Egyetem)
• Jan L. Hagens (Yale Egyetem, New York)
• Jennifer Herdt (Yale Egyetem, New York)

Résztvevő hallgatók, doktoranduszok:
• Hegyi Dániel (volt KRE-hallgató, jelenleg doktorandusz)
• Lukács Anikó (volt KRE-hallgató, jelenleg doktorandusz)
• Prontvai Vera (KRE tudományos segédmunkatárs, jelenleg doktorandusz)
• Koppány Karina (volt KRE-hallgató)

A műhely oktató kutatói a 2017. ápr. 6. és 8. között Orlandóban (USA) megrendezett Comparative Drama Conference keretében tartottak előadásokat (ezek közül Sepsi Enikő tanulmánya a McFarland Kiadó sorozatában “On Bearing Witness to a Poetic Ritual: Robert Wilson’s Deafman Glance as seen by János Pilinszky” címmel jelent meg 2018-ban.


1. ábra Címlapon a tanulmány egyik fotója

ezt követően két workshopot is szerveztek Budapesten bielefeldi, New York-i és magyar kutatók részvételével:
- Rituality and Poetry, Rituality and Drama c. workshop, KRE BTK, 2017. október 6-7.
- Aesthetic Gesture of the Ritual as an Action of Individuation, Subversion, and Criticism c. workshop, KRE BTK, 2019. jún. 21-22.

2. ábra Konferencia csoportkép és ebéd

Domokos Johanna és Sepsi Enikő az ACLA 2018 márciusában UCLA-n rendezett éves konferenciáján mutatták be a kutatásaikat, Sepsi Enikő pedig még ugyanabban az évben a franciaországi Cerisy-la-Salle-i konferenciaközpontban is.

3. ábra Az ACLA konferencia helyszínes, a UCLA (Los Angeles)


4. ábra Centre Culturel International, Cerisy-la-Salle

A kutatócsoport tervei között szerepelt a 2020-as évre vonatkozóan egy bielefeldi workshop megrendezése is, ez azonban a COVID-19 járvány miatt kétszer is meghiúsult.

Az Orlandóban és a budapesti workshopok keretében tartott előadásokat tartalmazó tanulmánykötet a Károli Könyvek nemzetközi sorozatában jelenik meg Poetic Rituality in Theater and Literature címmel Domokos Johanna és Sepsi Enikő szerkesztésében 2020-ban. A kötetben a kutatócsoport tagjain kívül publikál még Jaroslaw Fret, a Grotowski Intézet igazgatója, Wolfgang Braungart professzor (Bielefeldi Egyetem) és Anna Lenz (Bielefeldi Egyetem).

 

Az említett tanulmánykötet mellett Sepsi Enikő Image, Presence, and Kenosis in Contemporary French Poetry and the Theatre of Valère Novarina c. monográfiája a Routledge Kiadó gondozásában lát napvilágot 2021 első felében, Visky András Mire való a színház? Útban a theatrum theologicum felé c. monográfiája pedig a Károli Könyvek sorozatban jelenik meg 2020 végén.

A Rítus, Színház és Irodalom Kutatócsoport munkájába már a kezdetektől bekapcsolódott Jarosław Fret, a lengyelországi Grotowski Intézet igazgatója, aki a Teatre ZAR alapító vezetőjeként, színházigazgatóként és színészként is tevékeny. A kutatócsoport Poetic Rituality in Theater and Literature c. kötete többek között a nemzetközileg elismert szakember tanulmányát is tartalmazza.  Sepsi Enikő meghívására Jarosław Fret 2020. november 30-án Into the Sound címmel tart angol nyelvű workshopot a KRE BTK színháztudomány szakos oktatóinak és hallgatóinak.

 

Jarosław Fret munkásságáról bővebben:

www.grotowski-institute.art.pl
www.grotowski.net
http://www.teatrzar.art.pl/teatrzar/en

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések