Liszt Ferenc-díjat kapott Szilasi Alex

Kiemelkedő zenei előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjat kapott Szilasi Alex zongoraművész, a KRE Művészettudományi és Művészetpedagógiai Tanszék oktatója.

A Liszt Ferenc-díj az emberi erőforrások minisztere által, kiemelkedő zenei előadó-művészeti tevékenység elismerésére adományozható természetes személyek, és/vagy előadóművész csoportok részére.
Szilasi Alex 1991-ben a „Magyar Rádió szólistája” címet kapta, 1994-ben elnyerte az olaszországi GIA ösztöndíjat, 1995-ben Milánóban Kawai-díjjal tüntették ki. 2005-ben kitüntették a Kölcsey-díjjal, 2007-ben neki ítélték az Akadémiai Klub Egyesület 2006-os Művészeti Díját, 2008 decemberében az év muzsikusaként megkapta a Gramofon-díjat. 2010-ben megkapta a lengyel "Chopin 2010" Évfordulós Bizottság „Chopin útlevelét”. 2011-ben a Lengyel Köztársaság Kulturális Örökség minisztere a Lengyel Kultúráért Érdemrendet adományozta a művésznek a Chopin bicentenáriumi év során végzett művészeti teljesítményéért és a lengyel kultúra külföldi népszerűsítéséért tett erőfeszítéseiért. 2012-ben munkásságát Magyar Arany Érdemkereszttel jutalmazták.
1993 óta mesterkurzusokat tart magyarországi és külföldi felsőoktatási intézményekben. 1996-tól 3 évig Dél-Koreában a Taegu Egyetem tanszékvezető professzora volt. Meghívottja számos hazai és nemzetközi zenei fesztiválnak. A budapesti Művészetek Palotája megnyitását követően 2005. április 28-án Chopin-Pleyel-Szilasi című zenekari estjével elsők között adott hangversenyt az új koncertteremben.
2005-ben Práczky Istvánnal megalapította a Zeneszalon Kft.-t, melynek célja a szalonkultúra szellemi és tárgyi környezetének felelevenítése. Tanít többek között a Károli Gáspár Református Egyetem Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézetében, emellett kiemelkedő szerepet vállal a hazai zongorapark megújításában és értékeinek feltárásában.

kép forrása: uni-nke.hu