Hatalmas siker az Egyetemek Európa-bajnokságán

Hallgatóink 2019. július 30. és augusztus 4. között éremesélyesként képviselték a Károli Gáspár Református Egyetemet az Európai Egyetemi Sportszövetség által megrendezésre kerülő Egyetemek Európa Bajnokságán, Zágrábban.

A versenyen Kárpáti Emese, az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett a judósok +78 kg súlycsoportjában, ezzel megszerezvén Egyetemünk történetének első nemzetközi sportsikerét!

Emese három magabiztos győzelemmel jutott a döntőbe, ahol első ellenfele a francia Morgane DuchÉne volt. Őt legyőzve a Spliti Egyetem hallgatójával, a horvát Zrinka Miočićal mérte össze erejét a negyeddöntőben, ami után következhetett az elődöntőben a fehérorosz Maryia Kandratsyeva, akit maga mögé utasítva nézhetett a döntő elé. Végül a Strasbourgi Egyetem francia versenyzője, Emma Saudrais tudta csak megállítani, azonban így is egy csillogó ezüstéremmel térhet haza.

A versenyről és élményeiről Emese így számolt be: „Először vettem részt ezen a versenyen. Pénteken versenyeztem a +78 kg-ok között, az első küzdelmem egy francia lánnyal volt, akinek utánpótlás korosztályban szép eredményei voltak, őt régről ismertem már. Szerencsére nem okozott nagy gondot egy wazari értékű dobás után a földharcküzdelemben ippont sikerült elérnem, így jöhetett a következő, egy horvát lány. Őt is ismertem, sokszor összetalálkozunk a versenyeken. Szerencsére őt is hamar legyőztem, szintén egy wazari értékű dobással és utána leszorítottam, így végül ipponnal nyertem. A döntőbe jutásért egy fehérorosz lánnyal mentem, akit sikerült a saját akciójából leszorítanom, de sajnos nem tudtam jól megfogni, így wazari értéket értem csak el. A meccs folyamán szabálytalan technikát indított, ami leléptetéssel jár, tehát a meccset megállították és kihirdettek rögtön engem győztesnek. A döntőben egy másik francia lánnyal mentem, sajnos nem alakult jól, több dobásra indultam, mint az ellenfelem, de egy szerencsétlen földharchelyzetben benne ragadtam, így a döntőt elvesztettem. Összességében nagyon tetszett a verseny és a továbbiakban is szívesen képviselném a Károlit ilyen eseményeken."

 

Az Egyetemek Európa-bajnokságának szombati napján kezdte meg a versengést a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar pszichológia szakos hallgatója, Gadácsi Dorottya, aki a -62 kg súlycsoportban, taekwondoban az 5. helyen végzett.

Dorottya az első mérkőzését a horvát Andrea Begic, az Osijeki Josip Juraj Strossmayer Egyetem hallgatója ellen vívta, akit fölényesen 7-2-re győzött le, bejutva ezzel a negyeddöntőbe. Azonban az ígéretes kezdet sajnos nem hozta meg a várt lendületet, mivel a spanyol Natalia Moreno Garciával került össze, aki később bronzérmet szerzett a Barcelonai Autonomous Egyetemnek. Dorottya így végül az ötödik helyen fejezte be a versenyt, amiről az alábbi módon nyilatkozott: „Sajnálom, hogy az éremért zajló meccsen kaptam ki, mert bíztam benne, hogy dobogóra állhatok. A selejtező körön könnyen jutottam át, a negyeddöntőben viszont a spanyol lány nagyon jól használta ki az én támadó stílusomat, remekül védekezett és gyorsan reagált. Összességében örülök, hogy képviselhettem az egyetemet ezen a jó hangulatú és nagyon jól megszervezett Eb-n, köszönöm a szurkolást!"

Hallgatóink a nyár során nem csak a zágrábi Egyetemek Európa-bajnokságán képviselték Egyetemünket, hanem bekerültek a magyar egyetemi válogatottba is és képviselték hazánkat és intézményünket a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség által szervezett 2019. évi nyári Universiadén, vagyis az egyetemek és főiskolák olimpiáján július 3-14. között Nápolyban. Ottani szereplésükről bővebb beszámoló itt olvasható.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép