Hatalmas siker az Egyetemek Európa-bajnokságán

Hallgatóink 2019. július 30. és augusztus 4. között éremesélyesként képviselték a Károli Gáspár Református Egyetemet az Európai Egyetemi Sportszövetség által megrendezésre kerülő Egyetemek Európa Bajnokságán, Zágrábban.

A versenyen Kárpáti Emese, az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett a judósok +78 kg súlycsoportjában, ezzel megszerezvén Egyetemünk történetének első nemzetközi sportsikerét!

Emese három magabiztos győzelemmel jutott a döntőbe, ahol első ellenfele a francia Morgane DuchÉne volt. Őt legyőzve a Spliti Egyetem hallgatójával, a horvát Zrinka Miočićal mérte össze erejét a negyeddöntőben, ami után következhetett az elődöntőben a fehérorosz Maryia Kandratsyeva, akit maga mögé utasítva nézhetett a döntő elé. Végül a Strasbourgi Egyetem francia versenyzője, Emma Saudrais tudta csak megállítani, azonban így is egy csillogó ezüstéremmel térhet haza.

A versenyről és élményeiről Emese így számolt be: „Először vettem részt ezen a versenyen. Pénteken versenyeztem a +78 kg-ok között, az első küzdelmem egy francia lánnyal volt, akinek utánpótlás korosztályban szép eredményei voltak, őt régről ismertem már. Szerencsére nem okozott nagy gondot egy wazari értékű dobás után a földharcküzdelemben ippont sikerült elérnem, így jöhetett a következő, egy horvát lány. Őt is ismertem, sokszor összetalálkozunk a versenyeken. Szerencsére őt is hamar legyőztem, szintén egy wazari értékű dobással és utána leszorítottam, így végül ipponnal nyertem. A döntőbe jutásért egy fehérorosz lánnyal mentem, akit sikerült a saját akciójából leszorítanom, de sajnos nem tudtam jól megfogni, így wazari értéket értem csak el. A meccs folyamán szabálytalan technikát indított, ami leléptetéssel jár, tehát a meccset megállították és kihirdettek rögtön engem győztesnek. A döntőben egy másik francia lánnyal mentem, sajnos nem alakult jól, több dobásra indultam, mint az ellenfelem, de egy szerencsétlen földharchelyzetben benne ragadtam, így a döntőt elvesztettem. Összességében nagyon tetszett a verseny és a továbbiakban is szívesen képviselném a Károlit ilyen eseményeken."

 

Az Egyetemek Európa-bajnokságának szombati napján kezdte meg a versengést a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar pszichológia szakos hallgatója, Gadácsi Dorottya, aki a -62 kg súlycsoportban, taekwondoban az 5. helyen végzett.

Dorottya az első mérkőzését a horvát Andrea Begic, az Osijeki Josip Juraj Strossmayer Egyetem hallgatója ellen vívta, akit fölényesen 7-2-re győzött le, bejutva ezzel a negyeddöntőbe. Azonban az ígéretes kezdet sajnos nem hozta meg a várt lendületet, mivel a spanyol Natalia Moreno Garciával került össze, aki később bronzérmet szerzett a Barcelonai Autonomous Egyetemnek. Dorottya így végül az ötödik helyen fejezte be a versenyt, amiről az alábbi módon nyilatkozott: „Sajnálom, hogy az éremért zajló meccsen kaptam ki, mert bíztam benne, hogy dobogóra állhatok. A selejtező körön könnyen jutottam át, a negyeddöntőben viszont a spanyol lány nagyon jól használta ki az én támadó stílusomat, remekül védekezett és gyorsan reagált. Összességében örülök, hogy képviselhettem az egyetemet ezen a jó hangulatú és nagyon jól megszervezett Eb-n, köszönöm a szurkolást!"

Hallgatóink a nyár során nem csak a zágrábi Egyetemek Európa-bajnokságán képviselték Egyetemünket, hanem bekerültek a magyar egyetemi válogatottba is és képviselték hazánkat és intézményünket a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség által szervezett 2019. évi nyári Universiadén, vagyis az egyetemek és főiskolák olimpiáján július 3-14. között Nápolyban. Ottani szereplésükről bővebb beszámoló itt olvasható.

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések